Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Još mjesec dana pušenja u kafićima

Autor:

31.03.2009. 22:00
Još mjesec dana pušenja u kafićima

Foto: Ana SURAĆ



Potpunom primjenom zakona pušenje će u kafićima biti dopušteno samo na otvorenim terasama, a vlasnici restorana morat će osigurati posebnu prostoriju za pušenje u kojoj neće biti moguće naručiti hranu ili piće.Ako ovaj Zakon sada stupi na snagu, mislim da će biti puno otpuštanja u ugostiteljskom sektoru, rekao je Stipe Knežević, predsjednik Udruženja obrtnika Zadarske županije


Iako je primjena potpune zabrane pušenja u svim javnim prostorima trebala početi ovog mjeseca, izgleda da do toga još uvijek neće doći. Naime, Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore zatražio je od Ministarstva zdravstva da se primjena Zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima odgodi do 2010. godine. Ministarstvo o ovoj prijedlog još uvijek razmatra, a rok za stupanje Zakona na snagu prolongiran je do 6. svibnja, kada bi pušenje trebalo biti zabranjeno u svim javnim ustanovama te kafićima i restoranima.
Prostorije za pušenje
 Potpunom primjenom zakona pušenje će u kafićima biti dopušteno samo na otvorenim terasama, dok će vlasnici restorana morati osigurati posebnu prostoriju za pušenje u kojoj neće biti moguće naručiti hranu ili piće. Poslodavcima je pak ostavljena mogućnost da za pušače osiguraju posebnu prostoriju za pušenje.
 – Ako ovaj Zakon sada stupi na snagu, mislim da će biti puno otpuštanja u ugostiteljskom sektoru, rekao je Stipe Knežević, predsjednik Udruženja obrtnika Zadarske županije. On je dodao kako bi im se, u slučaju da se pušenje zabrani u potpunosti, promet smanjio pa bi najvjerojatnije morali otpuštati svoje zaposlenike, što nitko ne želi.
Knežević je objasnio kako će Ceh ugostitelja predložiti vlasnicima ugostiteljskih lokala da sami izaberu žele li da se u njihovim lokalima puši ili ne, pa da ih onda tako preurede i prilagode.
Knežević je rekao da će ovaj Zakon teže pogoditi vlasnike lokala u unutrašnjosti, jer u Dalmaciji većina kafića pa i restorana ima štekate, odnosno stolove na otvorenom, gdje ljudi mogu sjediti i pušiti tijekom gotovo cijele godine. U unutrašnjosti ovo nije moguće zbog hladnijih i oštrijih zima.
Nepušača 68 posto
Podsjetimo, Zakon propisuje potpunu zabranu pušenja u javnim prostorima, čime će se Hrvatska početkom iduće godine pridružiti brojnim europskim zemljama. Namjera zakonodavca je bila zaštititi od duhanskog dima 68 posto nepušača u Hrvatskoj te utjecati na promjenu ponašanja i prestanak pušenja 32 posto građana koji su pušači.
Naime, od posljedica pušenja u Hrvatskoj godišnje umre 10.000 ljudi, a njih 3.000 umre zbog pasivnog pušenja pa troškovi liječenja bolesti koje su posljedica izravnog ili neizravnog utjecaja duhanskog dima godišnje dosižu tri milijarde kuna. Zakon ujedno predviđa zabranu svakog izravnog i neizravnog oglašavanja cigareta te pušenje prilikom javnih nastupa ili prikazivanja osoba koje puše na televiziji, od čega su izuzeti filmski program i umjetnička djela.
Svaki pojedinac koji se ne bude pridržavao zabrane pušenja moći će biti kažnjen s 1.000 kuna, a zaposlenik ugostiteljskog objekta, ako dopusti pušenje, morat će platiti kaznu od 500 do 1.000 kuna. Predviđene kazne za pravne osobe zbog kršenja zakona kreću se od 5.000 do 15.000 kuna. Za kontrolu provedbe bit će zadužene sanitarna, zdravstvena i prosvjetna inspekcija, inspektori rada i Državni inspektorat.