Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Posedarci ugrađuju električne ograde protiv vukova

31.03.2011. 22:00
Posedarci ugrađuju električne ograde protiv vukova


Posljednjih dana vukovi u Ždrilu, Slivnici i Posedarju imaju “vučji pir”, zaklali su desetak ovaca i koza. Je li posedarskoj “baladi o zaklanim ovcama i kozama” bar privremeno došao kraj? Naime, Državni zavod za zaštitu prirode u sklopu LIFE III projekta “Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj” jučer je petorici stočara iz Općine Posedarje donirao električne ograde, ekološki prihvatljiv oblik čuvanja i zaštite stoke koji daju dobre rezultate u zaštiti od napada velikih zvijeri.
U nazočnosti ravnatelja Državnog zavoda za zaštitu prirode dipl.inž. biologije Davorina Markovića, voditeljice Odsjeka za udomaćene svojte u Zavodu dr. vet. med. Jasne Jeremić, regionalnog koordinatora projekta LIFE Nikice Skroza te Lucije Urli iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture, donačelnika Posedarja Slavka Brkljače i aktualnog prvaka Hrvatske u striženju ovaca ručnim škarama Marina Mršića iz Zadra električne ograde su donirane stočaru, posedarskom lugaru Jurici Magašu te stočarima iz Slivnice Zorki Žunić, Mariju Zekiću, Blažu Milovcu i Borisu Veršiću.
– I nakon završetka projekta, usporedno s donacijom pasa tornjaka, Zavod je nastavio provoditi i donaciju električnih ograda koje su također jedno od učinkovitih sredstava za čuvanje stoke  Kod stočara koji upotrebljavaju električne ograde, u proteklom periodu štete se nisu pojavile i oni su vrlo zadovoljni, kaže Jasna Jeremić.
Pored pet električnih ograda doniranih u Posadarju u sklopu LIFE projekta “Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj” po jedna električna ograda dosad je donirana na širem području Obrovca, Benkovca i Gračaca. Tvornička garancija je tri godine.
Iskustva dosad doniranih stočara pokazuju da su pravilno korištene električne ograde vrlo učinkovite u zaštiti stoke od vučjih napada, ali i napada većih predatora.
–  Stočarima iz Slivnice, Podgradina i Posedarje dosad je dodijeljeno i šest štenaca psa tornjaka, obznanio je posedarski donačelnik Slavko Brkljača.
Na širem području Obravca također je donirano dva tornjaka u Kruševu četiri, na širem području Benkovcca tri i jedan tornjak u Radašinovcima.
– Tornjaci su rasni psi koji su specijalizirani za obranu stada i borbu protiv vukova.Velika efikasnost u čuvanju stoke postiže se i električnim ogradama, koje nikoga ne ubijaju, već samo odbijaju napadača, objašnjava Nikica Skroza ističući pritom dobru suradnju sa Zadarskom županijom i pročelnikom Danijelom Segarićem.
Zaštita velikih zvijeri jedno je od najsloženijih područja zaštite prirode. Istovremeno, kaže ravnatelj Davorin Marković, rješavajući problematiku šteta od vukova, jedan od osnovnih načina njihovog sprečavanja ili smanjenja na najmanju moguću mjeru je kontrolirani nadzor stoke.
– Potrebe za psima tornjacima i električnim ogradama su znatno veće nego što ih pokriva program donacija, međutim svrha programa jest da potakne stočare u područjima gdje žive velike zvijeri, posebice vuk, na čuvanje stoke, naglašava Jasna Jeremić.
Uporaba električne ograde, jedan je od najučinkovitijih načina čuvanja stoke od napada vukova i ostalih velikih zvijeri.
– Električna ograda se postavlja oko mjesta na kojem stoka pase preko dana, odnosno oko torova za noćno držanje stoke. Ograda funkcionira po principu da električni impulsi, koji kroz nju prolaze, predstavljaju neugodan šok za životinju koja dodirne ogradu, ali joj ne ugrožava život. Stoga svaka životinja, bilo vuk, ovca ili koza, nakon prvog iskustva upamti da je dodir električne ograde neugodan i više joj se ne približava, na imanju Borisa Veršića u Slivnici objašnjavao je prezentant iz ovlaštene tvrtke Gumex-eko iz Ivanić Grada.