Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grad tužio MODES Trgovačkom sudu

01.03.2019. 10:45
Grad tužio  MODES  Trgovačkom sudu


Na Trgovačkom sudu u Zadru uskoro će započeti sudski postupak protiv stranke MODES koju Grad Zadar želi iseliti iz gradskog  prostora u Ulici Madijevaca 6 na Poluotoku. Naime, u gradskom Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom jučer saznajemo kako  su podnijeli tužbu protiv MODES-a te uskoro očekuju poziv na raspravu.
Riječ je o prostoru kojega je MODES dobio kao koalicijski partner  HDZ-a na prošlim lokalnim izborima, ali za koji je zakup istekao prije  gotovo pola godine. Kako sami ne žele iseliti iz prostorija, Grad je pokrenuo tužbu, budući da im se MODES u dopisu prošle godine očitovao da  prostor ne žele napustiti.
Pozivajući se na Ugovor o zakupu poslovnog prostora koji je zaključen  na određeno vrijeme od dvije godine, od  1. listopada 2016. do 1. listopada 2018. godine, Grad smatra kako imaju sve zakonske osnove za iseliti  MODES iz ovih prostorija.


Istekao ugovor o zakupu
– Politička stranka MODES  je u zakupu  poslovnog prostora  temeljem  određenih uvjeta po javnom natječaju. Jedan od uvjeta da se  sudjeluje u  javnom natječaju bio je da se radi o političkoj stranci upisanoj u registar  političkih stranaka u Republici Hrvatskoj, koja je zastupljena u Gradskom vijeću  Zadra i zadarskoj Županijskoj skupštini, a koja djeluje putem Kluba vijećnika. Kako je ovaj  uvjet otpao, a ugovor zaključen na  određeno vrijeme, nema uvjeta za produljenje Ugovora o zakupu poslovnog prostora, pa su  pozvani da ga  vrate, kazali su nam u Gradu.
Čelnik MODES-a, Rudolf Dvorski, jučer nije htio komentirati ovu   tužbu te nam je samo kratko rekao: "Stavljam to u ruke odvjetnika". No,  jasno je da iz gradskog prostora ne žele iseliti vjerujući kako imaju pravo  i dalje ga koristiti, o čemu nam je Dvorski još krajem prošle godine, čim  su dobili obavijest o iseljenju, kazao:


"Legalisti smo"
– Istina je da smo dobili obavijest o isteku ugovora o zakupu stranačkih prostorija, no mi i dalje ostajemo u ovom prostoru. Legalisti smo  i iselit ćemo se ukoliko to moramo učiniti sukladno zakonu, međutim,  smatramo da ga ne kršimo i zato smo stvar predali našem odvjetniku.  Razmatramo i mogućnost tužbe, a već smo i poslali dopis Gradu nakon  što su nas obavijestili o isteku ugovora o zakupu, izjavio je Dvorski nakon dobivanja obavijesti Grada.
Ovaj spor uskoro će riješiti Trgovački sud, a MODES dotad ostaje u  atraktivnom prostoru na Poluotoku. Odluči li ga sud vratiti Gradu, stranka će na idućim izborima imati problema, budući da ostaju bez centrale  središnjice. Nije čudno da je ova priča dobila i sudski epilog, s obzirom  da je riječ o prilično velikom prostoru kojega je MODES dobio ne samo  kao HDZ-ov koalicijski partner, već i kao stranka koja je imala vijećnike u  Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini. Danas u Skupštini imaju tek jednog vijećnika, predsjednika stranke, Rudolfa Dvorskog.