Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

On je podučavao kako zaštititi hrvatske interese

28.02.2014. 23:00
On je podučavao kako  zaštititi hrvatske interese


Dr. Starčević je govorio kako cijeni svakog čovjeka i smatra ga bratom, bez obzira na njegovu nacionalnu i vjersku pripadnost, ukoliko se on zalaže za dobrobit i za interese Hrvatske
U povodu 118. obljetnice smrti dr. Ante Starčevića u  Muzeju antičkog stakla sinoć je održana tribina pod nazivom “Dr. Ante  Starčević – jučer, danas, sutra”.
Ovu tematsku tribinu organizirali su Udruge Hrvatska sloga diljem  svijeta, HVIDRA Zadar, Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog  rata Zadarske županije, UP SG SOD „Damir Tomljanović Gavran” Zadar, URV „Bojna Kralj Tomislav” Zadar, Udruge žena u Domovinskom  ratu – Zadar i HSP dr. Ante Starčević, a o liku i djelu Oca domovine, dr.  Ante Starčevića, govorili su dr. sc. Tado Oršulić sa Zavoda za povijesne  znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, dr. sc. Marin Sopta sa Sveučilišta u Zagrebu – Hrvatski studiji i Ivan Tepeš, prof. u  Centru za kulturu i informacije u Zagrebu.
Suvremena paradigma političkih vrednota u ideologiji dr. Ante  Starčevića bio je naziv izlaganja dr. Tade Oršulić kojim je otvorio raspravu te povukao nekoliko paralela između onoga za što se u svoje vrijeme zalagao Otac domovine i današnjeg vremena. Među ostalim  Oršulić je istaknuo kako je dr. Starčević govorio kako cijeni svakog čovjeka i smatra ga bratom bez obzira na njegovu nacionalnu i vjersku pripadnost uliko se on zalaže za dobrobit i za interese Hrvatske te da, isto  tako, ne cijeni Hrvata koji radi suprotno interesima svoje zemlje.
– Danas takvih Hrvata na žalost imamo jako puno, pa i u samom vrhu vlasti. Na žalost oni uživaju i veliku podršku – sa zaljenjem je konstatirao Oršulić podsjetivši i na poznatu starčevićevu krilaticu “Bog i  Hrvati”. Pojasnio je kako je time dr. Starčević htio kazati da u Hrvatskoj  ne smije vladati tuđin i iznad hrvatskog naroda da u takvoj zemlji može  biti samo Bog. Podsjetio je i na Starčevićevu izjavu kako ćemo moći biti  sretni ukoliko u budućnosti Hrvatska bude imala barem “50 muževa”  koji će biti spremni zaštititi hrvatske interese  te je sa zadovoljstvom zaključio kako srećom on tu nije bio u pravu jer da ih danas ima ipak  nešto više. Za lošu demografsku sliku Hrvatske danas također je citirao  Starčevića koji je kazao kako je ona odraz lošeg stanja u zemlji. on je to  slikovito opisao kazavši kako su njive neizorane i da stoka propada.
– I danas su na žalost njive neizorane, a stoka propada. gospodarstvo  je na niskim granama pa je i demografska slika loše – kazao je Oršolić  izrazivši nadu da će se u skoroj budućnosti takvo stanje izmijeniti na  bolje te pozvao starčevićevce da se za to maksimalno založe.
Nakon tribine starčevićevci su se nastavili družiti uz prigodan domjenak.