Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ješe: Neki obrisi naše igre već se vide; Klanac: Formu ćemo brusiti kroz prvenstvo

01.03.2021. 09:14


Iako se očekivalo da će Nacionalni stožer civilne zaštite donijeti odluku o popuštanju mjera za nogometne niželigaše, to za sada nije dobilo službenu notu. Trećeligaši s juga željno iščekuju vijesti po tom pitanju s obzirom da je složen kalendar natjecanja koji bi trebao startati 6., odnosno 7. ožujka odigravanjem utakmica posljednjeg kola jesenskog dijela koje je tada zbog mjera odgođeno. Hrvatski nogometni savez oglasio se priopćenjem u kojem sugerira da će do 3. ožujka poslati piopćenje u kojem će biti naznačeno starta li Liga toga datuma ili ne. U svakom slučaju pripreme dva trećeligaška kluba u Zadarskoj županiji, Primorca iz Biograda i Hrvatskog viteza Posedarje u punom su zamahu i s nestrpljenjem se očekuje odluka stožera.
Podsjetimo, Primorac (B) je jesenski dio sezone završio na 9. mjestu s 20 osvojenih bodova i gol razlikom 21:16. Ostvarili su Biograjci u tom periodu šest pobjeda, dva remija i sedam poraza u 15 odigranih kola. HV Posedarje je trenutačno na 14. mjestu s tri boda manje od Primorca i gol razlikom 17:30. Posedarci su pet puta pobijedili, dvaput su se morali zadovoljiti remijem, a osam puta travnjak su doživjeli poraz. Ako se situacija s koronavirusom bitno ne pogorša za vjerovati je da će sljedećeg vikenda trećeligaši u boj za bodove. A to je bio dobar razlog za razgovore s kapetanima ove dvije momčadi.


Nedostaju ogledne utakmice
Vedran Ješe kapetan Primorca (B) dao je kratak osvrt na pripreme koje se približavaju kraju.
– Neki obrisi naše igre već se vide. Ambicije su da budemo u sredini ljestvice prema gore i nadam se da ćemo u tom naumu i uspjeti. Dobro smo odradili ove pripreme koje su bile kraće od uobičajenog, ali isto tako i intezivnije. Mogu kazati da su igrači to dobro podnijeli, izostale su teže ozljede, a tek je bilo nešto malo uobičajenih izostanaka od nekoliko dana. Vjerujem da ćemo spremni dočekati početak proljetnog dijela sezone. Ono što nedostaje su prijateljske utakmice i to ćemo teško nadoknaditi. Ove međusobne trening utakmice ipak ne daju pravu sliku, tako da ćemo morati pričekati početak prvenstva kako bi vidjeli realnu sliku naše momčadi.
Osvrnuo se kapetan momčadi iz kraljevskog grada i na prvi dio sezone.
– Sigurno smo mogli bolje, to nije upitno. Zabilježili smo dosta minimalnih poraza u dvobojima u kojima smo po igri bili dominantni i trebali smo ih riješiti u svoju korist. Ako pogledamo ljestvicu treba iskreno reći da nam nedostaje dosta bodova. Međutim, od plakanja nema nikakve koristi. Moramo zapeti u proljetnom dijelu praktički od prve minute i vjerujem da će nas to i nagraditi po pitanju bodova. Prve dvije utakmice igramo na svom travnjaku i to moramo iskoristiti na najbolji mogući način. Kada bi startali s dvije uzastopne pobjede puno lakše bi bilo u nastavku sezone. I po pitanju bodovne sigurnosti i po pitanju motiva i samopouzdanja. Ne smijemo se dovesti u situaciju da se borimo za ostanak, to bi bilo poražavajuće.
Tijekom zimske stanke otišlo je nekoliko standardnih igrača poput Zelića, Viduke i Nakića.
– Istina, otišli su nam nam neki standardni igrači i definitivno će nam nedostajati u nastavku sezone. Međutim, vjerujem da ćemo se bez obzira na to kompletirati i u nastavku sezone biti bolji nego što je to bilo prošle jeseni. Trenutačno Imamo 13,14 igrača na koje se najozbiljnije može računati, a tu su i mlađi od kojih će sigurno netko iskočiti u prvi plan. Od prinova tu su Reza, Indonežanin koji igra na poziciji zadnjeg veznog, te Francuz Muhamed koji je tu na probi i vjerujem da će ostati, a igra na poziciji polušpice.
Primorac bi proljeće trebao otvoriti protiv Hrvaca, utakmicom koja je trebala biti odigrana kao posljednje kolo jesenskog dijela
– Hrvace su definitivno kvalitetna momčad što uostalom pokazuje i njihova pozicija na ljestvici. S njima uvijek igramo teške i neizvjesne utakmice. Međutim, igramo doma na svom travnjaku i definitivno želimo ostvariti pobjedu. Ona neće doći sama, na travnjaku moramo pokazati da je želimo više od naših suparnika. S tri boda bilo bi puno lakše ući i u sljedeći domaći ogled s OSK-om. S dvije pobjede svakako bi bilo puno lakše i trenirati i igrati utakmice koje nam slijede u nastavku prvenstva u vrlo zgusnutom rasporedu – kazao je uvijek iskreni i direktni Ješe.


