Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar povezan s Londonom, Dublinom, Stockholmom i Edinburghom

Autor: Damir Maričić

31.03.2009. 22:00
Zadar povezan s Londonom, Dublinom, Stockholmom i Edinburghom

Foto: Zvonko KUCELIN



Najbolja popunjenost prvog leta je iz Stockholma za Zadar, otkud stiže najmanje 145 putnika


U ponedjeljak je u Zadar na Zračnu luku sletio prvi od ovogodišnjih mnogo najavljivanih Ryanairovih letova. Bio je to let iz Londona, 30. ožujka kojim je otvorena sezona letova ovog najvećeg niskotarifnog zračnog prijevoznika u svijetu k Zračnoj luci Zadar u 2009. godini u kojoj nas čeka niz novina.
 Na prvom letu iz Londona doletjelo je 118 putnika, dok je put Londona krenulo svega 28. No prava zračna parada upriličit će se danas (srijeda) na dan objave ovog članka. Naime, danas nas čekaju četiri Ryanairova leta. U 18.50 doletjet će zrakoplov Ryanaira iz Stockholma koji će letjeti dva puta tjedno do konca listopada. U 20.35 slijeće drugi ovogodišnji zrakoplov iz Londona. Pet minuta kasnije Ryanairov let iz Dublina za Zadar, a u 21.10 i prvi let iz Edinburgha.
Prema riječima direktorice Zračne luke Zadar Katice Pupić Bakrać, najbolja popuna dolazi iz Stockholma jer na prvom će se letu naći čak 145 putnika. Kažimo da svi zrakoplovi primaju maksimalno 187 putnika. Dakle, za prvi let iz destinacije iz koje ga nikad nismo imali impresivna brojka. Posebno raduje što se radi o Skandinaviji iz koje se i očekuju bitni pomaci s Ryanairovim ovogodišnjim letom. Iz Edinburgha stiže 114 putnika, ali ih za prvi let prilično puno odlazi natrag čak 87. Direktorica, ali i poznavatelji prilika ponajviše i strahuju od punjenja upravo te linije za Škotsku. Iz Dublina za koji je ovo druga sezona, kao i iz Londona s trećom sezonom, dolazi 112 putnika, a odlazi po četrdesetak putnika.
Naravno da je poznata ona stara prema kojoj se “prvi mačiči”… No:
– Vrlo sam zadovoljna i ugodno iznenađena sadašnjim stanjem bookinga za travanj. Moram odmah kazati da su i ove brojke koja sam vam prenijela za prve letove dane na osnovi popune od prije pet dana, što znači da u konačnici broj došlih može biti samo bolji. Uglavnom i za travanj, a tijekom jednog mjeseca brojke će se nastaviti mijenjati; imamo prosječnu popunjenost po letu po već prodanim kartama od 103 putnika. Znamo da je riječ o dijelu potpuno novih letova, kao što znamo da je riječ o travnju. Uz to, ma kako mi voljeli i favorizirali svoj grad, treba se staviti u objetkivne ocjene tamošnjeg poznavanja Zadra. Mislim da je taj rezultat iznimno dobar te nas približava ostvarenju rekordnog prometa, kao i vjeri da će tijekom ljetnih mejseci linije biti dobro popunjene, kazala nam je direktorica Pupić-Bakrać.
Dodajmo tome da nas do ljeta čekaju i daljnje prinove, odnosno u lipnju će početi i letovi za Pisu dva puta tjedno, a isto tako tijekom udarna dva mjeseca iz i za London letjet će se četiri puta tjedno.
Dakle, 1. travnja na Zračnoj luci Zadar događat će se vrlo ozbiljan posao.