Prečanima 130 tisuća eura za provedbu projekata održivog razvoja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Općina Preko potpisala Sporazum gradonačelnika
Na svečanoj sjednici u Europskom parlamentu bilo je više od 700 delegata iz svih zemalja Europske unije, a Julije Domac, direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i član Upravnog odbora Covenat of Mayors, u uvodnom govoru posebno je pozdravio Općinu Preko kao novog člana, kaže načelnik Preka Jure Brižić
Prečani u EU parlamentu

Kao potpisnik Sporazuma gradonačelnika o klimi i energetskoj učinkovitosti - Covenat of Mayors, Općina Preko prošli je tjedan sudjelovala na 10. konferenciji i investicijskom forumu koji su se pod pokroviteljstvom Europske komisije, Uprave za energiju, održali u Bruxellesu.

- Sporazumu gradonačelnika pristupili smo prošle godine, a na svečanoj sjednici u Europskom parlamentu u Bruxellesu formalno smo ga i potpisali. Na sjednici je bilo više od 700 delegata iz svih zemalja Europske unije, a Julije Domac, direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i član Upravnog odbora Covenat of Mayors, u uvodnom govoru posebno je pozdravio Općinu Preko kao novog člana, kaže načelnik Preka Jure Brižić, koji je uz Draženu Strihić, pročelnicu Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove u Općini Preko, i Ivanu Ostoić iz konzultantske kuće IQ Grupa, sudjelovao u obilježavanju desete godišnjice Sporazuma gradonačelnika i radu investicijskog foruma.

Smanjenje troškova energije

Na svečanoj sjednici, dodaje, analizirali su se rezultati koje su postigle lokalne zajednice u 57 zemalja te razmatrani planovi za budućnost pokreta za energiju i klimu. Delegatima se, između ostalih, obratio i predsjednik EU parlamenta Antonio Tajani te Karl Heinz Lambertz, predsjednik EU komiteta za regije.

- Jedna od obveza kao potpisnika sporazuma, koja pokazuje opredijeljenost općine za održivi razvoj, jest izrada SECAP-a (Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka) za razdoblje od 2018 do 2023. godine, koji će se financirati bespovratnim novcem u sklopu projekta Interreg MED PEGASUS, u koji je Općina Preko kao jedina jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske ušla prošle godine. Za aktivnosti koje će se u iduće tri godine provoditi za Općinu Preko namijenjeno je 130.000 eura, a glavni je cilj smanjiti troškove električne energije koje se plaćaju za općinske zgrade integrirajući lokalnu mrežu upravo na tim objektima. Prva na redu bit će energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu u Preku, za što je projekt već gotov, a prvi radovi, postavljanje solarnih ćelija, počet će u prvoj polovici ove godine, objašnjava Brižić i najavljuje kako će u listopadu 20-ak predstavnika zemalja partnera u projektu PEGASUS posjetiti Preko.

Preko će biti domaćin

Na investicijskom forumu u Bruxellesu, koji je održan u konferencijskom centru Hotela Crown Plaza, sudjelovalo je 450 predstavnika gradova i općina iz cijele Europe, a načelnik Brižić ističe kako je ponosan što su predstavnici Općine Preko i partnerske konzultantske kuće IQ, uz Grad Rijeku bili jedini sudionici jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske. Tema foruma bila je financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije putem bespovratnih EU sredstava, primjeri dobre prakse te prezentacija novih tehnologija.

Svjetski pokret gradova

Sporazum gradonačelnika najveći je svjetski pokret gradova usmjeren na lokalne aktivnosti koje utječu na klimu i energiju. Pokrenut je 2008. u Europi s namjerom okupljanja lokalnih tijela vlasti koja su se dobrovoljno posvetila ostvarivanju i premašivanju klimatskih i energetskih ciljeva Europske unije.

Gradovi potpisnici obvezuju se na djelovanje koje će podržati smanjenje stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. godine te usvajanje zajedničkog pristupa rješavanju ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene.

Sporazum danas okuplja više od sedam tisuća tijela lokalne i regionalne vlasti u 57 zemalja koristeći prednosti pokreta koji ujedinjuje brojne dionike širom svijeta te metodološku i tehničku potporu koju pružaju nadležni uredi.

Kao nadopuna postojećima, od 2017. godine osnivaju se regionalni uredi sporazuma u Sjevernoj i Južnoj Americi, Karipskom otočju, Kini i Jugoistočnoj Aziji, Indiji i Japanu.

PEGASUS počeo prošlog ljeta

Europski projekt PEGASUS, u kojemu Općina Preko kao jedini partner iz Hrvatske sudjeluje s Italijom, Grčkom, Francuskom, Slovenijom, Belgijom, Španjolskom, Maltom i Ciprom, započeo je s radom prošloga ljeta u talijanskom gradu Potenzi.

Projekt je vrijedan 1,87 milijuna eura, za aktivnosti koje će se u sljedeće tri godine provoditi u Općini Preko namijenjeno je 130.000 eura, a glavni je cilj smanjiti troškove električne energije koje se plaćaju za općinske zgrade.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno