Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prvenstvo Dalmacije okupit će 270 početnika

31.03.2011. 22:00
Prvenstvo Dalmacije okupit će 270 početnika


Naš klub predstavit će se sa 70 sudionika, što je u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 25, pokazatelj masovnosti i napretka – kaže Slavko Grdović
Osvrt na prošlotjedne uspjehe, ostvarene na 35. Zimskom prvenstvu Hrvatske, odnosno predstavljanje Regionalnog prvenstva Hrvatske – Regije 1, koje će se ove subote održati na bazenu Višnjik, bili su povod jučerašnje tiskovne konferencije Plivačkog kluba Zadar.
U društvu predsjednika Kluba Darka Smrkinića i glavne trenerice Josipe Nekić, medijima se prvi obratio Slavko Grdović, član Uprave i organizacijskog odbora mitinga.
– U subotu nas očekuje Prvenstvo Dalmacije za mlađe uzraste, miting koji će okupiti od 250 do 270 natjecatelja. Naš klub predstavit će se sa 70 sudionika, što je u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 25, pokazatelj masovnosti i napretka. Prvenstvo započinje u 15 sati. Nadam da će i mediji pomoći da Regionalno prvenstvo, koje se održava na državnoj razini, uspije.
Na kratko Grdovićevo izlaganje Nekić se nadovezala riječima:
– Čast nam je organizirati još jedno natjecanje Hrvatskog plivačkog saveza. Ovo nam nije prvi put; iza nas je nekoliko odrađenih mitinga, no prvi put organiziramo prvenstvo za najmlađu kategoriju – početnike. Na istom natjecanju lani smo osvojili medalje u štafeti i u pojedinačnim disciplinama, tako da i ove godine očekujemo slična ostvarenja. Vjerujem da će se nastupima istaknuti naši najbolji početnici: Lovre Marković, Božo Puhalović, Niko Aras, Nika Kotlar, Azra Martinović i Marko Radović, no osim njih, očekujemo odličan nastup i od naših preostalih plivača. U kompletnu organizaciju bit će uključeni ljudi iz Kluba, koji će biti suci, sudjelovat će u obradi podataka… Spremni smo za natjecanje i očekujemo da će miting popratiti velik broj gledatelja i roditelja plivača. Veselimo se njihovu i dolasku predstavnika medija – kazala je Nekić, potom se osvrnuvši na rezultate sa Zimskog PH.
– Iza nas je glavno natjecanje sezone – Prvenstvo Hrvatske koje je prvi put organizirano za više kategorija istovremeno. Naši plivači su se 15 puta plasirali u finala, a 12 puta smo zauzeli mjesta među prvih 10. Najveći uspjeh ostvarila je Lura Čizmin, mlađa kadetkinja, koja je osvojila zlato i broncu. Ovim rezultatima zaslužila je i poziv u mladu reprezentaciju Hrvatske te će 8. travnja u Kruševcu sudjelovati na susretu reprezentacija Hrvatske, Slovenije i Srbije.
Druženje s novinarima Nekić je zaključila pozivom na sudjelovanje na skorašnjem seminaru, koji će se u suradnji PK Zadar i Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom održati na bazenu Višnjik.
– Predavanja će održati Ana Sršen, predsjednica Saveza i naša bivša paraolimpijka. Riječ je o tečaju koji je najučinkovitiji za rad s osobama s invaliditetom, pa stoga pozivamo sve zainteresirane da se uključe. Seminar će biti od koristi učiteljima i roditeljima. Plivačko iskustvo nije preduvjet i neće biti presudno za sudjelovanje.
 


Smrkinić o Vrančićevu prijedlogu


Darko Smrkinić odgovorio je na novinarski upit da prokomentira prijedlog gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića da koncesiju za bazen Kolovare dobije gradska tvrtka Zadarski šport. Istu koncesiju, podsjećamo, u više je navrata zatražio i Plivački klub Zadar.
– Drago mi je da je gradonačelnik Vrančić konačno uvidio da je potrebno provesti zakonom propisanu proceduru o davanju koncesije za posebne namjene na pomorskom dobru. Zadovoljan sam što je postupio na taj način, jer bi se u protivnom radilo o nepoštovanju zakona. Prijašnje odluke mogle su upućivati na zlouporabu položaja i ovlasti, tako da sada zbilja pozdravljam ovu varijantu. No s druge strane, žao mi je što Plivački klub Zadar nije kontaktiran nakon što je 2004. i 2010. godine podnio zahtjeve za dodjelu iste koncesije. Usprkos nekoliko požurnica, o našem se upitu, nažalost, nije raspravljano. U šest godina nismo dobili niti jedan odgovor – rekao je Smrikinić i dodao:
– S jedne strane, smatram da PK Zadar zaslužuje koncesiju, dok s druge, na nju ima zakonsko pravo. S obzirom na takvo iskustvo, ovim putem pozivam gradsku vlast da zaštiti javni interes – interes građana. Nije upitno da će se u budućnosti dogoditi prenamjena prostora na kojem je danas bazen Kolovare, no pozivam da se i tada postupi sukladno Zakonu o športu, tj. da se bazen izmjesti na za to predviđenu lokaciju, lokaciju za koju je Grad već osigurao infrastrukturu. Bazen Kolovare već se pokušavao degradirati iz sportskog u kupališni objekt, čime bi se izbjegla obveza budućeg investitora da ga preseli na alternativnu lokaciju, stoga apeliram da se prilikom procesa dodjele koncesije i kasnije uporabe objekta, povede računa o tome.