RAZVOJ OTOKA Sanacija mrljanske luke i uređenje starog mlina ukupno 5,3 milijuna kuna

Slika korisnika mkvanja
Ulaganja najavljuju bolje dane na Pašmanu
Rješenje sanacije vanjske strane lukobrana luke Mrljane omogućit će stabilnost konstrukcije kamenog nasipa odnosno zaštitne školjere, kamenometa lukobrana na način da se izvrši djelomičan iskop postojećih završnih slojeva kamena te izvedba kamenog nasipa koji će uključiti djelomičnu dogradnju kamena iz iskopa, ističe Ćosić
Velimir BRKIĆ
Kombinacijom nacionalnih i lokalnih sredstava te EU fondova, Pašman nastavlja put razvitka

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, i  Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar potpisali su ovih  dana ugovor za projekt "Sanacija luke za javni promet u naselju Mrljane"  na otoku Pašmanu u vrijednosti od četiri milijuna kuna, a koji se odnosi  na sanaciju lukobrana s obalama u luci otvorenoj za javni promet.

- Ovim projektom će se sanirati postojeći lukobran i obalni zidovi gdje  se privezuju manji brodovi i ribarski brodovi domicilnog stanovništva,  mještana. Kako su u jako lošem stanju potrebno ih je dovesti u stanje pune sigurnosti i mehaničke stabilnosti, ističe Krešimir Ćosić, načelnik  Općine Pašman.

51 otočni projekt

- Rješenje sanacije vanjske strane lukobrana luke Mrljane omogućit će  stabilnost konstrukcije kamenog nasipa odnosno zaštitne školjere, kamenometa lukobrana na način da se izvrši djelomičan iskop postojećih  završnih slojeva kamena te izvedba kamenog nasipa koji će uključiti djelomičnu dogradnju kamena iz iskopa, pojašnjava Ćosić.

Naknadnim zahtjevom investitora područje sanacije obalnih zidova  prošireno je i na obalne zidove koji omeđuju akvatorij komunalne lučice.  Zaključeno je da stanje obalnih zidova, koji su dijelom od betona, a dijelom od suhozida, u tom dijelu zahtijevaju temeljitu rekonstrukciju na  način da se izvede zamjenski obalni zid koji će imati zadovoljavajuću  mehaničku otpornost i stabilnost.

- U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  Općina Pašman nedavno je potpisala i ugovor o financiranju sanacije lukobrana u vrijednosti od 350.000 kuna, navodi je Ćosić.

Kombinacijom nacionalnih i lokalnih sredstava te EU fondova, općina  Pašman nastavlja put razvitka.

- Novac je dodijeljen na natječaju za dostavu prijedloga projekata razvoja otoka, a financiran je iz državnog proračuna sukladno Zakonu o  otocima i Programu razvoja otoka, objašnjava Ćosić.

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske  unije, kazala je kako su u sufinanciranju “u malom dijelu” sudjelovale jedinice lokalne samouprave. U sklopu Programa za razvoj otoka tijekom  ove godine ugovoren je 51 projekt s ukupnim iznosom sufinanciranja od  22.800.000 kuna.

- Cilj Programa za razvoj otoka je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz  poticanje razvoja otočnih specifičnosti. Program ima važnu ulogu pri  provedbi otočne politike jer, kombinirajući nacionalna sredstva s ostalim mogućnostima financiranja, značajno pomaže otočnim jedinicama  lokalne i regionalne samouprave te doprinosi izgradnji temeljne otočne  infrastrukture, a time i ukupnom razvoju otočnih područja, smatra  Žalac.

Ugovori se odnose na gradnju, rekonstrukciju, obnovu i adaptaciju komunalne, društvene, javne, poduzetničke i turističke infrastrukture te na  zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

- Potpisani ugovori pomoći će da se u svakome mjestu stvari još brže i  bolje razvijaju, uvjerena je ministrica Žalac.

Izložbeni prostor, suvenirnica

Općina nastavlja raditi i na obnovi i uređenju kuće sa starim mlinom u  samom središtu Pašmana. Riječ je o zahvatu procijenjenom na oko  1.300.000 kuna, s tim da je Ministarstvo regionalnog razvoja financiralo  projekt sa 730.000 kuna.

- Radovi će obuhvatiti kompletno uređenje unutarnjeg prostora mlina  koji će primarno biti u funkciji malog pokaznog centra posvećenog tradiciji maslinarstva na našem otoku te kao prostor u kojem će moći biti  izloženi proizvodi s oznakom HOP i za prodaju suvenira. Kat kamene  kuće namijenjen je raznim udrugama na području općine, izjavio je Andro Magić, zamjenik načelnika.

Općina Pašman investirala je i 100.000 kuna u postavljanje umjetne  travnate podloge na športskom terenu koji se nalazi odmah uz more i  koji će služiti športskim udrugama, turistima i rekreativcima.

- Također, od naselja Kraj prema naselju Ždrelac u tijeku je postavljenje nomenklature ulica te postavljanje informativnih tabli ispred  spomenika i sakralnih objekata, navodi Magić.

Bespovratan novac za otočane

U Zadarskoj županiji bespovratan novac Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU dobilo je sedam otočnih općina i dva grada, ukupno 3.650.000 kuna:  Općina Pašman za sanaciju lukobrana u Mrljanama u iznosu od 350.000 kuna;  Općina Kali za gradnju obalne šetnice Kali - Rt. Artina (IV. Faza) u iznosu od  400.000 kuna; Općina Preko za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Lastavica u iznosu od  600.000 kuna; Općina Kukljica za uređenje javne zgrade za potrebe proširenja  Dječjeg vrtića Manulica u iznosu od 400.000 kuna; Općina Sali za gradnju Dječjeg  vrtića Orkulice u iznosu od 800.000 kuna; Općina Pakoštane za betoniranje putova  na Vrgadi (III. faza) u iznosu od 300.000 kuna; Općina Povljana za projekt smanjenja gubitka na vodoopskrbnom sustavu u iznosu od  400.000 kuna; Grad Pag za  uređenje pješačko-biciklističke staze “Zagrljaj kamena i vjetra” u iznosu od 200.000  kuna; Grad Zadar za otok Molat za uređenje biciklističkih puteva s popratnom infrastrukturom u iznosu od 200.000 kuna.

Ulaganje u luke

Osim za luku Mrljane Oleg Butković i Davor Škibola su potpisali ugovore i za projekte sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna kuna. Radi se o sanaciji luka Silba  Žalić, Vinjerac, Mrljane, Pakoštane te o projektu rekonstrukcije obale u zadarskoj luci Jazine - faza III.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno