Poduzetnički zamah na Pagu

Slika korisnika valentinam
GLIGORIN POUČAK
Autor: 
Najkontroverzniji je projekt, ne manje kontorverznog, ali valja priznati iznimnog uspješnog i poznatog poduzetnika Eda Maržića, vlasnika Kampa Šimuni. Projekt koji predviđa kopanje morskog kanala od Dinjiške do grada Paga, te izlaz na otovoreno more kod Košljuna, barem se za sada čini nevjerojatnim. Ali, Edo tvrdi da će dobiti građevinsku dozvolu i dovršiti "projekt stoljeća”

Na vijest da je Grad Novalja pokrenuo izgradnju i opremanje "Poduzetničkog inkubatora Ragan", uslijedila su uglavnom pozitivna reagiranja na otoku, no ima, kako to priliči nama Pažanima i zajedljivih komentara. Tako su na i Facebooku uslijedili komentari koji su se kretali od pohvala na račun Novalje i Novaljaca do kritika na račun političara grada Paga i stanovnika grada.

U raspravu se uključila i moja malenkost, apelirajući na prevladavanje naših, već svima poznatih animoziteta.

Inkubator u zoni Čiponjac

Jedna "fejsbukovica" iz grada Paga koja je već do sada pokazivala vrlo kritičke opservacije prema kolumni, nazvala je moje stavove blebetanjem, odričući mi onako, nabrijano, pravo da komentiram problematiku grada u gradu. Da je barem napisala da je to stvar "intra orbis civitatem", bio bih impresioniran, ovako je, nažalost, ostalo sve samo na blebetanju.

No, da se vratim poduzetničkom inkubatoru u Novalji.

U razgovoru s gradonačelnikom Novalje Antom Dabom, doznajem kako su oni u gradu spoznali da se u Novalji ne može živjeti samo od ljetne sezone, nego se život i rad mora odvijati tijekom cijele godine. Podizetničkim inkubatorom želi se prije svega potaknuti mlade ljude, koji se u u posezoni okreću kafićima i dokoličarenju, da se uključe u društveno korisne aktivnosti što poduzetništvo svakako pruža. Inkubator će se graditi u poduzetničkoj zoni Čiponjac u suradnji s poduzetničkim inkubatorom "Porin" iz Rijeke.

Objekt će bit izgrađen u dvije etaže, prizemlje plus kat, ukupne površine 800 m2, a sadržavati će 16 poslovnih jedinica i konferencijsku salu. Vrijednost investicije je oko 8 milijuna kuna uz 92% sredstva EU. Gradonačelnik previđa da će inkubator biti useljiv prije ljetne sezone iduće godine, točnije na Anotonju - Dan grada Novalje, 13. lipnja.

Hotelski boom u Novalji

Da je poduzetništvo živnulo u Novalji dokazuju i učestale investicije u hotele na njenom području. Hotel Boškinac u čijem sastavu je restoran i vinarija proširuje broj soba na 45, uz wellness centar.

Na rubu grada, 50 metara od obilaznice je u toku izgradnja hotela tvrtke "Modern Line" vlasnika Ivice Lukanovića, četiri zvjezdice, 250 soba, wellness i kongresni centar. 

Zatim luksuzni apart-hotel sa 17 hotelskih apartmana, takoreći u centru Novalje, poznatog nogometaša Dejana Lovrena.

Odmah do njega gradi se hotel Kaneo, vlasnika Franka Papića, 80 kreveta i četiri zvjezdice.

Na izlazu iz Novalje, prema Lunu, u gradnji je hotel obitelji Kamenički, četiri zvjezdice i 150 kreveta, a Anton Šestan, poduzetnik iz Novalje, je bivšu Liburniju preuredio u hotel Liberty s četiri zvjezdice. 

Postojeći hotel Loža u strogom centru Novalje s dvije ide na četiri zvjezdice i diže se za čitavu etažu.

Ovaj hotelski bum u Novalji pojavio se zahvaljući odluci Grada da se komunalni doprinos deseterostruko umanji, ističe gradonačelnik Ante Dabo. Stavljanjem u funkciju navedenih hotelskih kapaciteta Novalja bi došla do tisuću kreveta u hotelima s četiri zvjezdice, što je preduvjet za proširenje turističke sezone od Uskrsa do Nove Godine, ističe gradonačelnik Dabo.

Kamp na rtu Rastovac

Možda najveća investicija na otoku će se dogoditi, po kazivanju načelnika općine Povljana Iva Pogorilića, na rtu Rastovac, nedaleko Povljane. Tamo se predviđa izgradnja eko kampa Punta Nova. u vlasništvu braće Tudorović, ukupnog ulaganja 140 milijuna kuna. Na 28 hektara terena graditi će se kamp visoke kategorije s 5 zvjezdica, bezenom od 900 kvadrata, welness centrom, 22 čvrsta objekta, supermarket, tržnica, restorani, polivalentne dvorane, noćni bar. Pravi mali grad sa 733 smještajne jedinice i 2.200 ljudi ukupnog smještaja, a zaposliti će dvjestotinjak ljudi. Realizacija kreće na proljeće ove godine. 

Ni Kolan ne stoji po strani. Trgovački centar Lorenco iz Paga, u vlasništvu Paro Lovrenca, otvara market s 500 kvadrata površine na samom ulazu u Mandre. U sklopu marketa biti će i kafić te automatska crpka za gorivo. Objekt s velikim parkiralištem biti će pun pogodak na razmeđu Kolana, Mandra i Šimuna. Počinju s radom 1. lipnja ove godine, a otvoriti će se 20-ak novih radnih mjesta. Vrijednost investicije je 11 milijuna kuna.

Vinograd u Kolanu i kanal Eda Maržića

Posebno veseli proizvodno ulaganje koje čini Ivica Šupraha iz Kolana sa sadnjom 1.000 čokota vinove loze, koja je u toku, a u toku je i izgradnja vinskog podruma s prodajno - izložbenim prostorom. Podrum će se nalaziti pod zemljom s 260 kvadrata površine, a iznad njega dodatnih 140 m2 prodajno - izložbenog prostora. Zanimljivo je da se vinograd podiže na čistom kamenjaru, pa je prije sadnje primjenjeno strojno oranje do 90 cm dubine, a zatim mljevenje na 40 cm dubine. Kompletni sadržaj nalazi se uz glavnu cestu Kolan-Novalja na području zvanom Slatina.

I na kraju, najkontroverzniji projekt, ne manje kontorverznog, ali valja priznati iznimnog uspješnog i poznatog poduzetnika Eda Maržića, vlasnika Kampa Šimuni. Projekt koji predviđa kopanje morskog kanala od Dinjiške do grada Paga, te izlaz na otovoreno more kod Košljuna, barem se za sada čini nevjerojatnim. Ali, Edo tvrdi da će dobiti građevinsku dozvolu i dovršiti "projekt stoljeća". Živi bili pa vidjeli!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)