Najviše uredskih djelatnika zaposlio direktor Nasada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Glava Popis zaposlenih u gradskim tvrtkama u 2017.
Lenko Ugrinić ima troje novih djelatnika u administraciji, i to na neodređeno vrijeme, te osam radnika na određeno za održavanje parkova na pletenju vijenaca, a kao razlog novog zapošljavanja u protekloj godinji navodi - širenje grada
Nasadima je osim vanjski radnika, trebalo i pojačanje u uredu

Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća, SDP-ov vijećnik Erol Gaši dobio je odgovor na pitanje postavljeno još 18. prosinca prošle godine na 7. sjednici GV-a, a u kojemu izražava sumnju na predizborno zapošljavanje te od Grada traži detaljne podatke o zapošljavanju po gradskim tvrtkama:

- Govorim o godini lokalnih izbora. Imam informaciju, primjerice, da u trgovačkom društvu Nasadi odlaze ljudi prijeko potrebni za funkcioniranje samog društva, primjerice vozači, pogrebni djelatnici itd, a s druge strane imamo informaciju da ta mjesta nisu popunjena, ali su uredno popunjavana mjesta u administraciji gdje je i u 2017. godini zaposleno novih ljudi, navodi Gaši tražeći čak da mu se dostave i imena i prezimena zaposlenih, kao i njihova radna mjesta.

Gradonačelnik Branko Dukić dostavio mu je odgovore s kompletnim popisom novozaposlenih prošle godine u gradskim tvrtkama, ali bez imena ljudi, napominjući kako je to "zbog zaštite osobnih podataka sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka".

"Svakodnevna koordinacija"

Odgovori direktora gradskih tvrtki otkrivaju vrlo zanimljive podatke, počev od onih o tvrtkama koje su zaposlile najviše radnika u uredima, pa do onih koji uopće nisu primali nove radnike, ili tvrtki koje su u prošloj godini čak smanjili broj zaposlenih.

Najviše djelatnika u administraciji zaposlio je direktor Nasada, Lenko Ugrinić, njih troje, te osam radnika na održavanju parkova i izradi vijenaca. Naime, obrazlažući zapošljavanje troje administrativnih djelatnika na neodređeno vrijeme,Ugrinić, među ostalim, navodi kako je razlog tome bilo - širenje grada.

- Diplomirani inženjer agronomije s radnim iskustvom zaposlen je 15. veljače 2017. radi potrebe za koordinatorom na održavanju zelenih površina gradskih zona. Njemu je dodijeljena zona i grupa radnika kojom svakodnevno koordinira. Poznato je da, kako se grad širi, tako se šire i povećavaju zelene površine i formiraju se nove zone održavanja. Dana 6. ožujka 2017. zaposlen je knjigovotkinja primljena na novootvoreno radno mjesto kako bi odrađivala dio obima posla na knjiženju i praćenju uplata grobnih taksa i naknada (posao je dobio na obimu od kada su pod nama, uz Gradsko groblje, i groblje Belafuža, Kožino, Crno...) te kako bi polako preuzimala posao šefice knjigovodstva koja je najavila skoru mirovinu. Dana 1. kolovoza zaposlen je referent za sigurnost, zaštitu i kontrolu materijala i tehničkih sredstava, ističe Ugrinić, uz napomenu da je taj referent "radi najave dolaska voditelja tehničke službe preuzeo i poslove na praćenju isteka osiguranja automobila, redovitih perioddičnih liječničkih pregleda radnika, poslova vezanih uz zaštitu na radu i procjene sigurosti radnih mjesta".

U Čistoći manje zaposlenih

U svom odgovoru Ugrinić dalje navodi i zapošljavanje osam radnika na određeno vrijeme radi potrebe zamjene odsutnih radnika ili sezonskog povećanja opsega poslova, pojašnjavajući kako su u pitanju četiri vrtlara kao ispomoć na održavanju zelenih površina, dvije radnice za ispomoć na aranžiranju cvijeća, jedna u radionici vijenaca i jedna na blagajni. S njima su sklopljeni ugovori na određeno vrijeme, kaže direktor Nasada.

