Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Četverokuka želi postati poznata kao paška čipka

31.03.2011. 22:00
Četverokuka želi postati poznata kao paška čipka


S obzirom na to da ovaj kraj ima izuzetan ruralni potencijal, a s tim su u skladu i nova kretanja u turističkoj potražnji, želimo kreirati novu ponudu potrebnu hrvatskom turizmu. Na tom tragu je i izrada i prezentacija tradicionalnog suvenira koji ima potencijal postati ono što je Pagu paška čipka, istaknuo je Vanja Čvrljak, direktor TZ grada Benkovca
U Zavičajnom muzeju Benkovac u Kaštel Benkoviću jučer je započela Radionica veza benkovačkog etno motiva. Radi se o projektu u organizaciji KUD-a Branimir Benkovac i Zavičajnog muzeja Benkovac pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Benkovca kojem je krajnji cilj od tradicijskog veza četverokuke stvoriti karakteristični suvenir benkovačkog kraja.
Ukrašeni križ
Na prvoj radionici jučer su se okupile članice KUD-ova Branimir Benkovac, Zrmanja Obrovac, Sv. Ivan Medviđa, Vukšić i Škabrnja kako bi naučile i sačuvale tehniku veza četverokuke, motiva koji kroz prošlost krasi nošnje, svirale, diple, tronošce i kolijevke Ravnih kotara i Bukovice.
– Četverokuka je najznakovitiji osnovni motiv veza. To je ukrašeni križ, kao simbol nade i zaštite, s četiri zaobljene kuke. Oblikovan je u najrazličitijim varijacijama, od dvokuke do tridesetšesterokuke. S obzirom na to da su svi dijelovi narodne nošnje Bukovice i Ravnih kotara bogato ukrašeni ovim vezovima, za izradu nošnje potrebno je mnogo vremena, strpljenja i truda, ali i volje. Drago mi je da vi to imate, rekla je okupljenima Ksenija Čirjak, voditeljica KUD-a Branimir.
Kako dodaje Javorka Vrsaljko, treba imati dobro upredeni pamučni ili svileni konac.
– Žene su tehniku već savladale, a uz praksu će im ići sve bolje. Nije im teško jer su došle ovdje raditi s voljom i to se osjeti. Mislim da će na kraju svaka sebi rado izvesti nošnju. Osim toga, na ovaj način se lijepo družimo s članovima različitih KUD-ova, a i pozivamo i druge da nam se pridruže. Radionica će se održavati jednom tjedno, a svaki dan ovdje vezu četiri naše članice, rekla je Javorka iz KUD-a Branimir, koja je pomagala ostalima.
Javorka je naučila vesti uz svoju stariju sestru, ali i uz 97-godišnju susjedu koja je izvezla brojne nošnje, a srećom, još dobro vidi pa svoje znanje rado prenosi na mlađe.
Upravo se tako čuva kulturna baština, a to znaju u KUD-u Branimir, s obzirom na to da i mlade djevojke iz KUD-a znaju vesti te su već izradile brojne izvorne suvenire i dijelove svojih nošnji, čija je vrijednost uvijek prepoznata na smotrama folklora.
U susjednoj prostoriji na tkalačkom stanu radi Mica Mršić.
Brend Ravnih kotara i Bukovice
– Svaki put kad radim na tkalačkom stanu, uvjerim se kako su naše babe bile pametne, govori Mica oduševljena starinskom tehnikom.
Uz vrijedne žene, na radionici su bili i Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac, Mile Marić, viši savjetnik za društvene djelatnosti u Gradu Benkovcu i Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Benkovac.
– Od reosnivanja muzeja 2008. godine usko surađujemo s KUD-om Branimir, a sve u cilju očuvanja i prezentacije naše kulturne baštine. Na ove radionice nas je potaknula i gospođa Marija Vrkić-Žuvanić sa svojom knjigom “Četverokuka” i općenito svojim angažmanom oko očuvanja tog motiva. Na narednim radionicama voljeli bismo dovesti i goste, između ostalih i gospođu Vrkić-Žuvanić. Želimo potaknuti i druge KUD-ove s benkovačkog područja da sudjeluju u očuvanju ovog veza, rekao je Ćurković.
Marić je istaknuo da Grad Benkovac podržava edukaciju zainteresiranih u svrhu očuvanja kulturne baštine.
– Grad je prepoznao dobru inicijativu KUD-a Branimir i podupire ju, kao i rad svih šest KUD-ova s područja grada Benkovca. Ne samo da te organizacije naše bogato naslijeđe vade iz zaborava, već okupljaju ljude oko kulture i potiču našu mladež da sudjeluje, kazao je Mile Marić.
U ugodnom ambijentu Kaštel Benkovića iz 15. stoljeća, ubuduće bi trebalo uživati sve više turista koji, kako kaže Vanja Čvrljak, sve više žele znati o narodu, običajima i povijesti destinacije na kojoj borave. A za uspomenu će ponijeti suvenire s vezom četverokuke, koja bi trebala postati brend Ravnih kotara i Bukovice.
– S obzirom na to da ovaj kraj ima izuzetan ruralni potencijal, a s tim su u skladu i nova kretanja u turističkoj potražnji, želimo kreirati novu ponudu potrebnu hrvatskom turizmu. Na tom tragu je i izrada i prezentacija tradicionalnog suvenira koji ima potencijal postati ono što je Pagu paška čipka, istaknuo je Čvrljak.
 


I Medviđa svoj KUD ima


Između ostalih, na radionici su sudjelovali i članovi novoosnovanog KUD-a Sv. Ivan Medviđa sa sjedištem u Biogradu.
– Medviđa je veliko selo, a ima nas puno i u svijetu, a nismo imali svoj KUD. Mi smo se osnovali tek prošle godine i nazvali KUD po zaštitniku Medviđe. Za sad nas je dvadesetak, među kojima su i naši mladi. Vježbamo plesove, pjesme, imamo dramsku sekciju, želimo sačuvati naše narodne običaje. Sjedište nam je u Biogradu, tamo nam je Grad ustupio prostor za probe, priča Ivan Šarić, predsjednik KUD-a Sv. Ivan Medviđa.
Kako kaže, nedavno su posjetili KUD Branimir na njihovoj probi pa su pozvani i na radionicu.
– Došli smo učiti od iskusnijih kolega, ipak oni djeluju već dulje. Zanimljivo je kako se naše nošnje uvelike razlikuju po detaljima, a gotovo su iste. Ljudi su se ovdje družili i prije, išli jedni kod drugih po 30 kilometara pješice. Tako su naši običaji slični, a opet različiti. To je ono što želimo sačuvati i danas, a uz to se i dalje družiti, rekao je Šarić.