Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadar dolazimo rasterećeni

31.03.2011. 22:00
U Zadar dolazimo rasterećeni


Želimo odigrati pravu mušku utakmicu, a naravno, ako nam se ukaže prilika za pobjedu, pokušat ćemo je iskoristiti – kazao je Perinčić
“Zadar je apsolutni favorit, tu se nema što skrivati”, kaže u najavi večerašnje utakmice Ivan Perinčić, najiskusniji igrač Zaboka. 34-godišnji Zadranin upoznat je sa teškom situacijom u matičnom klubu, ali je svjestan kako je Zadar, unatoč svemu, ipak kvalitetnija momčad.
– U prva dva kola su odigrali stvarno dobro, posebno protiv Cibone, a i protiv Zagreba su bili jako blizu pobjede. Očigledno su se digli u formi, što mi je jako drago, s obzirom na sve što se u Zadru događalo ove sezone. Nakon šoka od ispadanja iz NLB lige nisu potonuli, nego su se nastavili boriti.
A Zabok? U prvom kolu je poražen na gostovanju u Splitu 14 razlike, a u drugom kod kuće od Zagreba -15.
– Mi smo samim ulaskom u Ligu za prvaka već napravili veliku stvar, naročito zato što su nam u pola sezone otišla dva igrača iz prve petorke, Krapić i Tomeljak. Dolazimo potpuno rasterećeni, bez ikakvog imperativa. Želimo odigrati pravu mušku utakmicu, a naravno, ako nam se ukaže prilika za pobjedu, pokušat ćemo je iskoristiti. No, svjesni smo da će biti jako teško.
Dobra sezona
Zabok je prvi dio A-1 lige završio na četvrtom mjestu, s omjerom 10-8, koliko je imao i peti Dubrovnik. Presudilo je to što su Zabočani kod kuće pobijedili 11 razlike (79:68), a u Dubrovniku izgubili 10 (78:68).
– Završnicu A-1 lige smo odigrali odlično. Od posljednjih šest utakmica izgubili smo samo jednu, od Borika u Jazinama. Na kraju je ispalo da smo se plasirali zbog pola koša, ali poklopile su se neke stvari, koje su sve zakomplicirale. Prije svega naš poraz u Trogiru, te pobjeda Dubrovnika u Dardi. Računali smo da će nam vjerojatno biti dovoljno 9 pobjeda za plasman u ligu za prvaka, a na koncu je trebalo najmanje 10. Jako mi je drago da smo uspjeli, jer je puno ljepše i lakše igrati ligu za prvaka nego ligu za ostanak. Ovo nam je sada samo nadogradnja na ono što smo napravili.
Kakva je momčad Zaboka, nakon odlaska Krapića i Tomeljaka?
– Momčad je baš spoj iskustva i mladosti. Od starijih smo tu Lež, Peklarić, Lozančić i ja, a ostalo su sve dečki od 18 do 21 godinu. Imamo šest-sedam mladih igrača, koji su ove sezone prvi put uopće zaigrali seniorsku košarku. Ova liga im je izvanredna šansa da steknu iskustvo i vide kako je igrati protiv momčadi, koje su nastupale u mnogo višem rangu natjecanja. Tako će najbolje vidjeti koliko još moraju raditi da bi došli na taj nivo.
Bit će još iznenađenja
Odnosi snaga u ligi za prvaka su ove godine dosta drugačiji nego prijašnjih.
– Mislim da je sada mnogo manja razlika između momčadi koje su igrale NLB ligu i onih, koje su došle iz A-1 lige, nego što je bila prije. Cedevita i Zagreb odskaču kvalitetom, dok Zadar, a pogotovo Cibona nisu ono što su bili ranije. Zato mislim da pobjeda Borika protiv Cibone neće biti jedino iznenađenje do kraja natjecanja. Borik i Alkar će sigurno biti jako nezgodni na domaćem terenu, a i mi ćemo pokušati iznenaditi. Neće se događati kao prije, kada su NLB ligaši dominirali i dobivali po 40 razlike bez problema.
Kakav je osjećaj vratiti se igrati u rodni grad?
– Kada prvi put odeš iz Zadra pa se vratiš je drugačiji osjećaj, ali nakon toliko godina igranja košarke, jednostavno dođeš kao profesionalac odraditi svoj posao. Naravno da mi je drago doći u Zadar zbog obitelji i prijatelja, ali nemam neki dodatan motiv – za kraj će Perinčić.
 


U Zaboku je sve odlično


Perinčić je zadovoljan dosadašnjim dijelom sezone, u kojem je za 22 i pol minute, prosječno postizao 8,8 poena, uz 4,6 skokova i valorizaciju 10.
– Imam drugačiju ulogu nego ranije. Ne moram sve nositi i zabijati 20 koševa po utakmici, nego imamo momčad gdje svak odrađuje svoj dio posla. Pokušavam svojim iskustvom pomoći mlađim igračima u nekim situacijama i to funkcionira dobro. Najvažnije je da sam cijelu sezonu bio zdrav. Kada podvučem crtu, sezona mi je do sada bila jako uspješna. Naravno, trebamo pošteno odraditi posao do kraja i pokušati napraviti što bolji rezultat.
Kako si se snašao u novoj sredini?
– U Zaboku mi je dobro. Ljudi u klubu su korektni i poštuju sve ono što smo se dogovorili. Nakon dugo godina u inozemstvu sam konačno doma i to mi odgovara. Atmosfera u momčadi je izvanredna, imam odličan odnos i sa trenerom i sa suigračima i sa ljudima iz uprave. Stvarno ne mogu reći ništa loše.