Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvoje Ćustić – zadarsko srce!

Autor: Šime Ćurko

31.03.2010. 22:00
Hrvoje Ćustić – zadarsko srce!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Hrvatsko narodno kazalište Zadar jučer je bilo ispunjeno tugom i ponosom. Pjesma “Dvanaesti anđeo”, koju je napisao Romeo Santini, bila je uvod u večer sjećanja na Hrvoja Ćustića, nogometaša Zadra koji je 3. travnja 2008. godine zemaljsku domovinu zamijenio nebeskom. Hrvojeva obitelj, suigrači i uprava najdražeg mu Nogometnog kluba Zadar, predstavnici Tornada, izaslanstvo HNS-a, brojni prijatelji ili jednostavno svi oni koji ga se sjećaju – svi su sinoć željeli samo jedno – zahvaliti Hrvoju. Poseban doprinos obilježavanju druge obljetnice Hrvojeve smrti dala je navijačka udruga Tornado koja je izdavač knjige “Sjećanje na Hrvoja”. Priređivač knjige i njen urednik je Drago Marić, a Bernard Paleka potpisuje recenziju.
Večer sjećanja počela je minutom šutnje, a potom su se predstavnici institucija i priređivača knjige kratkim govorima sjetili ovoj sjajnog mladog čovjeka. Dječaka, kako ga je nazvao kolega Paleka.
– Knjiga nije pokušaj stvaranja mita ili legende o Hrvoju jer je on to već postao – rekao je Branko Katić, predsjednik prvoligaša sa Stanova, kluba koji je dao veliki doprinos projektu, plod kojeg je sinoć predstavljena knjiga. U knjizi su na 112 stranica prikazani novinski članci i fotografije te svjedočanstva Hrvojevih suigrača, trenera…
Zorislav Srebrić, glavni tajnik HNS-a govorio je o Hrvoju – reprezentativcu.
– Hrvoje je bio član mlade reprezentacije, a bio je i na širem popisu A selekcije. Ponosni smo što smo takvog igrača i čovjeka imali u našoj nacionalnoj selekciji. Hrvoje je svijetli primjer u povijesti hrvatskog nogometa – podvukao je Srebrić.
Josip Pantalon, iz udruge Tornado, podsjetio je da se zadarski navijači na svakoj utakmici sjećaju Hrvoja. Uvijek u 24. minuti.
– Tako će uvijek biti dok je Tornada i zadarskih navijača – rekao je Pantalon nakon čega se oglasio i Tornado koji je u tom trenutku skandirao “Hrvoje Ćustić – zadarsko srce!”.
Posebno emotivan bio je govor Drage Marića, urednika knjiga, koji je jedva govoreći pročitao uvodnik koji je napisao za knjigu. Kolega Marić posebno je zahvalio Hrvojevim roditeljima, Marini i Svetku te bratu Domagoju.
– Hrvojeva obitelj na krajnje plemenit i dostojanstven način primila je najteži udarac u ljudskom životu – smrt svog djeteta – teškim je riječima govorio barba Drago.
Dvije godine. Već dvije godine, dragi Hrvoje.
– Hrvoje će uvijek živjeti s nama. Čovjek ne umire dok ga se sjeća barem jedna živa osoba.
Tako je svoj govor zaključio Branko Katić. Mi bismo još dodali: Hrvoje, počivaj u miru nebeske vječnosti.


 STANOVI I MURVICA


Jučer u 16 sati godišnjica Hrvojeve smrti obilježena je na stadionu na Stanovima, potom i na mjesnom groblju u Murvici gdje je Hrvoje pokopan. U Murvici je jučer služena i sveta misa zadušnica.