Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nekić: Općina Posedarje nije nam tri godine isplatila ni lipe

31.03.2017. 22:00
Nekić: Općina Posedarje nije nam tri godine isplatila ni lipe


Odlukom sutkinje Trgovačkog suda u Zadru Tine Grgas 29. ožujka otvoren je te je na istoj raspravi i zatvoren skraćeni stečajni postupak nad dužnikom Udrugom dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Podgradina. Ta udruga, koja je javnosti bila najpoznatija po obilježavanju tragičnog dana pada Podgradine pod okupaciju JNA i srbočetničkih paravojnih formacija 31. prosinca 1991. godine, na način da su svake godine 31. prosinca organizirali mimohod od mjesne crkve do groblja, uskoro će biti izbrisana iz sudskog registra.
FIN-a je podnijela ovom sudu zahtjev za provedbu skraćenoga stečajnog postupka nad ovom udrugom navodeći da na dan 1. rujna 2015. u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 733 dana u ukupnom iznosu od 27.124,37 kuna. U zahtjevu su napisali kako udruga nema zaposlenih i kako na računu nema novca. Do 29. ožujka 2017. dug je narastao na gotovo 30 tisuća kuna u neprekinutom razdoblju od 1307 dana.
Komentirajući odlazak u stečaj i skoro gašenje Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Podgradina njen dugogodišnji predsjednik Ivan Nekić rekao je kako oni ne mogu prikupiti novac kojim bi podmirili toliki dug.
– Za ovo što se dogodilo krivimo isključivo Općinu Posedarje koja je u svojem proračunu svake godine za rad naše udruge izdvajala po pet tisuća kuna. No, zadnja godina za koju su nam isplatili novac bila je 2013., a nakon toga nismo dobili ni lipe. Prema našem statutu, osim ovog iznosa, Općina nam je trebala financirati i nabavku vijenaca za obilježavanje Vojno redarstvene akcije Maslenica, kao i plaćanje troškova autobusa za odlazak na obilježavanje tragedije Vukovara, govori Nekić, dodajući kako su se zbog ovoga problema u više navrata žalili načelniku Ivici Zurku.
– Iz Općine su nam govorili kako nam ne mogu isplatiti novac jer je račun uduge blokiran, što je, doduše, bilo točno. Zbog toga smo im predlagali da novac koji je namijenjen za nas iskoriste da nam kupe vijence, svijeće ili plate druge troškove, ali nismo naišli na razumijevanje, priča predsjednik ove udruge, koji poručuje kako je sramota da je njihovo mjesto ostalo jedino koje se podizanjem spomenika nije odužilo golemom broju žrtava koje su dali u Domovinskom ratu za slobodu Hrvatske.
– Naših branitelja i civila poginulo je čak 49, što je iza Škabrnje najviše na zadarskom području. Htio bih podsjetiti kako se do danas ne zna što je sa spomenikom braniteljima za koje je Ministarstvo branitelja svojedobno izdvojilo novac, koji je u međuvremenu netragom nestao, ističe Nekić, koji najavljuje kako će uskoro krenuti u osnivanje nove udruge branitelja.