Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svi hoteli i hosteli na Poluotoku na ljeto će dobiti rezervirana parkirna mjesta

31.03.2017. 22:00
Svi hoteli i hosteli na Poluotoku na ljeto će dobiti rezervirana parkirna mjesta


U grad bi, ovisno o danu, mogli ulaziti vlasnici automobila s parnim ili neparnim registracijama, dok bi vlasnici automobila s Poluotoka, koji bi time izgubili svoja mjesta, mogli bez naknade, uz kupljenu mjesečnu kartu, automobile parkirati u Vojarni Franka Lisice


Od 1. svibnja u Zadru kao i prošlih godina na snagu stupa ljetni režim parkiranja od 8 do 22 sata, no prema prijedlogu koji je ovih dana upućen u proceduru, u dva ljetna mjeseca, srpnju i kolovozu, na snazi će biti tzv. turistički režim, u kojem će se znatno postrožiti mogućnost parkiranja.
Odredba koja će zasigurno izazvati mnogo kontroverzi je da će svaki hotel u gradskoj jezgri te hosteli s preko 50 ležajeva, imati pravo na pet rezerviranih prarkirnih mjesta, dok bi hosteli mogli po komercijalnoj cijeni rezervirati do dva parkirna mjesta, sve u drugoj zoni. U grad bi, ovisno o danu, mogli ulaziti vlasnici automobila s parnim ili neparnim registracijama, dok bi vlasnici automobila s Poluotoka, koji bi time izgubili svoja mjesta, mogli bez naknade, uz kupljenu mjesečnu kartu, automobile parkirati u Vojarni Franka Lisice.
Ovaj prijedlog došao je iz Udruge iznajmljivača i vlasnika smještajnih kapaciteta, koji se godinama žale da njihovi gosti nemaju gdje parkirati automobile. Iako bi prijedlog napokon riješio dio njihovih problema, ostaje pitanje što s vlasnicima apartmana, koji su također tražili da dobiju jedno parkirno mjesto po apartmanu, no to je odbačeno jer na Poluotoku ima više apartmana nego parkirnih mjesta pa odredbu ne bi bilo moguće provesti.
– Konačnim prijedlogom odluke smo zadovoljni, iako su ostali neki problemi oko lokacije rezerviranih mjesta. Na primjer, za hostel kod sv. Krševana su predviđena dva parkirna mjesta u Foši, pa gosti moraju sa svom prtljagom prolaziti kroz grad, a bilo bi praktičnije da im se dodijelilo mjesto u prvoj zoni na Liburnskoj obali, ističe predstavnik iznajmljivača Spomenko Valčić.
Zbog velikog priljeva automobila, na Poluotok će se u srpnju i kolovozu “neparnim” danima – ponedjeljkom, srijedom i petkom, propuštati samo automobili s posljednjim neparnim brojem na registraciji, dok bi utorkom, četvrtkom i subotom preko Jazina i Elektre mogle prolaziti parne registracije. Ovo se ne bi odnosilo na automobile javnih službi i strance, a svi ostali mogli bi parkirati automobile u prstenu oko Poluotoka ili u nekoj od garaža i uređenih parkirališta s naplatom. Nedjeljom ne bi bilo ograničenja.
Konačnu odluku donijet će Gradsko vijeće u posljednjoj sjednici pred lokalne izbore, sazvanoj za 16. travnja.
Aprilili