Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Škole nemaju novca za provjeru diploma!

01.03.2019. 16:13
Škole nemaju  novca za provjeru  diploma!


Nakon što je nedavno otkrivena lažna diploma u gospićkoj  Gimnaziji gdje je "profesorica povijesti" predavala s lažnom diplomom  Sveučilišta u Zadru i to više od desetljeća, resorno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo da sve škole i osnovne i srednje, obave provjeru diploma svojih nastavnika i profesora do kraja godine.
Nekolicina ravnatelja s kojima smo razgovarali na ovu temu, nemaju  ništa protiv provjere. Dapače, jedinstveni su u stavu da diplome treba  provjeriti jer je očito, potreba postoji. Međutim, problem je – novac.
– Mi smo već zatražili provjere diploma. U našoj školi riječ je o 50-tak  diploma, a do sada ih je provjereno, koliko znam, između 25 i 30 i sve je u  redu. Među njima nije otkrivena niti jedna lažna diploma. Nemamo  ništa protiv toga, ali nam je veliki problem novac jer taj trošak u našem  školskom proračunu nije bio predviđen. Većina naših diploma ide na  provjeru prema zadarskom Sveučilištu, a oni to naplaćuju 150 kuna po  diplomi. Do sada nas je to koštalo oko šest tisuća kuna, a za te novce smo  mogli kupiti dva računala – mišljenja je Ranko Artuković ravnatelj poznate zadarske Gimnazije Jurja Barakovića.


Moraju provjeravati na više "adresa"
Za razliku od Barakovićeve gimnazije, u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića još nisu krenuli s provjerom, ali to planiraju učiniti upravo ovih dana.
– Nas je sveukupno u školi 90-tak – profesora i nastavnika stručnih  predmeta i to je za nas veliki novac. Morat ćemo poslati zahtjeve za provjerom prema puno više različitih obrazovnih institucija. Dakle, tamo  gdje je tko diplomirao i to su nam zbilja neplanirani troškovi koji će na  kraju biti dobar udar na naš proračun – zaključio je ravnatelj Strukovne  škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić dodajući, kako nitko nema ništa  protiv provjera, ali da se to s financijske strane, trebalo riješiti na drugačiji način jer škole nemaju novaca te da će možda zbog cijele ove priče  morati potražiti pomoć i u Županiji.
Ista je situacija i u zadarskoj Gimnaziji Franje Petrića, popularnom  MIOC-u, gdje će trebati provjeriti oko 40-tak dilpoma, od kojih su, kako  je rekla ravnateljica Blanka Pedišić, sigurno dvije trećine sa zadarskog  Sveučilišta. Ni oni to nisu planirali u školskom proračunu. Još nisu krenuli s provjerom, ali rok do kraja godine bit će ispoštovan.


Provjera preko registra?
U Osnovnoj školi Petra Preradovića trebali bi provjeriti 70-tak diploma  od kojih je najveći dio također, sa zadarskog  Sveučilišta, a prema procjeni ravnateljice Stanke Pera Martinac to će ih koštati preko deset tisuća  kuna.
– Nije problem u provjeri, već u novcu. Mislim da se za to trebalo naći  neko drugo rješenje. Možda preko registra. Možda je resorno Ministarstvo trebalo najprije otvoriti registar, pa onda da škole primjerice, imaju  mogućnost sa zaštićenom šifrom ući u taj registar i provjeriti diplome  svojih zaposlenika – mišljenja je ravnateljica Stanka Pera Martinac.
U svakom slučaju na kraju "balade", bilo bi najpoštenije da onaj tko je  provjeru diploma naručio, provjeru i plati, a to je Ministarstvo znanosti i  obrazovanja.




Rektorica Dijana Vican:
– Svako visokoučilište je posve autonomno u donošenju odluke o naplati pristojbi  za izdavanje potvrda, pa tako i onih vezano za provjeru diploma. Rektorski zbor je  donio preporuke vezano za naplatu pristojbi pri provjeri diploma. Preporuka jest da  se ne naplaćuju te pristojbe, a ako se namjeravaju naplaćivati, da pristojbe ne budu  više od 200 kn. Preporuke ne obvezuju visoka učilišta – rekla je jučer rektorica zadarskog Sveučilišta prof.dr.sc. Dijana Vican koja trenutačno i predsjeda Rektorskim  zborom Republike Hrvatske, komentirajući ideju minstrice Blaženke Divjak. Ministrica je naime, rekla kako bi Ministarstvo odobrilo Sveučilištu radno mjesto na  određeno vrijeme od godinu dana za potrebe besplatne provjere diploma. Rektorica  Vican je odbila to radno mjesto jer je cijena jednog radnog mjesta daleko viša od  pristojbi. Sveučilište u Zadru će obavljati te poslove plaćanjem prekovremenog rada  djetanicima iz vlastitih sredstava s minimalnim pristojbama. Škole ne bi trebale brinuti o tome, jer – smatra rektorica – logično je samo jedno, da onaj tko zahtijeva  provjere, taj ih treba i platiti.