Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Glasovac u Zagrebu predstavila obrazovni program za Zadar

31.03.2017. 22:00
Glasovac u Zagrebu predstavila obrazovni program za Zadar


Sve škole u jednoj smjeni, jednako opremljene i povezane na brzi internet, besplatni udžbenici i topli obrok za sve učenike, model su razvoja obrazovnog sustava koji SDP namjerava primijeniti u lokalnim sredinama u kojima dobije izbore. Obrazovna reforma mora se provoditi na nacionalnom nivou, što znači da je SDP ne može provoditi sporadično, ali će napraviti ono što lokalne vlasti u okviru svojih ovlasti mogu – povećati ulaganje u obrazovanje, opremiti škole i učeničke domove, uvesti fakultativne predmete građanskog odgoja, informatike, poduzetništva, financijske pismenosti…
Prema SDP-ovom planu, županije bi u naredne četiri godine morale povećati proračunska izdvajanja za obrazovanje za pet i više posto, gradovi najmanje za tri, a općine za dva posto, što bi sustavu obrazovanja na godišnjoj razini donijelo gotovo 200 milijuna kuna više. Lokalne vlasti, pozivaju iz SDP-a, moraju educirati ravnatelje škola i vrtića za povlačenje EU sredstava, da bi taj iznos bio i veći.
Nastavnicima stanovi…
– Djeca u Hrvatskoj nemaju više vremena čekati. HDZ i Most zaustavili su prije godinu dana obrazovnu reformu koja je trebala biti lišena svake ideologije, strančarenja, i osigurati kvalitetnije obrazovanje. Hrvatska nema vremena čekati njihovu odluku, ako u obrazovanju želimo biti uz bok nordijskim zemljama. Vrijeme je da socijaldemokrati transformiraju Hrvatsku – poručio je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, na jučerašnjem predstavljanju SDP-ove obrazovne reforme na lokalnoj razini. 
Ta reforma uključuje opremanje škola i učeničkih domova, privlačenje nastavnih profila koji manjkaju osiguranjem stanovanja i financijskom stimulacijom, depolitizaciju izbora ravnatelja, razvoj samovrednovanja škola, uvođenje mobilnih stručnih timova pedagoga, psihologa i defektologa te fakultativne nastave koju lokalna sredina smatra zanimljivom i društveno korisnom. Lokalne bi vlasti svoj djeci morale osigurati cjelodnevni boravak, tako da zadaće napišu u školi, a po mogućnosti i besplatne knjige, pribor i prijevoz do škole.
– Jedinice lokalne samouprave moraju se maksimalno truditi da postignu jednake uvjete obrazovanja za sve učenike. To je glavni cilj Strategije obrazovanja i znanosti koja se na državnoj razini nažalost ne provodi – upozorio je član Središnjeg savjeta SDP-a za obrazovanje, Neven Budak.
Glasovac obećala udžbenike
Sabina Glasovac, kandidatkinja SDP-a za zadarsku gradonačelnicu, obećava besplatne udžbenike za svih 6.600 osnovaca u tom gradu, što je zalogaj težak 3,5 milijuna kuna, niže cijene dječjeg vrtića usklađene s imovinskim cenzusom, stipendije za nastavne smjerove koji nedostaju, micanje “političkih prstića” s imenovanja ravnatelja…
– Naravno da obrazovanje košta, ali to ulaganje lokalnoj se zajednici trostruko vraća. Zadar je simbol infrastrukturnog buma, ali od tog se ne živi. Stvar je prioriteta hoćete li graditi spomenike ili ćete ulagati u mlade ljude – ustvrdila je Glasovac.