Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rutinski do dva boda

31.03.2011. 22:00
Rutinski do dva boda


Očekivano, Zadar nije imao problema protiv Zaboka, koji je pružio solidan otpor samo u prvih desetak minuta. No, kada su domaći u drugoj dionici pritisli u obrani, gosti više nisu imali napadačkih rješenja. A braniti se protiv raspoloženih Zadrana nisu mogli. Prednost je samo rasla, pobjeda niti u jednom trenutku nije dolazila pod znak pitanja i Zadar je lako došao do druge uzastopne pobjede. U ponedjeljak će u Sinju protiv Alkara prvi put ove sezone pokušati doći do treće uzastopne, što će sigurno biti zahtjevniji posao. No, ako igrači Josipa Grdovića utakmici pristupe na način kao sinoć i odigraju na toj razini svih 40 minuta, s pravom se mogu nadati nastavku pozitivnog niza.
Zabok trajao 10 minuta
Počelo je nizom slobodnih bacanja. Kraljević je pogodio tri od četiri, a Brown na drugoj strani jedno iz istog broja pokušaja. Ivan Perinčić u 2. minuti ubacio tricu za 1:6, najveću prednost Zaboka na utakmici, no Zadar se brzo pribrao. Marčinković je uzvratio tricom, a onda se razigrao Ivanov. Povezao je četiri poena u kratkom razdoblju za prvo zadarsko vodstvo (8:6) pa malo kasnije zabio i za 10:8. Usljedila je serija trica, koju je otvorio Krajačić sa 10 metara, zatim Car, ponovno Krajačić pa Vladović za 16:14. Perinčić je izjednačio, a Marčinković stavio još jednu iza linije 6,75 za 19:16. Završnica prve dionice ipak je pripala gostima, točnije Svenu Smajlagiću, koji je prvo smanjio na 19:18 pa, nakon novog koša Ivanova, iz velike udaljenosti sa sirenom izjednačio na 21:21. Ivanov je koš faulom otvorio drugu četvrtinu i od tada Zadrani više nisu ispuštali vodstvo. Uskoro je Vladović zabio još jednu tricu pa dva bacanja, a nadovezao se Brown, svojim prvim košem iz igre za 31:24. Zabočane je u igri držao još samo Lozančić sa 5 poena u tom razdoblju (31:26), no bilo je očito da ničim ne mogu parirati kvalitetnijem protivniku.
Dobar ulazak Ahmetbašića
Slučajno ili ne, prvo značajnije odvajanje domaćih počelo je ulaskom u igru Mirze Ahmetbašića u 14. minuti, što je malobrojna publika dočekala pljeskom. On je odmah ubacio tricu, a u seriji 10-2 najviše je dao Car (6). Zadar je tako prvi put otišao na dvoznamenkastu razliku, da bi u završnici prvog poluvremena konačno proradio i dotad neraspoloženi Brown. Sa šest njegovih poena, bijeli su na veliki odmor otišli sa 15 poena prednosti, 47:32. Zabok? Nije mogao ništa protiv vrlo agresivne zadarske obrane. Tek su Pešut, Lež i Kraljević nekako uspjeli po jednom poentirati iz igre, no to je bilo premalo da bi zadržali priključak. Ništa se nije promijenilo ni u drugom poluvremenu. Brown je brzo napravio treći prekršaj pa je, opet na zadovoljstvo gledatelja, ušao Bilan. Vanjska linija Vladović, Ahmetbašić, Car funkcionirala je vrlo dobro i odvela Zadar preko dvadeset razlike. Kod rezultata 58:34 u igru je, umjesto Ivanova, ušao i Antonio Vlaić. Gosti su i dalje teško dolazili do koša. Lež je zabio dva od četiri penala, Smajlagić jednog od dva, ali onda i tricu za 58:48. Mini seriju gostiju 8-2 kompletirali su Črnjević i Janković za -18, 60:42, ali bio je to samo trenutak opuštenosti Zadrana.
Odrađivanje posla
Car je ostao sam na trici i mirno realizirao za 64:42, uoči posljednjih deset minuta igre. Dva boda su već bila u džepu, no intezitet igre Zadra nije opadao. Posebno se to odnosi na obrambeni dio, a napad je ionako funkcionirao vrlo dobro. Zabok je potpuno pao, a zadarska mladost to nije propustila kazniti. Zakucavali su Bilan, Marčinković pa onda i Vlaić u kontri, što je cijelu klupu domaćih podiglo na noge. U strijelce se upisao i Ramljak, dok kod Zaboka vrijedi zabilježiti tek hrabru dionicu mladog Roka Rogića, koju je okrunio polganjem u kontri i tricom. Naravno, svo to vrijeme je bilo samo pitanje s kolikom će razlikom utakmica završiti. U završnici je najbolji gostujući strijelac Lež uspio prijeći dvocifrenu granicu, a Bilan je za atraktivno zakucavanje iza leđa pobrao još malo pljeska.


 IZJAVE


MIRZA AHMETBAŠIĆ
– Lako smo pobijedili i drago mi je da smo igrali kao tim. To je ono što trebamo raditi do kraja sezone, jer je to jedino bitno u košarci. Ovo je timska igra i ništa drugo nije bitno. Dokazali smo da smo kvalitetni i da možemo mnogo, ako igramo timski.
Prva značajnija minutaža?
– Čekao sam svoju priliku i mislim da je došla u pravom trenutku. Trener je znao što radi svo ovo vrijeme i hvala mu na povjerenju. Zahvaljujem i publici što me tako lijepo primila. Tu smo, borimo se za Zadar i idemo do kraja.
Alkar u ponedjeljak?
– Trebamo dobiti tu utakmicu. Neće biti lako, ali naš cilj je pobjeda i napravit ćemo sve da to ostvarimo.
ANTONIO VLAIĆ
– Ovakva pobjeda se i očekivala od nas. Mnogo smo kvalitetnija momčad od Zaboka i odradili smo posao kako treba.
Minutaža i zakucavanje u završnici, na koje je skočila cijela klupa?
– Trener je dao priliku svim igračima pa tako i meni da osjetimo kako je igrati. Dosta mi je to značilo. To mi je bio ventil da ispušem sve ono što sam skupljao cijele sezone. Pokazao sam da mogu igrati košarku i nadam se da sam opravdao povjerenje trenera i da ću imati još prilike.
JOSIP GRDOVIĆ
– Imali smo pravi pristup od prve minute. Pokazali smo ono što smo radili na treninzima. U svim segmentima utakmice smo bili u boljem tonusu. Bili smo angažiraniji od Zaboka i statistika pokazuje razliku u skokovima, lakim koševima i svemu ostalom. Imao sam i mogućnost staviti u igru i mlađe igrače, koji su opravdali povjerenje. Nadam se da ovaj poraz neće mnogo utjecati na Zabok. Črnjević već godinama dobro radi i drži taj klub na visokom nivou. Nije lako u nekošarkaškoj sredini konstantno biti u vrhu i igrati ligu za prvaka Hrvatske. A neke veće sredine ne mogu ostvariti takve rezultate.
DRAGUTIN ČRNJEVIĆ
– Čestitam domaćinu na pobjedi. Nismo imali nikakav odgovor na njihovu agresivnost. Dobili su nas 41-24 u skoku i to je samo jedan detalj koji puno toga govori. Kao i broj kontranapada i napada na nepostavljenu obranu. Pogledat ćemo opet ovu utakmicu i analizirati sve pogreške koje smo radili. U svemu smo bili prespori i ničim nismo mogli parirati Zadru, koji je imao fantastičan pristup.




 ZADAR – ZABOK 92:61


(21:21, 26:11, 17:10, 28:19)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 500. Suci: Radojković (Split), Goleš (Šibenik), Kardum (Šibenik).
ZADAR: Car 16, Vladović 14, Batur, Ahmetbašić 8, Ramljak 2, Dundović, Marčinković 13, Olivari 1, Ivanov 11, Brown 10, Bilan 13, Vlaić 4. Trener: Josip Grdović.
ZABOK: Pešut 2, Rogić 5, Janković 5, Lež 13, Peklarić, Krajačić 6, Črnjević 2, Perinčić 5, Stojković 2, Lozančić 5, Smajlagić 9, Kraljević 7. Trener: Dragutin Črnjević.
Šut za dva: Zadar 24-45, 53%; Zabok 13-35, 37%.
Šut za tri: Zadar 9-18, 50% (Marčinković 3, Car 2, Ahmetbašić 2, Vladović 2); Zabok 8-25, 32% (Krajačić 2, Smajlagić 2, Perinčić, Lež, Janković, Rogić).
Slobodna bacanja: Zadar 17-25, 68%; Zabok 11-17, 65%.
Skokovi: Zadar 41 (26+15); Zabok 24 (17+7).
Osobne pogreške: Zadar 20; Zabok 22.