Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadar nije provincija!

Autor: Boris Kupčak

31.03.2010. 22:00
Zadar nije provincija!

Foto: Filip BRALA



Knjiga je nastala nakon dvoranskog nogometnog prvenstva, nakon što su novine pisale o tome da Zadrani ne vole Zadar, da smo mi provincija i razne druge priče širile su se medijima. Iz revolta, jer ja sam dite Kalelarge, radio sam studiju i izračunao da Zadar ima 38 posto autohtonog stanovništva, a recimo Split 33 posto i Zagreb 32 posto, kazao je Perinović


Mnoštvo Zadrana okupilo se u Gradskoj knjižnici na tribini i predstavljanju knjige “Dica Kalelarge protiv četiri lažna mita o Zadru” autora Ferdinanda Perinovića. Knjiga, uz razbijanje lažnih mitova, predstavlja autohtone Zadrane u razdoblju od 1930. do 1960. godine, a potkrijepljena je autentičnim fotografijama. Tribina je otvorena uz gitaru s pjesmom “Kalelarga”, a sam autor ispričao je više o tome što ga je potaknulo na stvaranje knjige o autohtonim Zadranima.
– Knjiga je nastala nakon dvoranskog nogometnog prvenstva, nakon što su novine pisale o tome da Zadrani ne vole Zadar, da smo mi provincija i razne druge priče širile su se medijima. Iz revolta, jer ja sam dite Kalelarge, radio sam studiju i izračunao da Zadar ima 38 posto autohtonog stanovništva, a recimo Split 33 posto i Zagreb 32 posto, kazao je Perinović.
Kako i sam naslov kaže knjiga je razbila i neke mitove koji već duže vrijeme kruže o Zadru.
– Zadar ima četiri zaštitnika koji nisu dovoljni da razbiju lažne mitove. Prvi je da nema autohtonih Zadrana i to sam razbio; drugi je da smo bombardirani jer smo bili talijanski, što je isto tako srušeno. Mit je i da smo oslobođeni 31. listopada; oslobođeno je zaleđe, dok je Zadar pripao tadašnjoj državi po etičkom principu 10. veljače 1947. Pariškom konvencijom. Četvrti je da se razvijamo na štetu drugih gradova, što jednako nije istina, a to potkrjepljujem i podacima, kazao je Perinović o mitovima koje je razbio ovom knjigom.
Fotografije kojima obiluje knjiga skupljene su iz obiteljskog fotoalbuma, a imao je i četiri javne tribine na kojima je skupio dio slika.
– Imam 6.700 slika, dok je u knjizi 750. Bio sam financijski ograničen, nitko nije sponzorirao knjigu, a ja ne znam moliti. Danas imam sedam knjiga, one su ručni rad, ali imam i DVD jer želim da se priča širi, kazao je Perinović, dodajući da su urbani Zadrani tihi te se zbog toga za njih ne čuje, za razliku od galamdžija.
Tribinu i predstavljanje knjige u Multimedijalnoj dvorani organiziralo je Društvo za zaštitu biciklista u prometu.