Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Banović: Odlaskom Ljubičića otvorio mi se prostor

Autor: Šime Ćurko

31.03.2010. 22:00
Banović: Odlaskom Ljubičića otvorio mi se prostor

Foto: Vedran SITNICA



Nisam vjerovao da ću u ovih pet kola dobiti tolike prilike. Nastupio sam na svim utakmicama i s onim što sam pokazao na prve četiri sam zadovoljan – kaže Banović


Zadar – Novalja – Raštane – Zadar. Dvije međustanice morao je promijeniti Igor Banović (1987.) ne bi li zaigrao u dresu prvoligaša sa Stanova.
– U Zadru sam igrao do 16. godine. Kad su završile dvije godine kadetskog staža nisam bio zadovoljan statusom u momčadi i odlučio sam prihvatiti ponudu Novalje koja me pozvala u svoju juniorsku selekciju. Novalja je tada bila jedan od najboljih drugoligaša i tamo sam vidio dobru priliku za napredak. Vrlo brzo su me uključili i u seniorsku momčad koja je najveći uspjeh postigla u sezoni 2004./05. kada smo bili prvaci Druge lige – jug i igrali kvalifikacije za Prvu HNL. Najprije protiv Cibalije, a potom i protiv Međimurja – opisat će Banović svoje seniorske početke i iskustva sa sjevera otoka Paga. Novalja se nakon velikih trenutaka brzo spustila. Najprije u sredinu Druge lige, a onda i administrativnom odlukom HNS-a, zbog neispunjavanja uvjeta za drugoligašku licenciju, i u Treću ligu, gdje je i danas.
– Ostao sam u Novalji i u Trećoj ligi. Bio sam zadovoljan, bez obzira što je to bio niži rang. U ljeto 2008. nazvao me Mišo Čirjak, predsjednik Raštana, i ponudio mi prelazak u njegov klub. Za taj je poziv najzaslužniji Goran Burčul, s kojim sa igrao u Novalji, a koji je tada, kao i danas, igrač Raštana. Burčul me preporučio Čirjaku i na tome sam mu zahvalan jer se dolazak u Raštane pokazao kao odličan potez.
Raštane će uspjeti
Iz Treće lige – zapad u Treću ligu – jug. Nije dakle to bio neki napredak, no Banović se dolaskom u Raštane približio – Zadru.
– Nisam previše razmišljao o Zadru već sam bio potpuno koncentriran na posao u Raštanima. To je sjajan klub i svakom mladom igraču bih preporučio odlazak tamo, ukoliko se u određenom trenutku procijeni da taj igrač nije za Prvu ligu. U Raštanima se odlično radi i nije mi bilo teško putovati na treninge iz Zadra u Raštane jer uprava, igrači i stručni stožer bili su sjajno posloženi. Za Raštane jedino infrastruktura može biti problem za Drugu ligu, sve ostale kriterije oni zadovoljavaju. Imaju igrače i upravu koja je i iznad okvira Treće lige.
U sezoni 2008./09. Raštane su igrale odličan nogomet i sve do posljednjih nekoliko kola držale vodeću poziciju na ljestvici koju je na kraju osvojio Split. Banović je kod trenera Leopolda Burčula u formaciji 4-4-2 igrao na poziciji zadnjeg ili lijevog veznog. Dao je Banović i osam golova te bio drugi klupski strijelac, iza Gorana Burčula.
– Bio je užitak igrati u toj momčadi. Svakog smo protivnika mogli pritisnuti, posebno na domaćem terenu i zato je i za vezne igrače bilo prostora u napadu.
Igre u Raštanima zainteresirale su odgovorne na Stanovima koji su prošlo ljeto odlučili Banovića pozvati na pripreme u Zadar.
– Prošao sam sve pripreme, igrao na trening utakmicama i pred dvoboj prvog kola protiv Cibalije odlučili su me vratiti u Raštane. To je bio dobar potez jer pored Marina Ljubičića i još nekolicine igrača na mjestu zadnjeg veznog nije bilo za očekivati da ću imati puno prilike. I ja sam smatrao da je u takvoj situaciji bolje vratiti se u Raštane gdje ću igrati, nego ostati u Zadru i sjediti na klupi.
Ponovni povratak dva ranga niže Banoviću tako nije teško pao. Štoviše, Zadar je napustio u uvjerenju da će se tamo brzo i vratiti.
– Dobio sam obećanje da će me na zimu ponovno zvati ukoliko nastavim s dobrim igrama u Raštanima. To se i dogodilo i zato me ponovni poziv Zadra nije iznenadio.
Odlaskom Ljubičića Banović je znao da mu se otvaraju velike mogućnosti.
– Bilo je jasno da Ljubičićevim odlaskom moje šanse za prvu momčad rastu. Ipak, ostao sam iznenađen povjerenjem koje mi je ukazao Dalibor Zebić koji me od prvog proljetnog kola ubacio u prvu momčad. Iskreno, nisam vjerovao da ću u ovih pet kola dobiti tolike prilike. Nastupio sam na svim utakmicama i s onim što sam pokazao na prve četiri sam zadovoljan.
Zakazao protiv Croatije
Iz posljednje Banovićeve rečenice nije teško zaključiti da je nezadovoljan izvedbom protiv Croatije.
– Zebić me na poluvremenu ostavio u svlačionici. Kako sam igrao to sam i zaslužio. Nisam bio na razini igara s prethodnih utakmica. Ne znam zašto i kako se to dogodilo. Jednim dijelom nije nam ni odgovarala igra Croatije koja se sasvim neočekivano branila, dok smo mi očekivali da će nas napasti od prve minute. Nisu baš česte situacije da nas naši domaćini dočekaju sa zatvorenom varijantom. U drugom poluvremenu Ćurjurić i Mršić su uz pomoć suigrača preokrenuli stvari u našu korist tako da sam brzo zaboravio moju lošu igru na toj utakmici. Najvažnije je da smo se kući vratili s tri boda.
Isti takav učinak očekuje se i u subotu protiv Osijeka.
– Naravno da očekujemo nastavak neporaženosti, a to u ovom slučaju znači novu pobjedu. Osijek ima svoje planove u borbi za vrh ljestvice, ali ni mi ne sjedimo skrštenih ruku. Dobro se pripremamo za ovu utakmicu i nadamo se novoj pobjedu. Vidjeli smo na posljednjim utakmicama da možemo biti strpljivi i tako se trebamo postaviti i protiv Osijeka. Bit će prilika za nas na toj utakmici i trebat će ih samo znati iskoristiti.


