Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Premijerka koja treba izaći iz sjene Jankovića i Kučana

Autor: Denis Romac

28.02.2013. 23:00
Premijerka koja treba izaći iz sjene Jankovića i Kučana

Foto: FAH



Ne treba očekivati da će buduća slovenska premijerka biti popustljivija od Janšine vlade koja je ulazak Hrvatske u Europsku uniju uvjetovala rješavanjem problema Ljubljanske banke po volji Ljubljane


Rušenje Janeza Janše i imenovanje nove mandatarke Alenke Bratušek na čelo slovenske vlade neće automatski riješiti problem ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, pa čak niti ubrzati taj proces, iako je u Hrvatskoj upravo premijer Janša percipiran kao glavna prepreka planiranom prvosrpanjskom ulasku Hrvatske u Europsku uniju.
Ratifikacija hrvatskog ugovora već je neko vrijeme predmetom nevjerodostojnih unutarnjopolitičkih obračuna u Sloveniji, a vjerojatno je da će tako i ostati sve do trenutka kada će slovenski parlament, ako bude sreće i pameti, napokon amenovati hrvatski pristupni ugovor.
Iako je prva žena na čelu slovenske vlade u povijesti te zemlje preksinoć optimistično najavila kako je njezin izbor “prijeloman dan” za Sloveniju, upitno je hoće li njezin izbor značiti prijelomnicu i za Hrvatsku. Istinabog, Bratušekova je promijenila uobičajenu retoriku koja je stizala iz Ljubljane, smatrajući ratifikaciju hrvatskog ugovora ne samo pitanjem dobrosusjedskih odnosa, nego i strateškim interesom Slovenije, no ne treba očekivati da će buduća premijerka biti popustljivija od Janšine vlade koja je ulazak Hrvatske u EU uvjetovala rješavanjem problema Ljubljanske banke po volji Ljubljane. Ipak Bratušekova tek treba izaći iz sjene Zorana Jankovića i Milana Kučana, svojih moćnih političkih sponzora, pri čemu ne smijemo izgubiti iz vida da Kučan nije bio bez utjecaja na način na koji je Slovenija devedesetih godina producirala problem Ljubljanske banke.
Smjena vlade u Sloveniji neće olakšati ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora. Štoviše, mogla bi ju dodatno zakomplicirati. Hrvatska se inercijom svoje vlade i manjkom odlučnosti i inicijative dovela u najgoru moguću situaciju da njezina europska sudbina ovisi o olujnom moru slovenske unutarnje politike.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU