Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vinari dobivaju stručnu podlogu

29.02.2012. 23:00
Vinari dobivaju stručnu podlogu


S obzirom na veličinu posjeda pod vinogradima i činjenicu da na području županije od 1990. godine ne postoji program za zvanje vinar-vinogradar, javila se potreba za organiziranjem stručnog obrazovanja za razvoj potrebnih znanja i vještina


U Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu jučer je započela edukacija za zvanje vinar-vinogradar, za ukupno 25 polaznika s područja Zadarske županije. Polaznike edukacije pozdravili su Marijana Muhić, asistentica na projektu u područnom uredu UNDP-a u Zadru i Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije
 U Zadarskoj županiji postoji oko 200 hektara vinograda s proizvodnjom oko 500 tona stolnog grožđa. S obzirom na veličinu posjeda pod vinogradima i činjenicu da na području županije od 1990. godine ne postoji program za zvanje vinar-vinogradar, javila se potreba za organiziranjem stručnog obrazovanja za razvoj potrebnih znanja i vještina.
Kako se nositi s konkurencijom?
Područje Zadarske županije ima izvrsne uvjete za proizvodnju grožđa i dugu tradiciju u proizvodnji vina. Posljednjih 15 godina znatno je povećan opseg proizvodnje i kvaliteta vina. Jedna od sljedećih zadaća u okviru ovog sektora je povećanje konkurentnosti. Bitna pretpostavka da bi se to ostvarilo je, svakako, konstanta edukacija i prihvaćanje novih tehnologija.
– Kroz ovu edukaciju polaznici će steći temeljna teoretska i praktična znanja koja bi im trebala biti pomoć za kvalitetnije i produktivnije obavljanje svojih poslova i u vinogradu i u podrumu. Sve ovo pomoći će vinogradarima i vinarima da se lakše nose s konkurencijom, što bi u konačnici trebalo dovesti do snažnijeg pozicioniranja Zadarske županije kao prepoznatljive vinske regije, izjavila je Marijana Muhić, asistentica na projektu u područnom uredu UNDP-a u Zadru.
Program provodi Učilište za obrazovanje odraslih Apis iz Velike Gorice. Sastoji se od 120 sati teoretske i praktične nastave te studijskog posjeta obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Zadarskoj županiji. Kako smo saznali, u sklopu ovog projekta održat će se i edukacija za zvanje voćar, a nastavlja se na prošlogišnja stručna osposobljavanja u poljoprivredi, također provedena u partnerstvu Zadarske županije i UNDI-a za 25 uzgajivača koza i ovaca i 25 povrćara.
Vinari prepoznali priliku
– Ulaskom Hrvatske u EU poljoprivrednim proizvođačima bit će sve teže nositi se s konkurencijom proizvodnih sustava drugih razvijenih zemalja. Stoga smo odlučili posebnu pažnju posvetiti razvoju znanja poljoprivrednih proizvođača, u ovom slučaju nositelja vinogradarske i vinarske. Interes za ovom vrstom edukacije je velik, što nam je posebno drago, jer su vinari prepoznali priliku da na vrijeme steknu potrebne preduvjete za nastup na zahtjevnom europskom tržištu, rekla je Muhić.
Stručno osposobljavanje su u sklopu zajedničkog projekta organizirali i sufinancirali Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) iz sredstava nizozemske vlade. Ukupna vrijednost projekta je 180 tisuća kuna, od čega Zadarska županija i UNDP sudjeluju svaki sa 75 tisuća kuna, a ostatak sredstava namiruje se kroz kotizacije koje uplaćuju sami sudionici.


Od pripreme zemljišta do berbe




Stručni predavači koji će voditi program obrazovanja polaznicima će prenositi znanja o pripremi zemljišta za podizanje vinograda, sadnji i njezi loznih sadnica, obrade vinograda, berbi plodova te bolestima i zaštiti vinograda. Po završetku nastave koji se očekuje u travnju bit će organiziran ispit za sve sudionike obrazovnog programa temeljem kojeg sudionici dobivaju potvrdu o uspješnom završetku čime stječu pravo na upis zvanja vinar-vinogradar u radnu knjižicu.