Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Hostel s pogledom na more

31.03.2011. 22:00
Hostel s pogledom na more


Dobivene su u prizemlju nove četiri sobe, svaka sa po tri kreveta, a bit će namijenjene invalidima! To su prve sobe u hrvatskim hostelima isključivo za potrebe invalida. Ova stara dobra ideja zaposlenika je konačno ostvarena, tako da će u zadarski hostel moći dolaziti i invalidne osobe koje se do smještajnih soba neće morati penjati, a do uređene gradske plaže na Vitrenjaku je kratak i prilagođen put
Nakon godina i desetljeća Omladinski hostel Zadar ovoga proljeća dobiva novo ruho. Sve od kraja studenog u hostelu i oko njega su majstori, koji su ovih dana kada smo ih posjetili, već dovršili glavninu poslova na sanaciji i preuređenju većega dijela hostelskih objekata, koji će odsad znatno dobiti na kvaliteti. Zadarski hostel je i dosad bio u Hrvatskoj vodeći, makar po veličini, a odsad će sigurno i po kvaliteti.
Opsežni radovi
– U ove opsežne radove smo krenuli nakon dugogodišnjih priprema i planiranja, a cilj nam je bio da podignemo standard kakav zahtijeva današnji gost, kao i da produžimo sezonu, kazala je, među ostalim, direktorica Omladinskoga hostela Zadar Irena Batur, pokazujući nam novi izgled pojedinih paviljona, ali i potpuno novi izgled samoga dvorišta i ulaza u objekt. Naime, dvorište koje je tijekom ljeta poprište svih događanja u hostelu, danas je posve drugačije, “presvučeno” novim pločama, zidićima, jarulama, privlačnije prije svega i zato što je otvoreno. Maknuti su visoki zidovi, koji su zaklanjali pogled i koji su dijelili hostel od vanjskoga svijeta.
– Uvijek sam željela da imamo pogled prema vani, da maknemo zidove koji su donekle stvarali osjećaj da smo u zatvoru, željela sam da se na neki način socijaliziramo. Naši gosti ne dolaze da samo prespavaju, a mi ih zapravo i potičemo da izlaze vani, da se upoznaju s našim okolišem i gradom u koji dolaze. Sada ćemo konačno imati pogled prema moru i zalasku sunca, pojasnila je Irena Batur, koja dodaje da im je napokon otvoren pogled prema zapadu.
Inače, u hostelskim objektima su izvedeni brojni zahvati, mnogo toga je sanirano, jer osim usputnih popravaka, u većem dijelu nije nikada ništa obnavljano. Najprije na tzv. upravnoj zgradi, onoj u kojoj se nalazi recepcija, promijenjeno je cijelo krovište, izmijenjene su sve instalacije, ali je adaptacijom dobiveno i dosta novoga smještajnoga prostora. Dobivene su u prizemlju nove četiri sobe, svaka sa po tri kreveta, a bit će namijenjene invalidima! To su prve sobe u hrvatskim hostelima isključivo za potrebe invalida. Ova stara dobra ideja zaposlenika je konačno ostvarena, tako da će u zadarski hostel moći dolaziti i invalidne osobe koje se do smještajnih soba neće morati penjati, a do uređene gradske plaže na Vitrenjaku je kratak i prilagođen put. Na katu iste zgrade je također uređeno još pet soba sa po tri ili dva kreveta. Naravno, svaka od spomenutih soba ima vlastite sanitarije, sve je sasvim novo, isto kao i u još jednome velikom paviljonu. Da pojasnimo, ovaj hostel je do ove godine imao ukupno 308 kreveta, a od toga je samo jedan paviljon sa 93 kreveta bio u tzv. višoj kategoriji, onoj kad svaka soba ima vlastite sanitarije. Sve ostale sobe su, kako je to uobičajeno u hostelskome smještaju, imale zajedničke sanitarije na kraju hodnika.
Sobe najviše kategorije
No direktorica Batur je uvijek htjela da se standard podigne na višu razinu i uspjela je ovoga puta urediti još jedan cijeli paviljon s čak 83 kreveta, s tim da je u svakoj sobi uređen zaseban sanitarni čvor. U tim su novim sobama s potpuno novim zidovima, podovima i namještajem, po četiri, čak i šest kreveta, ali lijepo i privlačno uređenim, a kupaonice s WC-ima su također novoopremljene s modernom opremom, sve do najmanjih sitnica. U tome paviljonu su uređene i neke sobe sa samo dva kreveta, a one su uglavnom namijenjene pratiteljima grupa, vodičima ili vozačima.
Dakle, Omladinski hostel Zadar danas raspolaže sa 200 uređenih kreveta u sobama s vlastitim sanitarijama, a preostalo je tek 96 kreveta u sobama sa zajedničkim sanitarnim čvorovima. Osim svega, hostel raspolaže i sa tri dvorane, a jedna se također ovih dana dodatno uređuje, a sve raspolažu potrebnom opremom za održavanje skupova raznih vrsta. Zanimljivo je kazati da smještaj, što podrazumijeva spavanje s doručkom, u ovome hostelu prosječno stoji dvadesetak eura, a s obzirom na njegovu navedenu kvalitetnu ponudu i tu cijenu, vrlo je tražen među hostelskom populacijom diljem svijeta. Poznato je da ovdje dolaze gosti sa svih kontinenata, mnogi ponovo, djeca onih koji su dolazili ranijih desetljeća i slično. Strani gosti čine 80 posto svih dolazaka. Ipak, recesija je učinila svoje, pa je prošle godine zabilježen pad dolazaka gostiju od 10-ak posto u odnosu na godinu prije. I ovoga proljeća su predbilježbe na razini lanjskoga broja. No valja kazati da su zasad najave za domaće grupe, kakvih je ranije znalo biti više, i ove godine brojčano smanjene. Nažalost, hrvatski učenici, odnosno njihovi roditelji i dalje više biraju neke inozemne adrese, pa i pored činjenice da Ministarstvo turizma sufinancira maturalne ekskurzije sa 200 kuna po učeniku, ako se odluče za putovanja po Hrvatskoj.
Omladinski hostel Zadar će obnovljen širom otvoriti vrata 1. svibnja, kada počinje puna sezona i za kada su najavljeni dolasci većega broja gostiju.