Učenici vježbali evakuaciju i pružanje pomoći

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Zbog kvara na električnim instalacijama, u knjižnici Osnovne škole Petra Zoranića u Jasenicama je izbio požar. Unatoč hrabrim pokušajima nastavnika da aparatima ugase požar, nužna je bila evakuacija učenika koji su zgradu škole napustili koristeći dva izlaza za evakuaciju. Istovremeno, „dignut" je i općinski stožer za inzvaredne situacije na čelu s načelnikom Marinom Baričevićem koji je aktivirao snage Civilne zaštite i DVD-a Jasenice.

U roku 20 minuta pred školu je stiglo navalno vozilo i vatrogasci su kroz prozor knjižnice uspjeli ugasiti požar. Djeca su bila zbrinuta ispod velikog šatora Crvenog križa do dolaska njihovih roditelja i organiziranog odlaska kućama.

Tako je otprilike glasio scenarij vježbe Jasenice 2015. koje su zajednički organizirali Općina Jasenice, Osnovna škola Petra Zoranića, Vatrogasna zajednica Zadarske županije te područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Time je provedena i zakonska obveza organizacije ovakve vježbe koju u dvije godine, barem jedno mora provesti svaka osnovna škola.

- Za nas je ovo, mogli bi reći, povijesni dan. Ovom vježbom smo pokazali našim ljudima da se na nas mogu osloniti. Jaenice 2015. su kulminacija organiziranih priprema DVD-a Jasenice i Civilne i suradnje i subordinacije sve do državen razine. Namjerno smo izabrali djecu kao ciljanu skupinu kako bi im pokazali važnost organiziranog djelovanjaju ovakvim situacija što će im sigurno ostati u uspomeni za cijeli život, govorio je načelnik Općine Martin Baričević.

U vježbi je sudjelovalo 15 pripadnika DVD Jasenice i Civilne zaštite. Cilj vježbe bio je provjeriti reakciju lokalnih snaga dok ne pristignu vatrogasne snage JVP Zadar. No zadarski vatrogasci, iako najavljeni, kako je kazao načelnik Baričević, nisu sudjelovali u akciji zbog materijalnih razloga, ali i pripravnosti zbog većeg broja požara kojih je ovih dana bilo na zadarskom području.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno