Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izjasnite se kao Srbi, pripadnici Srpske pravoslavne crkve

31.03.2011. 22:00
Izjasnite se kao Srbi, pripadnici Srpske pravoslavne crkve


Pravoslavni vjernici su upozoreni da ne nasjedaju onima koji ih nagovaraju da se upišu kao pripadnici takozvane Hrvatske pravoslavne crkve koja postoji
Veselko Čakić je s konferencije za novinare uputio, u ime Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a, poziv pripadnicima srpske nacionalne manjine da se prilikom popisa stanovništva izjasne kao Srbi, pripadnici Srpske pravoslavne crkve, s obzirom da svaki drugi odgovor u rubrici „neopredijeljeni” može biti uzrok manipulacijama o udjelu pripadnika srpske manjine u ukupnom stanovništvu.
– Očekujem da će i u Zadru, i u Zadarskoj županiji u cjelini, nakon ovog popisa biti više osoba koje će se izjasniti kao Srbi, nego što je bilo na prošlom popisu stanovništva. Očekujem da će nas biti više, što bi bilo realno, rekao je predsjednik zadarskog SDSS-a Veselko Čakić napominjući kako se u popisu 2001. godine u Zadru 2.382 osoba ili 3,28 posto u ukupnom stanovništvu izjasnilo kao Srbi, a u Zadarskoj županiji njih 5.716 ili 3,53%, dok se nacionalno nije opredijelilo 2.939 osoba. Čakić je kazao i kako je potrebno osloboditi se straha i nelagode pri izjašnjavanju u popisu stanovništva budući da su podaci iz popisa važni za ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj u sljedećih deset godina, počevši od prava na zastupnike, odnosno vijećnike u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti i zapošljavanja u državnim službama i javnim poduzećima, do služenja jezikom i pismom, upotrebe simbola i očuvanja kulture.
Član Izvršnog odbora ŽO SDSS-a Željko Bajalica upozorio je pravoslavne vjernike da ne nasjedaju onima koji ih nagovaraju da se upišu kao pripadnici takozvane Hrvatske pravoslavne crkve, s obzirom da ona ne postoji u registru vjerskih zajednica.
 


Izbori u Zemuniku Donjem u lipnju


– Prije tjedna dana razgovarao sam s Pavlom Matičićem, državnim tajnikom u Ministarstvu uprave i rekao mi je da bi se u Zemuniku Donjem zbog smanjenja troškova izbori za vijećnike predstavnike Srba trebali održati istodobno s izborima za Vijeće srpske nacionalne manjine, rekao je Čakić.
Zakonski rok u kojem je Vlada trebala raspisati dopunske izbore za dvoje vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine u Općinskom vijeću Općine Zemunik Donji istekao je 6. studenog prošle godine.