Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KOLOVARE Novo ruho kultnog kupališta

01.03.2019. 16:01


Nakon velike obnove prije nekoliko godina, gradska tvrka  Zadarski šport pokreće niz radova na bazenu Kolovare. Kako nam je rekao ravnatelj Jurica Dilber trenutačno se gradi nova staza koja će osobama s potrebama i invalidima omogućiti pristup svim dijelovima bazena  Kolovare i njegovim popratnim sadržajima. Za sad, umjesto izgradnje  serpentine za pristup moru, trebali bi nabaviti lift za invalide, rekao je u  uvodu Jurica Dilber.


Veliki problem oborinske vode
Nakon što je prošlo ljeto s desetmetarske skakaonice palo dijete, Zadarski sport će osigurati velike stepenice tzv. “leđobranom”. Naime, pokazalo se da stepenice od inoxa znaju biti itekako skliske, pa mala neopreznost može imati posljedice. No u Zadarskom sportu još uvijek ne  razmišljaju u zaštiti skakaonice kao jedine takve vrste na svijetu u kojoj  se skače, ne u bazen, rijeku ili jezero, nego u more. Podsjetimo se, zaštita  skakonice kao građevine ne bi bila moguća, ali je vrlo izgledno, uz dobro  obrazloženje, da se skakaonica zaštiti kao sportska memorija.
Veliki problem posljednjih godina, bazenu Kolovare stvaraju oborinske vode. Iako ispod obližnjeg bedema postoji kolektor, bazen je na nižoj  etaži te se oborinske vode slijevaju ka njemu. Zadarski sport će ovom  problemu doskočiti izgradnjom male brane koja se gradi uz samu ogradu. Nakon odlaska Poliklinike u novu zgradu, održavanje pumpi za otpadne vode preuzeo je bazen Kolovare.
Čistoću koja je bila relativno veliki problem prošlih godina, Zadarski  sport namjerava riješiti na dva načina.


Uredit će se i vježbaonica
 – Raspisali smo natječaj za zamjenu postojećih kamenih ploča. Potrebno je zamjeniti 40-tak posto starih kamenih ploča, izravnati parter  oko bazena, ali i rekonstruirati odvodnju. Primjećena su posljednjih godina dva hot-spota gdje se uslijed kiša ili velikih valova zaustavlja voda,  koja vrlo brzo postane ustajala. Manji obujam je na zapadnoj, a veći na  južnoj strani, nastavljao je Dilber.
Pranje tribina i čišćenje okoliša više se ne bi provodilo običnom vodom iz slavine i crijevom, već bi se postavio hidrant koji bi omogućavao  neophodan veći pritisak voode za čišćenje te bio prva pomoć u slučaju  požara.
Nadalje, uz postojeće košarkaško igralište uredilo bi se i dječije igrališta, a u zapadnom dijelu bazena, u šumici do stare poliklinike postavila  bi se vježbaonioca na otvorenom s pripadajućim spravama. Parter šumice bio bi kao na atletskoj stazi, pokriven tartanom.
Nedavani veliki vjetrovi, bura i jugo, ponovno su slomili neke od borova, pa Dilber najavljuje sastanka s Nasadima kako bi se uredili borovi i  kako ne bi više predstavljali opasnost. 
Bazen Kolovare tako bi trebao dobiti novo ruho. Posljednjih godina turisti sve češće posjećuju ovo kultno zadarsko okupljalište, poticani poglavito fotografijama s Google Eartha. Stoga je za očekivati, kaže Dilber,  da će se pronaći oko 500.000 kuna, potrebnih za ove rekonstrukcije i dodatne sadržaje.