Direktor Čistoće, Drago Maračić, prošle je godine zaposlio samo jednog administrativnog djelatnika, ali napominje kako su iste godine "iz tvrtke otišla tri djelatnika, također administrativnog osoblja". No, tvrtka je raritet po tome što je u prošloj godini smanjila broj zaposlenih u odnosu na 2016. godinu. Tako je, kaže direktor, s danom 31. 12. 2016. bilo 363 djelatnika, a 31. prosinca 2107. godine 359 djelatnika.

Čistoća je prošle godine zaposlila 17 novih djelatnika, ali ističu kako je riječ o operativnim sezonskim djelatnicima u tekućoj sezoni i to:

- Na radnim mjestima transportni radnici, pometači javno prometnih površina i vozač, svi angažirani na poslovima čišćenja javno prometnih površina u staroj gradskoj jezgri, održavanje urednosti plaža, održavanje čistoće i urednosti javnih WC-a, odvoda otpada i slično, navodi Maračić.

Slijedi Liburnija sa 16 novozaposlenih, ali svi u operativnom radu, odnono nisu zaposlili niti jednog djelatnika u uredu.

- Od 16 novih radnika 13 je vozača, dva kontrolora i jedan prodavač karata, a sve radi nesmetanog odvijanja procesa rada i zamjene 13 radnika koji su otišli, kaže direktor Liburnije Edvin Šimunov.

Bez novih radnika

Odvodnja je prošle godine zaposlila samo troje radnika i to na određeno vrijeme, a riječ je o pomoćnim radnicima na specijalnim radnim vozilima, stoji u izvještaju direktora Grge Peronje.

U tvrtki Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom koju vodi Dino Perović zaposlena je jedna osoba i to na radno mjesto stručni suradnik za financijsko-računovodstvene poslove.

ŠC Višnjik direktora Denisa Karlovića zaposlio je samo jednog djelatnika, bazenskog spasioca, čiji je prethodnik otišao u mirovinu, a i taj je primljen samo na određeno vrijeme.

Osim tvrtki koje su zapošljavale tek po jednog djelatnika, treba navesti i one koje nisu niti jednog, a to su Obala i lučice i Inovativni Zadar.

Letinić: Trebao sam dvoje novih djelatnika

S obzirom da je u odgovoru Tržnice Zadar navedena samo jedna novozaposlena osoba i to direktor, a kako saznajemo da je nakon podnošenja ovog izvještaja zaposleno još dvoje ljudi, novi direktor Tomislav Letinić pojasnio je kako je primio dvoje djelatnika iz razloga što, osim njega kao direktora, u Tržnici Zadar nije bilo niti jednog djelatnika s visokom stručnom spremom, a koji su mu potrebni kako bi tvrtka mogla normalno funkcionirati.

- Podnio sam zahtjev za zapošljavanjem do sezone još jednog djelatnika na tehničkom održavanju jer tvrtka ima velikih potreba za navedenim uslugama, osobito zato što sada skupo plaćamo vanjske usluge, kaže Letinić.

Vodovod u 2017. smanjio broj zaposlenih

U izvještaju direktora Tomislava Mateka stoji kako je zaključno s 31. prosinca 2016. godine Vodovod imao 296 radnika, dok je s 31. prosinca 2017. godine broj radnika iznosio 288.

- Do smanjenja broja radnika došlo je uslijed isteka ugovora o radu koji su bili sklopljeni na određeno vrijeme i sporazumnih raskida ugovora o radu na neodređeno, te zbog odlaska u mirovinu radnika koji su za nju stekli uvjete. Tijekom 2017. godine Vodovod je sklopio ugovore o radu na određeno vrijeme s ukupno osam radnika i to isključivo za radna mjesta koja su zbog poslovnog procesa bila neophodna. radi se o dva radna mjesta koja su upražnjena zbog sporazumnog raskida ugovora o radu i odlaska radnika u mirovinu (voditelj Odjela održavanja, izgradnje i transporta i administrator pisarnice), te četiri radna mjesta na određeno zbog povećanog opsega posla (dva čitača, dva pomoćna radnika, portir i referent pripreme podataka), navodi Matek.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika svitlonosa
A tek interno kadroviranje, kao u "dobra" stara socijalistička vrimena... Neka, dobar je čovik Lenko... LLAP