Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Središte društvene zajednice nastavlja svoju važnu zadaću

01.03.2021. 11:00


Gradska knjižnica Zadar od 2021. godine obilježava svoj dan 1. ožujka u spomen na početak rada Knjižnice na trenutnoj lokaciji 1999. godine.
– Preselili smo se tada s Poluotoka u Ulicu Stjepana Radića, stoga datum 1. ožujka smatramo sasvim prigodnim, poticajnim i pozitivnim. Svi programi, razne radionice, svečanosti i i druženja, promijenili su način rada Knjižnice, navike korisnika, ali i cjelokupno funkcioniranje grada budući da smo izišli izvan granica Poluotoka, a ovo okruženje učinili drukčijim. Kroz tada započete programe u novom i većem prostoru, pokrenuli smo društvenu zajednicu, a to i nastavljamo. Trudimo se biti njeno središte, ističe Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice.
Utjecaj knjige i Knjižnice nije ugrozila ni pandemija. Poštujući epidemiološke mjere, rade i organiziraju svečanost povodom Dana Gradske knjižnice.


«Od oka k srcu – Biljezi sjećanja«
Središnja točka programa je otvaranje videoizložbe uvaženog zadarskog i državnog konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana naslovljena »Od oka k srcu – Biljezi sjećanja«, a izložbu u 12 h otvara zadarski gradonačelnik, Branko Dukić.
Videoizložba »Od oka k srcu – Biljezi sjećanja« autora Miljenka Domijana donosi njegove objedinjene, ranije izlagane cikluse fotografija Anima et Corpus (Muzej Mimara, 2008.), Bukovička priča – fotozapisi iz 1974. godine (izlagane u Etnografskom muzeju Split 2010. godine), Terra Toscana (Muzej Mimara, 2011.), Mare Morlacco (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, 2013.), Pariški zapisi i flanerije (Studio Moderne Galerije »Josip Račić«, Zagreb, 2015.), Kraške ljepotice Zadarske županije (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, 2015.), fotografije iz ciklusa Lubenice za dušu (Creski muzej, 2019.), još neizlagan ciklus fotografija Armenia Sacra (2013.) te fotografije i crteže iz nedavno objavljene monografije Dvije obale (2019.).
Galerija Klovićevi dvori ostvarila je izložbeni projekt koji prikazuje umjetničke fotografije našeg uvaženog zadarskog i državnog konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana. Izložba »Od oka k srcu – Biljezi sjećanja« bila je postavljena u Galeriji Klovićevi dvori u periodu od 30. travnja do 26. srpnja 2020. godine. Kustosica izložbe je Valentina Galović.
Miljenko Domijan aktivno je djelovao na zaštiti i obnovi hrvatske kulturne baštine obnašajući dužnosti ravnatelja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru, zatim glavnog konzervatora Republike Hrvatske, pomoćnika ministra kulture za zaštitu kulturne baštine i predsjednika Nacionalne komisije ICOMOS-a. Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima. Za sebe govori kako je »konzervator vokacijom, a fotograf potrebom duše«, no fotografije ne stvara samo za svoju dušu, već se samostalnim izložbama trudi približiti ljepotu europske i hrvatske kulturne baštine svima zainteresiranima.
Izložba će biti otvorena do 20. ožujka u ulaznom dijelu Knjižnice i na njihovom YouTube kanalu.


Rođendanski dar
Osim toga, povodom svog dana, Knjižnica časti sve rođene 1. ožujka besplatnim upisom.
U 17 h čitat će se ulomci iz djela autora koji su bili dragi gosti u Gradskoj knjižnici Zadar, kao što su Julijana Matanović, Miro Gavran, Pavao Pavličić, Ivo Brešan i brojni drugi. Ovaj je dio zaista simbolično naslovljen »Čitamo do sljedećeg susreta« i sugerira nastavak događanja na kakve su Zadrani već naviknuti.
U utorak, 2. ožujka, u 11 h na Dječjem odjelu, U sklopu programa poticanja čitanja »Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem.«, knjižničarke će preko aplikacije ZOOM s Dječjeg odjela čitati priče djeci Dječjeg vrtića Bambi.
Od 1. do 6. ožujka, u sklopu obilježavanja Europskog dana logopedije, 6. ožujka na Dječjem odjelu i mrežnim stranicama Knjižnice predstavit će se knjige i slikovnice koje logopedi koriste u radu s djecom s teškoćama u čitanju te lektirni naslovi prerađeni prema Smjernicama građe lagane za čitanje.
Od 12. veljače do 12. ožujka 2021. na svim lokacijama Knjižnice, a povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga, 14. veljače, a u okviru Nacionalne kampanje »Čitaj mi!«, pod geslom »Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!«, Gradska knjižnica Zadar pridružuje se akciji prikupljanja slikovnica i knjiga koja će trajati od 12. veljače do 12. ožujka 2021. Knjige se prikupljaju u Središnjoj knjižnici, ograncima i bibliobusu.




