Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uloga svećenika je da oslobađa ljude

Autor: Ines Grbić

28.02.2013. 23:00
Uloga svećenika je da oslobađa ljude

Foto: Marin GOSPIĆ



Zli ima svoj utjecaj u duhu. Za to nije rješenje lijek, pa čovjek završi i u umobolnici. Ako je čovjekov duh zaražen, blokiran je, kazao je don Milivoj


Don Milivoj Bolobanić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije i župnik župe Kraljice mira na Stanovima u Zadru, gostovao je na susretu “Večer u knjižari” u knjižari Verbum u Zadru.
Susret je moderirala Ines Grbić, a nezaobilazna tema susreta bio je i papa Benedikt XVI. Don Bolobanić rekao je za njega kako je s jasnoćom navješćivao evanđelje i hrabro se suočavao s kušnjama. Stalno će biti prisutan molitvom i žrtvom za Crkvu i tako pomoći i novom papi da izvrši svoju zadaću.
Iz brojnih kontakata, don Milivoj je kao poteškoće ljudi naveo zatvorenost u sebe, bijeg od ljudi, bezvoljnost, besciljnost života, nemire i more, prisilne glasove. Korijen nekih problema je i u obiteljskom stablu, traume u djetinjstvu. Kako smo dionici dobroga od svojih predaka, imanja, ugleda, također smo i negativnog, ako se dogodilo.
– Čovjeka treba dovesti do vjere, da priđe k Isusu, da ga Isus zahvati, da povjeruje u njegovu moć i snagu. Gotovo trećina Isusovih djela je ozdravljanje ljudi, psihički i tjelesno. Tu je moć dao i apostolima i činili su to već na zemlji. Uloga svećenika je da oslobađa ljude, rekao je don Milivoj. Istaknuo je da su u čovjeku tri dijela. Uglavnom se govori o tijelu i duši, a zanemaruje se treća dimenzija, jako bitna, duh.
– Tu Zli ima svoj utjecaj, u duhu. Za to nije rješenje lijek, pa čovjek završi i u umobolnici. Ako je čovjekov duh zaražen, blokiran je. Sotona zavodi. Zlo je primamljivo, u celofanu “dobra, uspješnog”, da čovjek to poželi. Kad bi se zlo prikazalo u negativnom, čovjek bi odbio, pojasnio je don Milivoj. U molitvi oslobađanja važna je vjera svećenika, da to čini u ime Isusovo, uvjeren u sigurnost tih riječi i Isusova djelovanja. Kao predvoditelj duhovnih obnovi u domovini i svijetu, don Milivoj nastoji ljude poučiti kako moliti, uvodi u meditaciju, da se čovjek sabere, smiri i čuje Božju riječ.