Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dvije Zadranke na koalicijskoj listi lijevih i zelenih stranaka: Možemo!, Nova ljevica i ORaH, za EU izbore

01.04.2019. 10:54
Dvije Zadranke na koalicijskoj listi lijevih i zelenih stranaka: Možemo!, Nova ljevica i ORaH, za EU izbore


Dvije su Zadranke na koalicijskoj listi lijevih i zelenih stranaka: Možemo!, Nova ljevica i ORaH, oformljenoj za izbore za Europski parlament koji će se održati 26. svibnja. To su Atana Grbić (11. mjesto – ORaH) i Mima Simić (5. mjesto – Možemo!). Predstavljanje liste, pod motom "Europa može i drukčije! Za Europu jednakih", održano je prošle subote u Novinarskom domu u
Zagrebu. Na prvom mjestu liste je Tomislav Tomašević (Možemo!), a slijede ga redom: Rada Borić (Nova ljevica), predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović, Sandra Benčić (Možemo!), spomenuta Mima Simić, Dubravko Lepušić (Nova ljevica), Karmela Romić (ORaH), Nadežda Čačinovič (Nova ljevica), Nebojša Zelić (Možemo!) Mladen Sudar (ORaH), spomenuta Atana Grbić i na posljednjem mjestu prvi čovjek Nove ljevice Dragan Markovina. Predstavljanje liste je do zadnjeg mjesta ispunilo Novinarski dom, a kandidati su se predstavljali jedan za drugim, držeći se šest temeljnih odrednica liste, vizije Europe, kako se moglo čuti: u kojoj zajedno demokratski odlučujemo o bitnim pitanjima; koja preuzima odgovornost očuvanja planete Zemlje za buduće generacije; koja smanjuje nejednakost i štiti prava radnika; u kojoj je ljudska sigurnost na prvom mjestu; koja zahtijeva rodnu ravnopravnost sada i odmah i koja se odlučno bori protiv fašizma i politike mržnje.
Atana se u svom govoru osvrnula na ekologiju, kao dugogodišnja eko aktivistica, naglasivši, prije svega, kako se posljednjih godina naočigled mijenja vizura dijela države u kojoj živi.
– Nestaju kompletni eko sustavi, odumiru pojedine vrste biljaka, suša se izmjenjuje s potopima, oscilacije u temperaturi postaju prevelike. Međunarodni panel za klimatske promjene u svom posljednjem izvješću upozorava da se porast temperature mora ograničiti ispod 1,5 stupnjeva celzijusovih u razdoblju manjem od 11 godina, inače će klimatske promjene preći točku preokreta koja bi mogla dovesti u pitanje opstanak ljudske vrste. Tu sam stoga da inzistiram na hitnim ulaganjima u pravednu društvenu transformaciju prema gospodarstvu u kojemu su emisije ugljika svedene na neto nulu. Da bi se to ostvarilo, potrebno je oporezivati emisiju ugljika i značajna sredstva iz EU proračuna vezati upravo uz cilj transformacije ka postfosilnom društvu, vodeći pritom računa da teret prilagodbe ne pada na najugroženije dijelove društva, iznijela je svoj EU program Atana.
Mima je istaknula kako je ovo prvi put da je članica jedne političke stranke jer do sada nije postojala ni stranka, a ni politička inicijativa kojoj je poželjela pripadati.
– "Možemo!" okuplja ekipu koja desetljećima kreativno i aktivno radi na dokidanju društvenih nepravdi, korupcije i drugih podbačaja demokracije. Biti među tim ljudima meni je prirodno stanište jer znam da se u politiku nisu uključili zbog želje za vlašću i privilegijama, nego iz iste strasti koja ih je nagnala u aktivizam – strasti za promjenama. U vrijeme političke rezignacije,
definitivno nam je potreban novi politički jezik koji budi i tjera ljude van iz glasačkog ormara, a moj ulazak u EP neće biti pojedinačni podvig već uspjeh čitave koalicije, naglasila je Mima i dodala kako je prije dvije godine već bila u EP na tribini njemačkih Zelenih kada je pokazivala slike svoga vjenčanja s Martom Šušak, prezentiravši europskim parlamentarcima situaciju sa stanjima prava LGBT osoba u Hrvatskoj.