Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

STEM REVOLUCIJA Ražanačka knjižnica ukorak sa svjetskim trendovima

01.03.2019. 16:54
STEM REVOLUCIJA Ražanačka  knjižnica  ukorak  sa svjetskim  trendovima


U Knjižnici Jurja Barakovića u Ražancu održano je 3. kola  natjecanja Croatian Makers lige, dio projekta Croatian Makers koji je pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih.
– Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu, kazala je kazala je  Andrea Beljo, ravnateljica Knjižnice Jurja Baraković koja sudjeluje u projektu STEM Revolucij (science, technology, engineering i mathematics –  znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika).
Natjecanje je podijeljeno u dvije skupine: mlađa, od prvog do petog, i  starija, od šestog do osmog razred osnovne škole.


Natjecanje mBot robotima
 – Tijekom školske godine 2018./19. Croatian Makers liga se održava u  četiri kola, natjecanja za sve sudionike. U kolima natjecatelji rješavaju  zadatke koristeći mBot robote te najbolji krajem školske godine osvajaju  vrijedne nagrade, kaže Beljo.
Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović trenutno, Croatian Makers liga uključuje više od 550 škola, knjižnica, udruga i drugih edukativnih ustanova u Hrvatskoj te preko 11.000 učenika i  učenica.
– Natjecatelji su vješto programirali mBot robote da što brže i uspješnije riješe zadatak koristeći mBot robote i novi senzor za boju koji  smo im donirali u siječnju, pojasnila je ravnateljica knjižnice.
Treće kolo Croatian Makers lige je bilo "fizičko kolo", u kojima su se  sudionici istovremeno natjecali unutar svojih regija.
U regiji Zadar na natjecanju je sudjelovalo šest timova, jedan tim u  mlađoj i pet timova u starijoj skupini, iz svih dijelova županije. Za ovo  kolo učenici su morali svladati korištenje senzore za boju i komunikaciju  između dva robota, čime im se otvorila opcija da nauče kako je s robotom moguće svašta zanimljivo i korisno napraviti.
Svi sudionici imali su 90 minuta za rješavanje zadatka pomoću edukacijskog robota mBot.
– Nakon završetka vremena za programiranje, ocjenjivačka povjerenstva, sastavljena od mentora, bodovali su pojedinačno sve ekipa za uspješni tijek ostvarene vožnje. Atmosfera je bila fantastična zahvaljujući  trudu učenika i učenica te mentora, ponosno će Beljo.
Knjižnicu Jurja Barakovića u Ražancu ravnateljice Andrea Beljo stalno  je ukorak sa svjetskim trendovima, suvremenim obrazovanjem i novim  izazovima.


Robotika, automatika, programiranje
 – Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu, a svi sudionici dobili su potrebne robote, navodi Beljo.
Radi se o dijelu projekta Croatian Makers, koji je pokrenuo poznati hrvatski investitor i poduzetnik Nenad Bakić, a koji sad već ulazi u svoju  šestu godinu.
– Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth  verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike i programiranja koja su slabo pokrivena u hrvatskom školstvu, ali omogućava i naprednije korištenje, objašnjava Beljo.
Projektom upravlja neprofitna organizacija Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Institut je pripremio 400 robota za šezdesetak  škola i centara za rad s mladima, svakom timu po pet robota.
– U današnje se doba tehnologije veoma brzo razvijaju, a Croatian Makers je najbolja inicijativa koje se uopće mogu sjetiti u sustavu obrazovanja Republike Hrvatske. Ovo je genijalno osmišljen projekt kojim se s relativno malim ulaganjem postiže nevjerojatno puno: veliki broj djece  priprema se za budućnost u kojoj će biti potrebno razmišljati, kodirati,  automatizirati, rješavati probleme, a sve kroz igru, zaključila je Andrea  Beljo.