Za sezonske sadnice 250 tisuća kuna

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Djelatnici zadarske tvrtke Nasadi redovito u proljeće ulješavaju zelene površine sadnicama različitog sezonskog cvijeća kako bi Zadar s prvim ljepšim i sunčanijim danima zasjao u ljepšem ruhu.

I dok se na javne površine sadi čitava lepeza sezonskog različitog cvijeća koje u bezbroj boja uljepšava gradske parkove i zelenilo, istovremeno su neizbježne krađe i uništavanje tek posađenog cvijeća. Koliko god se u Nasadima trudili da grad procvjeta, toliko su pojedini građani neumoljevi u krađi sadnica i njihovom uništavanju.

Mirna Petricioli, mr. oblikovanja pejzaža iz Nasada, navodi kako se godišnje posadi 71 tisuća sadnica sezonskog cvijeća, što iznosi gotovo 250 tisuća kuna, te isto toliko trajnica i stabala.

- Krađe cvijeća su konstantne, posebno u proljeće. Pojedinci dođu u park i kao da su u samoposluzi, uzmu sadnice i odu. Proljeće je savršeno vrijeme za sadnju mnogih biljaka, tako i cvijeća, pa ljudi očito imaju potrebu ukrašavati svoje balkone ili vrtove, neki eto, i s ukradenim sadnicama, tvrdi Petricioli.

- Mi smo uporni i nastojimo i dalje ukrašavati javne gradske površine koliko god bolje i ljepše možemo, dodaje Petricioli.

- Stabla se lome, cvijeće se krade ili uništava i to je redovita pojava, rekla je, dodavši kako se godišnje ukupno na sve sadnice potroši nekoliko stotina tisuća kuna.

- Trenutno smo angažirani da uređenje Perivoja Vladimira Nazora privedemo kraju. Samo tjedan dana nakon njegova službenog otvaranja, 16. travnja, po prvi put ćemo na rivi organizirati Sajam cvijeća pa ovog proljeća imamo dosta posla, najavila je Petricioli.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno