Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

GRADSKO VIJEĆE Dukić: Imali smo iznimno vrijedna ulaganja u grad

01.04.2019. 11:08
GRADSKO VIJEĆE Dukić: Imali smo  iznimno vrijedna  ulaganja u grad


Sudeći prema izvještaju o radu, zadarski gradonačelnik  Branko Dukić zadovoljan je onim što je napravio u drugoj polovici prošle  godine. Naime, Dukić će na idućoj sjednici Gradskog vijeća podnijeti izvještaj o radu kojega je kao prvi čovjek Grada dužan podnositi dvaput  godišnje.
Izvještaj je ovo koji u pravilu izaziva brojne reakcije oporbe, no kako  smo u posjedu toga materijala, čini se kako se gradonačelnik doista ima  čime pohvaliti jer je grad pripremio niz vrijednih projekata. Dukić tako  navodi kako je druga polovica 2018. bila razdoblje u kojemu su pripremljeni kapitalni projekti Grada, među kojima su programi građenja i  održavanja komunalne infrastrukture, programi u odgoju i školstvu, socijalnoj skrbi, kulturi i sportu, gospodarstvu koji su ostvareni sukladno  programu rada za proteklu godinu.


POS-ovi stanovi na Crvenim kućama
Nastavljene su sve aktivnosti na pripremi novih projekata izgradnje  komunalne infrastrukture, prije svega sustav odvodnje, prometni sustav  i gospodarenje otpadom, zatim priprema na projektima društvene infrastrukture kao što su vrtići, osnovne škole i Centar "Mocire". Tu su i objekti u kulturi i gospodarstvu, ali i javne površine, navodi Dukić koji smatra kako je riječ o iznimno vrijednim projektima na kojima je uspostavljena partnerska suradnja s tijelima državne, regionalne i uprave drugih  lokalnih jedinica:
– Prije svega, završene su sve pripremne aktivnosti potrebne za  početak realizacije projekta izgradnje novog sustava odvodnje "Aglomeracija Zadar – Petrčane" i Centra za gospodarenje otpadom Zadarske  županije. Dovršena je i projektna dokumentacija za početak 1. faze izgradnje prometne infrastrukture za Gospodarsku zonu Crno, ističe gradonačelnik, dodajući kako je donesena i sva potrebna prostorno-planska dokumentacija te su obavljeni administrativni poslovi za izgradnju  novih POS-ovih stanova na Crvenim kućama.


Rekonstrukcija Poduzetničkog inkubatora
Dukić će vijećnicima obrazložiti i projekt dugo najavljivane izgradnje  škole na Novom Bokanjcu, za koju ističe kako je u drugoj polovici prošle  godine pripremljena i objava natječaja za njenu izgradnju. Pripremljena  je i natječajna dokumentacija za radove na dovršetku centra "Mocire",  za obnovu Providurove palače te gradskih bedema:
– Započela je provedba projektnih aktivnosti za izgradnju Centra za  mlade. U izvještajnom razdoblju završen je projekt te su izrađeni finalni  dokumenti Prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija i pripadajuće Strateške procjene utjecaja na okoliš. Završena je  sva potrebna dokumentacija i uređeni vlasnički odnosi za izgradnju novog Gradskog groblja u Crnom. Obavljeni su i radovi na rekonstrukciji  Poduzetničkog inkubatora koji je renoviran i opremljen novom opremom. Uspješno je pripremljen i projektni prijedlog na natječaj Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja čija je svrha usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza roditelja –  iznosi Dukić u svom izvještaju.




Povećanje učeničkih i studentskih stipendija
Vijećnicima će se pohvaliti i povećanjem broja školskih skupina kojima je osiguran besplatni produženi boravak u zadarskim osnovnim školama, kao i broj pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama. Osigurana su  i sredstva za povećanje učeničkih i studentskih stipendija, a u Sportskom  centru Višnjik izgrađeni su tereni za teniski centar, uređena je površina  za klizalište i rolalište te su započeli radovi na uređenju dječjeg igrališta.
U svakom slučaju, Dukić ovo razdoblje ocjenjuje kao ono u kojemu je  započeo novi ciklus financijski iznimno vrijednih ulaganja Grada Zadra  u izgradnju potpuno nove komunalne i društvene infrastrukture. Naglašava kako je za provođenje planiranih projekata u 2019. godini bilo  potrebno održati stabilnost proračuna, nastaviti smanjivati obveze i financijsku konsolidaciju:
– U 2018. godini upečatljiv je rast poreza na dohodak uvjetovan poreznom reformom te značajan rast poreza na promet nekretninama. U odnosu na 2017. godinu naplata poreza na promet nekretnina veća je za  33,4 posto – pohvalit će se gradonačelnik vijećnicima, zaključujući na  kraju izvješća kako, govoreći o proračunu Grada, zapravo nadograđuju  sve one aktivnosti koje građanima omogućuju uvid u potpune, točne i  pravovremene informacije koje će javnosti biti razumljive:
– Na taj način održavamo najvišu proračunsku transparentnost, za što  kontinuirano dobivamo najvišu moguću ocjenu Instituta za javne financije.
Ostaje vidjeti kako će oporba prihvatiti najnoviji Dukićev izvještaj o radu. Dok će njegova stranka zasigurno podržati sve rečeno, oporbeni vijećnici već poslovično nastojat će u izvještaju pronaći što više zamjerki  kako bi kritizirali rad aktualne zadarske vlasti.


Ostvarili smo višak prihoda
Grad Zadar sa svojim je korisnicima u 2018. godini ostvario višak prihoda na rashodima u iznosu od 16,5 milijuna kuna i smanjio ukupan manjak prihoda i rashoda za  pokriće u idućem razdoblju na 58,08 milijuna kuna. Ukupne obveze smanjene su u  odnosu na prethodnu godinu za 24,9 milijuna kuna. Značajno je spomenuti da u  ukupnim obvezama više nema obveze prema kreditu s osnova refinanciranja obveznica jer je kredit u 2018. godini otplaćen u cjelosti, čime se značajno povećao i fiskalni  kapacitet Grada – kaže Dukić.