Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Rukotvorine inspirirane dobrotom

Autor: Valentina Mlađen

28.02.2013. 23:00
Rukotvorine inspirirane dobrotom

Foto: Marin GOSPIĆ



Rukotovorine izložene u knjižnici Zadrani su već imali prilike vidjeti, pa čak i kupiti kroz humanitarni rad ove skromne žene


U Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar sinoć je otvorena prva samostalna izložba rukotvorina Božice Knez, poznatije među prijateljima kao baka Boška.
Rukotovorine izložene u knjižnici Zadrani su već imali prilike vidjeti, pa čak i kupiti kroz humanitarni rad ove skromne žene. Naime, ona već godinama svoj dar koristi kako bi pomogla drugima. Svoje maštovite i raznovrsne rukotvorine svake godine izrađuje za Caritas, a nebrojene su i one koje je poklonila svojoj župi ili prijateljima. Njena prva samostalna izložba ostvarila se tek sada u 72. godini života i to na inicijativu Jose Nekića, pročelnika Odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru koji je ostao oduševljen energijom i aktivnim starenjem, ali i talentom ove Zadranke.
– Kad sam vidio njezine radove bio sam zaprepašten, i vi ste sigurno večeras zaprepašteni. Padaju vam brojna pitanja napamet, pa što, pa kako, gdje je ovo bilo do sad. Život je jedna čudna krivulja, ništa nije određeno, ništa nije planirano, u svakom trenutku može se dogoditi bljesak, kaže Nekić.
Baka Boška na svoj talent sliježe ramenima i skromno odgovara kako je sve ovo previše, nije to ništa posebno, a za godine tvrdi to su samo brojke koje ona osobno ne osjeća.
Na izložbi su se mogle vidjeti sve najljepše bakine rukotvorine poput heklanih ručnih radova, božićnih kuglica, stabalaca od žice i kamenčića, uskrsnih zečića i košarica, ružica, slika…
Radovi su nastajali u posljednjih deset godina od kada je baka Boška u mirovini, a počelo je izrađivanjem naušnica, ogrlica, potom heklanih uradaka, zatim predmeta od žice. Potom je prešla na perlice, svilu, najlon i sve ostale materijale koji su joj dopali ruku. Nakon toliko vremena koje Božica Knez posvećuje drugima konačno je došlo vrijeme da uživa u svojih minutama slave.