Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hrvatski BDP lani pao za dva posto

Autor: Jagoda Marić

28.02.2013. 23:00
Hrvatski BDP lani pao za dva posto

Foto: Vedran SITNICA



Na razini godine ministar Grčić očekuje da će BDP blago rasti, što bi bio prvi rast nakon 2008.


U posljednjem tromjesječju prošle godine hrvatsko je gospodarstvo zabilježilo najlošiji rezultat od sredine 2010. godine i palo je za 2,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Tako je domaće gospodarstvo nastavilo padati peto tromjesečje zaredom, a kako se primicao kraj godine taj se pad dodatno ubrzavao. Na kraju je godišnji rezultat pad BDP-a od dva posto i 2012. godina bila je četvrta zaredom u kojoj BDP nije uspio zabilježi ni minimalni rast. Mali je predah bio tek u 2011. godini kad je hrvatsko gospodarstvo bilo na nuli. Tako su se Vladini planovi s početka 2012. godine o rastu BDP-a od 0,8 posto pokazali i više nego optimistični. Izostanak rasta još bi se mogao i opravdati izostankom javnih investicija, no pad od dva posto pokazuje da je u Hravtskoj dodatno oslabila i ona proizvodnja koju je dosada imala.
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je da je pad bio očekivan, što pokazuje da je prošla godina bila godina krize i godina drugog recesijskog dna.
– Vjerujem da ćemo ove godine uspjeti zaustaviti pad, a u drugoj polovici i okrenuti trendove na pozitivno, rekao je Grčić.