Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najavljen sastanak s predsjednicima udruga

Autor:

31.03.2009. 22:00
Najavljen sastanak s predsjednicima udruga

Foto: Vedran SITNICA



Zgrada je dodijeljena uz uvjete da se ne može mijenjati vanjski izgled. Nekad devastirana zgrada tada je uređena i obnovljena sredstvima Svjetskog luteranskog saveza i Ministarstva kulture. Uloženo je oko 1 milijun kuna. Za određene probleme što se tiče zgrade se zna, ali i druge udruge su koristile taj prostor bez naknade, rekao je Toni Marčić


Prošlog tjedna u uredu općinskog načelnika održana je sjednica Poglavarstva Općine Gračac. Na dnevnom redu predložene su četiri točke, a donesena je i odluka o korištenju zgrade u Ulici Nikole Tesle na broju 37, tj. zgrade HKD Napredak.
– Vijeće je donijelo odluku o ukidanju odluke o dodjeli objekta HKD “Napredak”. Bilo je problema, dolazili su članovi udruge žaliti se na predsjednicu, dolazili su predsjednica i tajnik. U udruzi nema kompromisa o korištenju prostora, a zapravo treba svima omogućiti da ga koriste, rekao je Đekić i nakon toga otvorio raspravu.
HDZ-ov član Poglavarstva Toni Marčić rekao je da se treba krenuti od stanja u kojemu je zgrada bila 24. listopada 2000. godine kada je dodijeljena na korištenje HKD-u “Napredak”.
Uloženo milijun kuna
– Zgrada je dodijeljena uz uvjete da se ne može mijenjati vanjski izgled. Nekad devastirana zgrada tada je uređena i obnovljena sredstvima Svjetskog luteranskog saveza i Ministarstva kulture. Uloženo je oko 1 milijun kuna. Za određene probleme što se tiče zgrade se zna, ali i druge udruge su koristile taj prostor bez naknade. Udruga Lika ima ured, a koriste i salu, rekao je Marčić, navodeći da je predsjednica HKD “Napredak” možda trebala biti pozvana na sjednicu kako bi ona iznijela svoje argumente.
Bivši načelnik Općine Gračac Nikola Bolta smatra da je uzrok oduzimanja zgrade “Napretku” u onome što se dogodilo između “Napretka” i dijela hrvatskih udruga koje su se izdvojile iz “Napretka”.
– Prvo je bio nesporazum sa Šokadijom, zatim pretvaranje doma u prostor za nekakve druge neprimjerene usluge, točenje alkohola djeci. Ljudi iz Bosne su tražili da se raščiste odnosi u “Napretku”. Ne može se to zloupotrebljavati, rekao je Bolta, dodajući da je predsjednica “Napretka” Ankica Rosandić trebala ostati na sjednici Vijeća i izjasniti se.
Predloženo je da se donese zaključak o održavanju sastanka s predstavnicima “Napretka” i svih udruga.
 Pravoslavnoj crkvi 20.000 kuna
Odlučeno je da se pribavi prijedlog sporazuma te da se održi sastanak članova Poglavarstva Gorana Đekića, Veljka Đekića i Tonija Marčića s predstavnicima udruga. Nakon relativno burne prve točke na red je došlo razmatranje zahtjeva. Tako je odlučeno da Općina Gračac financijski pripomogne taekwondo klubu “Gračac” s 2.000 kuna i to za turnir u Bihaću, maturantima će se 4.000 kuna dodijeliti za organizaciju maturalne večeri, a odlučeno je i da se srpskoj pravoslavnoj crkvi dodijeli 20.000 kuna. Pomoć u sufinanciranju ekskurzije zatražili su 7. i 8. razred OŠ Nikole Tesle i četvrti razred za trodnevnu školu prirode u Istri, no oba zahtjeva su odgođena dok se ne vide koji su prioriteti. Društvo političkih uznika “Ivo Mašina” poslalo je zahtjev za financijsku pomoć, ali će im biti odgovoreno da nema sredstava. Jednoglasno je usvojen i zahtjev za financiranjem NK Velebit s 20.000 kuna nužnih za funkcioniranje kluba. Na daljnjem sastanku razgovaralo se o ostalim odlukama koje su u nadležnosti Poglavarstva. Pod točkom razno Toni Marčić govorio je o cijepljenju protiv HPV-a učenica osmih razreda te je rekao da to Ministarstvo ne pokriva, a cijena je oko 3.000 kuna. Poglavarstvo je odlučilo da će provjeriti broj učenica i interes za cijepljenjem. Direktor komunalne tvrtke Nikola Bolta rekao je da je početkom prošle godine bio dogovor da Županijske ceste odrade asfaltiranje ulica iza Općine – Obrovačku, Ante Starčevića i Hrvatskog proljeća.
– Ništa nisu izvršili za prošlu godinu. Čekanje s kanalizacijom nije se odnosilo na Obrovačku, već na Ulicu Ante Starčevića, rekao je Bolta. Poglavarstvo je prihvatilo da se uputi dopis i na Upravu za ceste Zadarske županije i na tvrtku Ceste Zadarske županije.