Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jadranki Kosor “skinuta glava”

Autor: Hina (H)

28.02.2013. 23:00
Jadranki Kosor “skinuta glava”

Foto: Nenad REBERŠAK



Peteročlano Vijeće Visokog časnog suda HDZ-a jednoglasno je danas odlučilo o bezuvjetnom isključenju bivše predsjednice stranke i HDZ-ove saborske zastupnice Jadranke Kosor iz HDZ-a i tako ispunilo najavu izrečenu u Gradskom odboru stranke da Jadranki Kosor za opomenu treba “skinuti glavu”. Predsjednik Vijeća Florijan Boras obrazložio je da je Jadranka Kosor javnim istupima dovodila u pitanje HDZ-ova tijela i ustrojstvo. Odluka suda nije konačna, Kosor se na nju u roku od 8 dana može žaliti predsjedništvu stranke.
Bivša predsjednica HDZ-a i saborska zastupnica Jadranka Kosor napustila je  sjednicu Visokoga časnog suda stranke ustvrdivši da je stegovni postupak koji se protiv nje vodi protustatutaran.Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba nije ovlašten pokretati postupke protiv članova središnjih tijela stranke, dio članova suda po Statutu ne smije biti u Vijeću, ustvrdila je Kosor koja smatra i da pokrenuti postupak nije u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku (ZKP).  Kosor je novinarima nakon napuštanja rasprave objasnila da Statut stranke propisuje da stegovni postupak protiv članova središnjih tijela mogu pokrenuti samo središnja tijela, što zagrebački GO HDZ-a nije.
“Ne mogu vjerovati da u Predsjedništvu stranke nema ljudi koji znaju čitati Statut”, kazala je Kosor ustvrdivši da se u tumačenju Statuta konzultirala i s njegovim tvorcem, čovjekom koji je pisao i hrvatski Ustav, Vladimirom Šeksom. Ustvrdila je i da u Vijeću koje joj sudi ne smiju biti Davorin Mlakar i Josip Borić, jer Statut HDZ-a zabranjuje da stranačkim dužnosnicima sude dužnosnici istoga ranga, a Mlakar i Borić su saborski zastupnici kao i ona.
Nezakonitom je prozvala odluku Vijeća da za javnost zatvori današnju raspravu ističući da postupak mora biti u skladu sa ZKP-om, koji isključenje javnosti dopušta samo radi zaštite nacionalnih interesa, interesa djeteta ili privatnosti, koje se Kosor u ovom postupku odrekla.
Ustvrdila je kako je suđenje pripremljeno “nevjerojatno šlampavo”, da u optužnici nema ničega, te da joj se sudi na temelju članaka u kojima je odgovarala na optužbe iz HDZ-a kako je na račun stranke kupovala broševe i tražila dnevnice za putovanje u Rim, te na temelju intervjua u “Globusu” u kojem je opet, tvrdi, samo kazala kako nije istina da je detuđmanizirala i dekroatizirala stranku te da je HDZ 18 godina bio zapušten. Kosor je odbila i navode iz optužnice da je neaktivna u zagrebačkoj stranačkoj organizaciji i Klubu zastupnika, podsjetivši da je Gradski odbor konstituiran tek u prosincu, a da u ime Kluba zastupnika u Saboru do sada nije imala prilike govoriti.
“Ja bar dolazim u Sabor, radim svoj posao i branim interese stranke”, poručila je Kosor.
Naglasila je da je do kraja ostala vjerna načelima Franje Tuđmana, te da je njezina vlada ostvarila neke od najvažnijih ciljeva Tuđmanova programa, ulazak u NATO i završetak pregovora s EU.
Kosor je kazala i kako joj nije žao što je u stranku primila sadašnjeg predsjednika Tomislava Karamarka, a poručila je da “ne žali za ničim što je radila kao premijerka i predsjednica, za razliku od Karamarka, koji očito žali za nekim dijelovima svoje prošlosti”.
Predsjednik sudskog vijeća koje je donijelo tu odluku Florijan Boras odbacio je njezine tvrdnje da je postupak pripremljen i proveden protivno Statutu HDZ-a i Zakonu u kaznenom postupku.
“Vijeće je otklonilo sve prigovore procesne naravi”, rekao je Boras, nazivajući promašenim tumačenje Jadranke Kosor i njezina odvjetnika Krunislava Olujića da u postupku nisu smjela odlučivati dvojica sudaca – Josip Borić i Davorin Mlakar, jer Statut HDZ-a zabranjuje da o dužnosniku stranke odlučuje dužnosnik istog ranga, a Borić i Mlakar su, kao i Kosor, članovi Kluba zastupnika HDZ-a.
“Svi suci visokog časnog suda izabrani su demokratski, na općem saboru HDZ-a koji je vodila i pripremila upravo Jadranka Kosor, a na kojem su dobili tri puta više glasova nego njezina kandidatura za predsjednicu”, rekao je Boras, ističući da je legitimitet tako izabranih sudaca neupitan, a da se eventualno može razgovarati o tome mogu li oni biti članovi drugih tijela stranke.
Odbio je i prigovor da Gradski odbor HDZ-a Zagreba nije ovlašten pokrenuti stegovni postupak protiv članova središnjih tijela stranke pa ni protiv Kosor, koja je članica Kluba zastupnika i Središnjeg vijeća HDZ-a.
“Gradski odbor jest ovlašten pokrenuti postupak i pokrenuo ga je”, rekao je Boras.