Metla za zdravstvo

Slika korisnika admin

Premda u su posljednje vrijeme buknule milijunske gospodarske afere u pratnji onih političkih, najpogubnije za malog čovjeka su one koje se vežu uz zdravstvo, jer je ipak lakše izgubiti radno mjesto, novac ili položaj, a puno teže izgubiti zdravlje ili još gore - život.

Stoga je vrlo opasno dopustiti rasplamsavanje afera u sferi zdravstva koje je, kako se većini pacijenata čini, uhvaćeno u zamršenu mrežu javnog i privatnog.

Promišljanja o postojećem sustavu zdravstva potaknula je afera vezana za privatnu polikliniku Medikol koja jedina ima skupi dijagnostički uređaj PET/CT i unosni ugovor s HZZO-om putem kojega su tisuće pacijenata tamo obavljale pretrage, Zavod ih je skupo plaćao, a javne bolnice mogle su, čini se, samo sanjati nabavu tog uređaja. Osim toga, postavilo se i pitanje je li određen broj pacijenata i nepotrebno ozračen. Ministar Milinović vjeruje struci i tvrdnjama da su svi pregledi bili dijagnostički uvjetovani i opravdani te spremno izjavljuje da bi u suprotnom uslijedila ostavka iz moralnih razloga. Da se ipak teško može prikriti namjera žurnog stišavanja slučaja Medikol, odjednom se pojavio i zahtjev KBC-a Zagreb za nabavu PET/CT-a jer je u najmanju ruku nelogično da javna bolnica nema taj uređaj, a Zavod odrađuje ugovor s privatnom poliklinikom. Istodobno ministar se brani da nije upoznat s upozorenjima struke da je takvo stanje neodrživo.

Na najhumaniju profesiju kojoj se s iskrenošću i stručnošću posvetila većina liječnika tako je pala sjena, a istodobno strepnja i nevjerica. Zar je moguće da bi se u zgrtanju novca išlo toliko daleko, u zonu gdje ljudski život nije na cijeni, nego puno košta? Zbog ovakvog strašnog pitanja neophodna je oštra metla u zdravstvenom sustavu koja bi što prije raščistila sve nedoumice i sve zavrzlame u kojima se isprepliće javno i privatno zdravstvo. Radi se o sustavu u kojemu se ne smije tolerirati ni zrno sumnje, u kojem mora biti neupitna nulta tolerancija na korupciju.

Čista posla bila bi u interesu i ministra i Medikola i HZZO-a, a posebno pacijenata kojima je na prvom mjestu zdravlje i dostupnost liječenja.

Težak i odgovoran posao liječnika mora biti cijenjen, što znači da im u javnim bolnicama mora biti dostupna moderna dijagnostika s kojom trebamo ući u Europu, a ne da se liječnici zbog većih plaća i boljih uvjeta rada razbježe po Europi.

Neophodno je povlačenje linije između privatnog i javnog zdravstva, kao i potpuna transparentnost njihovog eventualnog prožimanja jer dok tako ne bude, privatnika će pacijent uzimati s rezervom kada ga stalno naručuje na preglede, misleći da to radi zbog "prometa", a onoga u javnoj bolnici potajno će ogovarati da mu nije posvetio dovoljno pozornosti jer nije adekvatno plaćen. Loša situacija i za liječnike i za pacijente.

Ministar se mora posvetiti potpunom ozdravljenju zdravstva, kad mu je, kao što reče, pacijent na prvom mjestu. Zasad samo o tome priča i s mukom šuti o navodnoj Hebrangovoj pripomoći u isplivavanju slučaja Medikol.

Da nebo nad zdravstvom bude još tmurnije pobrinula se, izgleda, opet politika, a njeno je uplitanje u zdravstvo doslovce "opasno po život".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno