Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NEMA POBUNE Zadarski HSS podržava Beljaka

01.03.2019. 12:23
NEMA POBUNE Zadarski HSS  podržava Beljaka


Uoči predstavljanja liste Amsterdamske koalicije za europarlamentarne izbore HSS je doživio još jedno ušminkavanje izvodeći ovoga puta zaokret – ulijevo. Predsjednik stranke, Krešimir Beljak, zbog toga  je donio čak i novi statut koji bi mu omogućio discipliniranje onog dijela  podružnica koje žele koalirati s HDZ-om. Riječ je prije svega o Županijskoj organizaciji Ličko-senjske županije čiji predsjednik Zlatko Fumić  ponovno želi potpisati koaliciju s HDZ-om.
Prihvaća li zadarska organizacija novi statut te kako komentiraju ovaj  zaokret ulijevo pitali smo njena predsjednika Marijana Maroju koji se   vratio s predstavljanja liste Amsterdamske koalicije u Zagrebu. Naime,  novi statut stranke Beljaku omogućuje znatno veće manevre, osobito u  onom dijelu koji se odnosi na raspuštanje podružnica. Tako u članku 72.  novog statuta stoji da "ako županijska organizacija na bilo kojim izborima osvoji manje od dva posto glasova na razini cijele županije, ova organizacija  može (ali ne mora) biti raspuštena od nadležnih tijela bez prava  žalbe, ali u roku od trideset dana nakon izbora".


Discipliniranje članstva
No, Beljak je uveo i stavak koji mu omogućuje lakše discipliniranje nepoćudnih podružnica, s obzirom da se u njemu navodi da ukoliko "djelovanje županijske organizacije šteti ugledu i interesima stranke, Predsjedništvo stranke može privremeno udaljiti (suspendirati) tijela županijske organizacije i pokrenuti odgovarajući postupak pred Časnim sudom". Stavak drugi, pak, navodi da se županijska organizacija koja je dobila suspenziju protiv te odluke može žaliti Glavnom odboru u roku od  15 dana, no odluka je konačna.
Maroja, pak, smatra kako je najnoviji zaokret dobar za stranku, o čemu  govori i njen sve veći rejting, napominjući da donošenje novog statuta  nije izazvalo nikakav bunt u Gradskom odboru Zadra.
– Slažem se s ovim zaokretom ulijevo jer je HSS zadnjih deset godina s  Josipom Friščićem i Brankom Hrgom skrenuo sasvim udesno. Zato nekima i smeta Beljakov zaokret, pogotovo dijelu članstva u Slavoniji gdje se  predsjedniku pruža najveći otpor, a poznato je da je HSS upravo u Slavoniji bila središnja stranka desnice. HSS, međutim, nikad nije bio desna  stranka jer dobro znamo da se Radić borio za interese seljaka, radnika i  žena. Po meni bi HSS trebao biti stranka centra na način da malo naginje  ulijevo, stoga mi u Zadru podržavano ovaj novi smjer predsjednika Beljaka, obrazlaže čelnik zadarskih HSS-ovaca. 


Bolji rezultati, više delegata
Iako je zadarska organizacija od kvartovskih izbora prošle godine u  koaliciji Zadarski blok, Maroja vjeruje da im najnoviji zaokret nimalo  neće narušiti suradnju sa strankama koalicije.
– Članica naše koalicije Naprijed Hrvatska spaja se sa SDP-om, a s ostalim strankama ionako imamo bliske stavove, osobito s HSLS-om te  ćemo među njima tražiti i partnera za lokalne izbore. Da idemo u dobrom smjeru pokazuje i naš ulazak u Amsterdamsku koaliciju, čijem  sam predstavljanju liste za EU parlament nazočio. U njoj su se okupile  stranke koje svaka za sebe ima svoju težinu i zajedničkim izlaskom na izbore taj se rejting povećava. Ulazak u koaliciju je dobar i zato što bi neke  stranke možda teško prešle izborni prag, a ovako smo zajedno jači. A  naša stranka ima i izvrsnog kandidata, uglednog liječnika dr.  Zorana  Bahtijarevića, kaže Maroja.
Zadarska je organizacija zadovoljna i novim statutom jer im donosi jednu bitnu promjenu.
– Novim stavkama rezultati ogranaka pozicioniraju sam taj ogranak i  županijske organizacije, što značu da imamo više delegata ukoliko postignemo bolje rezultate te nam je i motiv rada veći, zaključuje Maroja.