Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tko želi posao morat će se i preseliti

29.02.2012. 23:00
Tko želi posao morat će se i preseliti


Nije točno da je u Hrvatskoj prevelik broj umirovljenika, već imamo premalo radnih mjesta, naglasio je Mrsić, napominjući da Vlada želi u idućih desetak godina povećati broj zaposlenih na dva milijuna


Hrvatsko školstvo danas ne obrazuje kadrove koji su potrebni gospodarstvu i tržištu rada, pa će Ministarstvo rada u suradnji s nadležnima sačiniti obrazovne kvote i u skladu s time napravit će se strategija obrazovanja do 2020. godine, poručio je jučer Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.
– Naš obrazovni sustav danas proizvodi kadrove za Zavod za zapošljavanje, na kojem se trenutačno nalazi oko 340 tisuća nezaposlenih, a među njima je čak 127 tisuća mladih, upozorio je Mrsić. Govoreći na konferenciji “Znanjem i inovacijama do konkurentne Hrvatske”, u organizaciji hrvatskog Microsofta, ministar je najavio da će Vlada voditi aktivnu politiku zapošljavanja.
– Nije točno da je u Hrvatskoj prevelik broj umirovljenika, već imamo premalo radnih mjesta, naglasio je Mrsić, napominjući da Vlada želi u idućih desetak godina povećati broj zaposlenih na dva milijuna, sa sadašnjih 1,4 milijuna. Njegovo će ministarstvo, kaže, u svoje ruke preuzeti politiku zapošljavanja koja je dosad bila zapuštena i “vodila se negdje drugdje”, a provodit će je i u suradnji s Ministarstvom obrazovanja.
Podsjećajući da su mjere aktivnog zapošljavanja jedina stavka u proračunu koja je povećana za 30 posto, Mrsić se zauzeo i za politiku jačeg obrazovanja uz rad te za cjeloživotno učenje. Zavod za zapošljavanje obrazovat će ljude samo za zaposliva zanimanja, jer su dosad, kaže, nezaposleni bili prekvalificirani u zanimanja koja nitko nije trebao.
– Budući da u pojedinim dijelovima Hrvatske ima kadrova koji nedostaju u drugim dijelovima, odlučili smo osigurati pokretljivost radnika tako da se financiraju njihovi troškovi puta i selidbe, najavio je Mrsić. Kaže da bi broj nezaposlenih neko vrijeme mogao rasti, ali je upozorio da Vlada više neće frizirati broj nezaposlenih, kako se to, kaže, radilo za bivše Vlade.
Promjene u obrazovanom sustavu najavio je i Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Formirali smo, rekao je, radne grupe za promjene, koje ne mogu doći preko noći, a trebaju se temeljiti na širokoj javnoj raspravi u kojoj će sudjelovati ponajprije ljudi iz obrazovnog procesa.
– Prvi potezi Vlade i smanjenje državnog proračuna poslali su ohrabrujuću poruku svijetu i ulagačima, ocijenio je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, upozoravajući da Vlada mora nastaviti reforme. Vlada mora iskoristiti veliku javnu potporu koju ima za provođenje reformi, čak i oštrijih od najavljenih, naglasio je Damir Kuštrak, izvršni direktor u Agrokoru.