Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Apel vozačima na povećan oprez i uvažavanje pješaka

31.03.2011. 22:00
Apel vozačima na povećan oprez i uvažavanje pješaka


Akcija je pokrenuta zbog toga što se uvidom u statističke podatke pokazalo da prometne nesreće s naletom motornog vozila na pješake predstavljaju najteže prometne nesreće s najčešćim i najtežim posljedicama. Tijekom provođenje akcije policajci će poduzimati niz mjera i radnji prema svim nesavjesnim vozačima, odnosno pješacima
Nakon policijskih akcija “Brzina”, “Pojas” i “Alkohol” iz PU zadarske najavili su novu akciju pod nazivom “Stradavanje pješaka” koja će se provoditi na zadarskim prometnicama. Tijekom provođenje akcije policajci će poduzimati niz mjera i radnji prema svim nesavjesnim vozačima, odnosno pješacima koji ne poštuju osnovna pravila Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upozorili su iz policije.
Akcija je pokrenuta zbog toga što se uvidom u statističke podatke pokazalo da prometne nesreće s naletom motornog vozila na pješake predstavljaju najteže prometne nesreće s najčešćim i najtežim posljedicama.
– U mjesecu travnju i svibnju 2009. godine na području PU zadarske ukupno je od posljedica prometnih nesreća stradalo 11 pješaka, od čega su tri pješaka teško ozlijeđena, a osam lakše. U istom razdoblju 2010. godine stradalo je ukupno 14 pješaka – jedna je pješak smrtno stradao, šest ih je teško ozlijeđeno te sedam lakše, istaknuo je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske koja je analizirajući najteža stradavanja pješaka prema pogreškama došla do podataka da je najviše pješaka stradalo zbog pogreške vozača, a kao najčešći uzrok pokazalo se kako je to i dalje prebrza vožnja.
Nadalje, prema karakteristikama ceste uvidom u statističke podatke pokazalo se da najviše pješaka stradava na ravnim cestovnim pravcima. Tu se, ističu iz policije, najčešće radi o prometnicama koje nemaju izgrađene nogostupe, već se pješaci koriste kolnikom.
– Promatrajući stradavanja pješaka u ukupnoj strukturi od posljedica prometnih nesreća, svakako zabrinjava veliki udio stradale djece do 14 godina te starijih osoba – naglasio je Žodan dodajući kako su pješaci također sudionici u prometu na cestama te da stoga i za njih, kao i svakog sudionika u prometu, vrijede neki zajednički, ali i posebni prometni propisi i sigurnosna pravila. Policija stoga pješacima za sigurno kretanje savjetuje da se obavezno kreću nogostupom ili površinom koja je za to određena te da kolnik koristite samo u iznimnim slučajevima, odnosno kada uz cestu nema nogostupa. Napominju i kako je važno kretati se što bliže rubu kolnika lijevom stranom u smjeru kretanja te da je pritom vrlo pripaziti da se ne ometa kretanje vozila kojima je kolnik prvenstveno namijenjen.
– Pješački prijelaz ili prolaz koristite uvijek kada on nije udaljen više od 50 metara u naselju ili za više od 100 metara izvan naselja. Ako na cesti ne postoji pješački prijelaz, a cestu morate prijeći, obratite pozornost na promet vozila, a naročito na njihovu udaljenost i brzinu. Ne stupajte na kolnik ako se njime kreću vozila i ne ometajte svojim postupcima njihovo kretanje, stoji u naputku policije koja još daje i naputak pješacima za prelaženje prometnica na raskrižjima. Ističu kako je na raskrižjima na kojima prometom upravlja policijski službenik ili se prometom upravlja semaforima važno pridržavati pravila i prelaziti kolnik samo onda kada je to znakom policijskog službenika ili svjetlom semafora dopušteno.
Stoga, najavljujući provođenje nove akcije zadarska policija upućuje apel svim vozačima na povećan oprez i uvažavanje pješaka u prometu, a ujedno apeliraju i na pješake da koriste površine koje su im namijenjene.