Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Željeznički kolodvor može postati zadarska tvornica kulture

Autor: Nives Rogoznica

28.02.2013. 23:00
Željeznički kolodvor može postati zadarska tvornica kulture

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Hrvatske željeznice su suglasne da se prostor Željezničkog kolodvora Zadar ustupi lokalnoj zajednici, rekao je Filip Pijaca


Budućem gradonačelniku predlažemo da se na prostoru Željezničkog kolodvora Zadar organiziraju primjereni prostori koji će mladima služiti za druženje i gdje će moći primjereno realizirati svoje potencijale. Hrvatske željeznice su suglasne da se prostor Željezničkog kolodvora Zadar ustupi lokalnoj zajednici, a naš će projekt imati podršku ministrice kulture Andreje Zlatar Violić koja podržava alternativne programe. Želimo da ovaj prostor postane zadarska tvornica kulture, rekao je na konferenciji za novinare održanoj pred kolodvorskom zgradom Filip Pijaca, potpredsjednik Interesnog odbora mladih Županijske organizacije HNS-a Zadarske županije.
– Situacija u gradu Zadru je, što se tiče prostora za mlade, potpuno poražavajuća. Mladi nemaju nikakav prostor za okupljanja, druženja i djelovanje. To je velika šteta jer dosta mladih ljudi ima veliki potencijal koji nema gdje izraziti. Mladi se okupljaju na mjestima kao što su Riva i gradski bedemi. To su derutni prostori, neprimjereni za okupljanje i najčešće ta okupljanja završe policijskom intervencijom. Ova situacija nije prihvatljiva. Željeznički kolodvor već godinama zjapi prazan, devastiran i neiskorišten, a mladi istodobno nemaju prostora za djelovanje. Napokon je došlo vrijeme da mladi u Zadru dobiju svoj prostor. Apeliramo na Grad Zadar i na Vladu da se konačno pobrinu za mlade, kazala je predsjednica mladih županijskih haenesovaca Paula Dujić, dok je tajnik ove organizacije Renato Meštrović istaknuo kako je velik broj udruga mladih suočen s problemom nemogućnosti pokazivanja svog rada.
– Cijene najma prostora kakvi su kazalište, klubovi i dvorane su previsoke jer se radi o neprofitnim programima. Zbog toga je unajmljivanje prostora i tehničke opreme problem koji dovodi do nemogućnosti održavanja nezavisnih kulturnih događanja, a bez prezentacije svog rada i bez scene na kojoj bi mladi umjetnici mogli pronalaziti druge neafirmirane umjetnike i umjetnice stvara izoliranost i amaterizam, dodao je Meštrović.