 FORMACIJA SVE ODREĐUJE




U Raštanima je Banović bio gol igrač. U Zadru to nije slučaj, Banovićev zadatak je prije svega obrana.
– Takva je naša formacija jer u 3-5-2 zadnji vezni mora puno više razmišljati o obrani nego li o napadu. Ponekad se otvori i prema naprijed, ali tada moram dobro vidjeti ima li koga tko će mi čuvati leđa.


 KONDICIJSKA PRIPREMA


Treća i Prva HNL?
– Naravno da je velika razlika u kvaliteti igrača i cijelih momčadi. Ipak, i u Trećoj ligi ima vrlo dobrih pojedinaca i odličnih utakmica. Najveći problem igračima koji, poput mene, dolaze iz Treće u Prvu ligu je fizička pripremljenost. U Prvoj ligi se kondicijskim treninzima daje veliki značaj i nije lako prilagoditi se takvom načinu rada. To sam i ja osjetio kad sam došao u Zadar.


 BATUR PO BANOVIĆEVOM POUČKU


U sličnoj poziciji u kojoj je bio Banović trenutačno je Luka Batur, mladi stoper koji je ove zime doveden iz Raštana u Zadar, a potom i vraćen u redove trećeligaša.
– Batur je dobar igrač i bude li i dalje pravi u Raštanima mogao bi ponovno dobiti priliku u Zadru.


 S OSIJEKOM U 18 SATI


Subotnji dvoboj 23. kola Prve HNL između Zadra i Osijeka na Stanovima igrat će se u 18 sati. Iz kluba podsjećaju da su smanjene cijene ulaznica koje će do kraja sezone koštati 30 kuna. S obzirom na posljednje odlične rezultate Zadra, kao i to da se očekuje lijepo vrijeme, Stanovi bi konačno mogli biti dobro popunjeni.