Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog sigurnosti, Hrvatska povlači vojnike iz Sirije

Autor: Danko Radaljac

28.02.2013. 23:00
Zbog sigurnosti, Hrvatska povlači vojnike iz Sirije

Foto: FAH



Nakon objave priče o prodaji hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji, Vojna obavještajna agencija napravila je analizu sigurnosne ugroze za vojnike na Golanu i preporučila Ministarstvu obrane izvlačenje


Hrvatska povlači svojih 97 vojnika iz UN-ove UNDOF misije s Golanske visoravni. Premijer Zoran Milanović objavio je to na jučerašnjoj sjednici Vlade, a kao izravni povod naveo je jedan novinski tekst.
– Posljednjih dana pojavili su se članci koje ne možemo demantirati koliko god ih demantirali. Misija u Afganistanu je NATO-ova misija, organizirana, riskantna, ali bez žrtava. U misiji UN-a ne možemo jamčiti sigurnost hrvatskih vojnika, a ne vidimo kakav dobitak imamo. Objavljene su informacije u New York Timesu, a on se čita u svijetu, kazao je Milanović. Ustvrdio je, doduše netočno, kako se tamo nalazi gotovo stotinu naših gotovo nenaoružanih vojnika te da je zadaća Hrvatske zaštititi ih. Vojnici su, inače, naoružani klasičnim pješačkim naoružanjem, tek u transferima iz Damaska i nazad, pri izmjenama kontingenata ne smiju nositi puške.
I iz Ureda predsjednika stiglo je slično priopćenje, uz najave da će se poštovati sve obveze prema suradnicima u UNDOF-u. Kako se neslužbeno saznaje, Vlada je već kontaktirala Austrijance, u sklopu čijeg kontingenta se nalazimo, i oni su izrazili shvaćanje za razvoj situacije. Samo operativno izvlačenje obavit će Glavni stožer, odnosno Zapovjedno operativno središte. Kako je odluka donesena relativno naglo, tek se jučer počelo s planovima izvlačenja. Ono što se sada zna, neće se koristiti klasična ruta mijenjanja kontingenata preko Damaska, već se s Izraelcima dogovara da se naši vojnici izvuku preko njihova teritorija i zračne luke Tel Aviv.
Nagla odluka došla je nakon što se saznalo da sirijski pobunjenici koriste hrvatsko oružje. O tome je najprije pisao jedan bloger s Bliskog istoka, nakon njega neki domaći portali, Novi list i Jutarnji list, da bi priču na svjetsku razinu početkom ovog tjedna dignuo NY Times. Koliko je sada poznato, Hrvatska je oružje prodala trećoj državi, najvjerojatnije Jordanu, koji je pak pošiljke samo proslijedio sekularnim pobunjeničkim skupinama u Siriji.
Čitav posao napravljen je bez znanja Vojne obavještajne agencije, čiji su službenici zaduženi za pitanja sigurnosti naših vojnika u stranim misijama. Oni su, kako se neslužbeno saznaje, za prodaju doznali iz medija. Nakon toga su napravili analizu sigurnosne ugroze za naše vojnike na Golanu te su preporučili Ministarstvu obrane izvlačenje. Jučer ujutro prije same sjednice Vlade premijera su o svemu tome brifirali ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić. Tada je i definitvno odlučeno da se vojnici povlače.