Traži se najbolji straničnik
Uz akciju Besplatnog upisa učenicima prvih razreda osnovnih škola, u suradnji sa školama pokrećemo program »Čitateljska putovnica«. Cilj programa je poticanje čitanja s naglaskom na zajedničko čitanje roditelja i djece. Zadatak je odabrati i pročitati najmanje dvije knjige mjesečno. Za svaku pročitanu knjigu prilikom dolaska u Gradsku knjižnicu Zadar, odnosno u Dječji odjel Središnje knjižnice, Ogranke i bibliobuse, djeca će dobiti pečat u svoju Čitateljsku putovnicu, a program traje od listopada 2020. do svibnja 2021.
– Termin održavanja manifestacije »Zadar čita« je od 22. do 27. ožujka 2021. godine, a svoje prijedloge programa kroz odgovor na pitanje Zašto je dobro čitati bajke? možete dostaviti na do 5. ožujka 2021. godine na adresu elektroničke pošte: [email protected]. Koordinator programa u Gradskoj knjižnici Zadar je Matea Bakmaz kojoj se možete obratiti oko bilo kakvih organizacijskih pitanja, putem elektroničke pošte [email protected] ili na tel. 023/301-103. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, programi će se održati u fizičkom ili virtualnom prostoru. Objedinjeni zajednički programi svih prijavljenih objavit će se na mrežnoj stranici i na profilima društvenih mreža Gradske knjižnice Zadar, pozivaju iz Gradske.
Također, povodom manifestacije »Zadar čita« Gradska knjižnica Zadar poziva djecu u dobi od 8 do 14 godina da se pridruže izazovu izrade straničnika pod nazivom Biramo najbolji straničnik!. Izazov traje od 1. do 20. ožujka 2021. godine. Sve zainteresirane pozivaju da osmisle i izrade straničnik prema motivima iz bogatog svijeta bajki. U izazovu možete sudjelovati s najviše tri straničnika koji moraju biti točno određenih dimenzija: 52x232mm (korisni prostor = 46x226mm uz 3 mm napusta). Straničnici mogu biti izrađeni bilo kojom crtačkom, grafičkom ili slikarskom tehnikom. Radovi se mogu osobno donijeti na Dječji odjel Gradske knjižnice Zadar ili poslati poštom na adresu Stjepana Radića 11 b, 23 000 Zadar. Potrebno je navesti ime i prezime, kontakt te naslov knjige i pisca ili priče prema kojoj je straničnik izrađen. Po završetku izazova izabrat će se najbolji straničnik koji će ujedno biti i otisnut, kao nagrada autoru za njegov rad.


Zadar zaista čita
Zahvaljujući svim ovim, ali i drugim, manifestacijama i aktivnostima, Zadar zaista čita.
– Prateći prošlu godinu, sa svim ciklusima uzrokovanim koronavirusom, zadnja tri mjeseca su, kada je riječ o posjećenosti i posudbi knjižnične građe, na razini prethodnih godina. To je pokazatelj da korisnici dolaze, čak smo u jednom danu zabilježili oko 700 posjetitelja. Posuđuje se, čita se, koristi se građa. Korisnici su prepoznali svoju knjižnicu, odabrali živjeti i s knjižnicom i s knjižničarima. A to nama daje dodatni poticaj da, usprkos otežanim okolnostima, radimo, pokušavamo izvući najbolje iz svega. Nešto ne možemo, nešto nam je ograničeno, ali optimistično se usmjeravamo da ono što je moguće realizirati. Primjerice, preporuke za čitanje, možemo omogućiti da korisnici dođu i pregledavaju građu i razgovaraju o pročitanom, a to je od iznimne važnosti i za njih i za nas. Također, putem kanala, nastojimo što više preporučiti, što više poticati čitanje, zaključuje ravnateljica Kamber Kontić.


Uključi se knjigom
Gradska knjižnica Zadar potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u svrhu provedbe projekta Uključi se knjigom s ciljem nabavke biblio-kombija. Provedbom projekta osigurat će se novo vozilo te proširiti usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar koji posjećuju bibliobusna stajališta s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom na području urbane aglomeracije ZD. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je tehnička pomoć u pripremi projekta te će stupanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i nadalje biti tehnička pomoć tijekom provedbe projekta. Osigurana sredstva za pružanje tehničke pomoći su iz projekta ‘’ZADRA NOVA ZA VAS’’, s ciljem povećanja korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekata.
Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske kao Upravljačko tijelo u postupku odabira projekta u okviru otvorenog trajnog Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava »Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/ područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb«, Odlukom o financiranju dodijelilo je iznos od 2.703.360,00 kn bespovratnih sredstava za projekt Uključi se knjigom. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) i iz Europskog socijalnog fonda (85 %). Osim Gradske knjižnice Zadar koja je prijavitelj, partneri na projektu su i Grad Nin, općine Poličnik, Preko i Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar.


Prema preporukama epidemiologa
Dozvoljen je slobodan pristup građi na policama uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja i dezinfekcije ruku. Odrasle osobe dužne su koristiti maske, djeca ne. Vrijeme boravka među policama je ograničeno na 15 minuta. Dostupni su svi odjeli i službe Knjižnice osim igraonice i korištenja računala. Ulaz korisnika u sve ogranke Knjižnice ograničen je na 4 osobe, uz pridržavanje svih propisanih mjera. U bibliobus može ući jedan korisnik u jednom trenutku. Preporučuje se korištenje beskontaktnih kartica prilikom naplate usluga u Knjižnici. Preporučuje se korištenje elektroničke verzije iskaznice Knjižnice putem aplikacije Stocard koja se može preuzeti besplatno. Pri ulasku u Knjižnicu, obvezno je mjerenje temperature na digitalnom toplomjeru. Molimo korisnike da odustanu od dolaska u Knjižnicu ako imaju povišenu temperaturu ili respiratorne smetnje. Za korištenje Studijske čitaonice potrebna je prethodna rezervacija dvosatnog termina na [email protected] ili broj tel. 023/301-124.
Zbog trenutne epidemiološke situacije, korisnicima koji nisu u mogućnosti vratiti posuđenu knjižničnu građu jer se nalaze u samoizolaciji ili su zaraženi koronavirusom, zakasnina za knjige će se zaustaviti i neće se obračunavati do ponovnog dolaska korisnika u Knjižnicu. Molimo korisnike koji se nađu u takvoj situaciji da nas o tome obavijeste na e-mail [email protected] ili tel. 301-103.