Prinove kao pojačanja
Luka Klanac, kapetan HV Posedarja također je dao svoje viđenje ovih priprema koje su pri kraju.
– Pripreme su odlično prošle, odradili smo ih na pravoj razini. Dosta se radilo na fizičkoj pripremi i mislim da smo u tom segmentu besprijekorni. S druge strane ono što nam nedostaje je uigravanje kroz utakmice. Istina, odigrali smo nekoliko trening utakmica, ali to ipak nije isto kao one prave ogledne u kojima se uigrava i brusi forma. Međutim, kako nama, tako i ostalima pa se nemamo pravo žaliti. Sve je prošlo dobro bez ozljeda tako da u tom pogledu moramo biti zadovoljni. Formu ćemo očito morati brusiti kroz prvenstvo, a ritam srida-subota bit će prilika da je uhvatimo što prije. Uz to poprilično nam je kola ostalo odigrati do kraja sezone u kratkom vremenskom periodu.
Momčad iz Posedarja u zimskoj se stanci pojačala s nekoliko zvučnih imena.
– Istina, stiglo nam je nekoliko provjerenih i vrlo kvalitetnih igrača poput Domagoja Torbarine, Ivana Tokića, Karla Jurjevića i Roka Kovača, a tu su i nešto mlađi Luka Vrsaljko i Viktor Rodić. Prinove su odmah pokazale svoju kvalitetu i dokazale da će stvarno biti pojačanja. Dišemo kao jedan, sada imamo širinu u momčadi i vjerujem da nas očekuje jako dobro nogometno proljeće. Sada imamo 23, 24 igrača na koje se može najozbiljnije računati, a to odmah donosi pozitivnu konkurenciju i svakog igrača čini boljim. Nadamo se da nam korona neće raditi dodatne probleme i da ćemo ovu sezonu bez problema privesti kraju. Još nema gledatelja, ali nadam se da će nam se i oni ubrzo vratiti na tribine i onda će to biti nogomet kakvog pamtimo od ranije.
Želje i motiva, kako nam je kazao i sam kapetan HV Posedarja, ne nedostaje, a to bi se trebalo vidjeti i u prvom ogledu s Neretvancem.
– Definitivno nam ne nedostaje motiva, željni smo nogometa i vjerujem da će se to vidjeti već u prvom dvoboju kojeg igramo protiv Neretvanca. Naši suparnici su teško odnosili bodove s našeg travnjaka tijekom jeseni, a uvjeren sam da će tako biti i na proljeće. Puno nam znače domaći bodovi i moramo dati svoj maksimum kako bi u toj prvoj utakmici osvojili tri boda. U prva četiri kola tri utakmice igramo kod kuće i to je naša velika prilika da već u prvim kolima osiguiramo ostanak u trećeligaškom društvu. Nadam se da ćemo je i iskoristiti – kazao je na kraju razgovora Luka Klanac.




Ješini Indonežani po zadarskim klubovima
Svjedoci smo posljednjih godinu dana da često na treninzima nekoliko klubova možemo vidjeti mlade nogometaše iz Indonezije.Jedan od najzaslužnijih što se mladi nogometni talenti iz te daleke azijske države nalaze u Hrvatskoj, tj Zadru je Vedran Ješe.
– Fondacija Vamos Indonezija zadužena za napredak indonezijskog nogometa. Šalju igrace u Europu vec godinama kako bi napredovali i prilagodili se europskom nogometu. Do prošle godine njihova destinacija bila je Španjolska, ali uspio sam ih prebaciti iz Spanjolske u Hrvatsku. Zadar su izabrali jer ima odgovara klimatski, sportski i tu imaju mene kao domaćina. Trenutačno su raspoređeni po zadarskim klubovima, a tosu Primorac (B),Dalmatinac,Arbanasi i HNK Zadar. U tim će klubovima ostati do kraja sezone, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje – kazao je.


Za Karla prikupljeno oko 15 tisuća kuna
Humanitarna akcija »SVI ZA KARLA« koju je iniciralo HV Posedarje, a u kojoj se prikupljaju novčana sredstva za liječenje Karla Magaša u punom je zamahu. Pokretači akcije su Lovre Klanac i Ivan Šimurina. Akcija je imala odličan odjek i mnogi su darovali svoje dresove te se putem internetskih licitacija prikupljaju novčana sredstva za lijekove koji nisu na listi HZZO-a. U akciju su se uključili brojni nogometni klubovi diljem Hrvatske i BiH te Nogometi savez Zadarske županije koji je ustupio svoje dresove zadarskih reprezentativaca Luke Modrića, Danijela Subašića, Šime Vrsaljka, Ivana Santinija, Dominika Livakovića i Dade Prše. Nogometni klubovi koji su za sada darivali svoje dresove su: Hrvatski Vitez Posedarje, Hajduk Pridraga, HNK Zadar, Sabunjar Privlaka, ONK Metković, Neretva Metković, Neretvanac Opuzen, Jadran Luka Ploče, Primorac Biograd, BŠK Zmaj, Uskok Klis, OSK Otok, Zagora Unešić, Kamen Podbablje, Zlatna luka, Hajduk Split, Dinamo Zagreb, Zrinjski, Široki Brijeg i Željezničar. Od Ivana Šimurine saznali smo da je trenutačno prikupljeno oko 15.000,00 kuna,a trenutačno je na licitaciji dres Ivana Santinija koji se odnedavno vratio u Hrvatsku i trese suparničke mreže u dresu Osijeka. U trenutku pisanja ovoga teksta Santinijev dres je na licitaciji dostizao cijenu od 3.500,00 kuna.