Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Posedarje, Pridraga, Kukljica i Sali u projektu “Uređena zemlja”

Autor: Velimir Brkić

31.03.2010. 22:00
Posedarje, Pridraga, Kukljica i Sali u projektu “Uređena zemlja”

Foto: Velimir BRKIĆ



Projekt je pokrenut s osnovnim ciljem organizacije učinkovitog sustava zemljišne uprave radi davanja doprinosa razvoju djelotvornog tržišta nekretnina. Projekt se financira najvećim dijelom zajmom Svjetske banke, potom donacijama Europske unije i proračunskim sredstvima RH, kazao je pročelnik Područnog ureda za katastar Zadar Nenad Javoran


Projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra “Uređena zemlja” nacionalni je program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra Vlade Republike Hrvatske, a obuhvaća sveukupne aktivnosti koje provode Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava radi modernizacije i sređivanja stanja registracije nekretnina u RH. Zbog pooštrenih mjera Svjetske banke u vezi s produljenjima dugogodišnjih projekata mnogi projekti u regiji su zatvoreni, a zbog postignutih rezultata i iskazane snažne političke volje, “Uređena zemlja” je dobila produljenje do 30. lipnja ove godine. Projekt je pokrenut 2003. godine, predviđenog trajanja pet godina (do kraja 2008. godine). S obzirom na važnost reforme i odlične rezultate naknadno je produljen na godinu dana, a potom i do kraja lipnja 2010. godine.
Posla napretek
Iz Državne geodetske uprave doznajemo da će iz Zadarske županije u Projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra “Uređena zemlja” do kraja lipnja još ući Posedarje, Pridraga, Kukljica i Sali. Važno je napomenuti da je trenutačno stanje katastarskih i zemljišnih knjiga vrlo loše, s obzirom da je većina postojećih katastarskih planova stara više od 150 godina. U Zadarskoj županiji je 326.848 čestica koje treba “ubaciti” na internet. U tijeku su projekti u Ražancu, Poličniku, Sv. Filip i Jakovu, Kolanu, na otoku Pašmanu…
– Projekt je pokrenut s osnovnim ciljem organizacije učinkovitog sustava zemljišne uprave radi davanja doprinosa razvoju djelotvornog tržišta nekretnina. Projekt se financira najvećim dijelom zajmom Svjetske banke, potom donacijama Europske unije i proračunskim sredstvima RH. U Zadarskoj županiji je proteklih godina dosta toga sređeno. Mnogo je mjesta na kopnu i otocima dobilo svoje zemljišne knjige, no posla ima još napretek. Cilj je pokriti sva mjesta u županiji, kaže pročelnik Područnog ureda za katastar Zadar Nenad Javoran.
Problem katastra koji ne prati stvarno stanje i zastarjelih zemljišnih knjiga sve je izraženiji, a nije rijetkost da se komplikacije oko vlasničkih odnosa povlače i po nekoliko desetaka godina. Stvarni vlasnici svoje vlasništvo ne mogu dokazati i zbog toga ne mogu ni raspolagati svojim kućama, drugim vrstama građevinskih objekata i zemljišnim parcelama. Problem je to koji ne pogađa samo privatne osobe, nego i samu državu, odnosno jedinice regionalne i lokalne samouprave. Nerijetko se događa da se zbog vlasničkih odnosa odugovlače neki važni javni projekti.
Vir “sređen”
Protivnici novih zemljišnih knjiga svoje stajalište brane tvrdnjom da će one rezultirati rasprodajom djedovine, dok upućeniji tvrde da će one pomoći da se djedovina ne rasproda. Naime, s neriješenim vlasništvom zemljište se prodaje po nižim cijenama, a tek kad knjige budu sređene, vlasnik će u potpunosti moći raspolagati svojim zemljištem, pa će umjesto da ga odmah proda na njega, primjerice, podignuti hipoteku.
Dovođenje katastra i zemljišnih knjiga u stanje međusobne usklađenosti, kao i usklađenosti sa stanjem u naravi dugotrajan je proces i ovisi o čitavom nizu čimbenika, unutarnjih – radu odgovornih institucija (Državna geodetska uprava, Ministarstvo pravosuđa, općinski sudovi), ali i vanjskih – stanje na tržištu nekretnina, učlanjenje u Europsku uniju, postupci drugih tijela državne, regionalne i lokalne uprave, itd.
Na sjevernijoj strani Zadarske županije zemljišne knjige prvi je dobio otok Vir. Tamo je vlasničko pitanje sada posve sređeno. Prije izmjere situacija na Viru je u najmanju ruku bila kaotična. Svima je, naime, dobro poznat virski fenomen nagle izgradnje tisuće objekata i to više-manje bespravne.
Na zapadnom potezu prema Zadru poslovi na izmjerama i osnivanju zemljišnih knjiga završeni su i u Privlaci, Vrsima, Ninu, Zatonu, Poljicima, Petrčanima. S južne strane gotov je Sukošan s Debeljakom i Goricom. Nadalje, Diklo i Bibinje, kao i Novi Zadar rađeni su još u bivšoj državi, ali Zadar je narastao i bit će u tome dijelu još posla.
Poznato je da se izmjere i katastarska sređivanja knjiga financiraju iz Državnoga proračuna, iz proračuna Županija, gradova i općina (vlasnici nekretnina), ali dobrim dijelom i iz europskih fondova. Spor je to i mukotrpan posao, ali ide i naselja pomalo dobivaju prave katastarske podatke, koji su temelj sigurnosti u pravnome prometu nekretnina. Naime, katastar i zemljišne knjige su jedni od temeljnih registara na kojima počiva pravna država.