Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MAGIJA U STAROM RIMU Abrakadabra među deset najzapaženijih hrvatskih izložbi

01.04.2019. 12:48
MAGIJA U STAROM RIMU Abrakadabra  među deset  najzapaženijih  hrvatskih  izložbi


Izložba "Abrakadabra – magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar" autorice dr. sc. Kornelije A.  Giunio, muzejske savjetnice u Arheološkom muzeju Zadar s uspjehom  obilazi mnoge gradove, predstavljajući tako ovu malo poznatu i rijetko  obrađivanu temu najširoj hrvatskoj javnosti.


Nakon Splita i Vukovara postavljena u Zagrebu
Nakon što je izložba dr. sc. Kornelije A. Giunio, kojom je iscrpno prikazan razvoj i značaj magije na život starih Rimljana, u srpnju prošle godine svečano otvorena u Zadru, gdje ju je obišao veliki broj Zadrana, ali i  stranih turista, izložba nastavlja oduševljavati i posjetitelje diljem zemlje. Tako je nakon gostovanja u Arheološkom muzeju Split, potkraj  prošle godine, "Abrakadabra" bila postavljena i u vukovarskom Muzeju  vučedolske kulture, gdje je gostovala do 11. ožujka. Nakon toga izložba je  trenutačno postavljena u Arheološkom muzeju Zagreb gdje će biti otvorena do 8. travnja.
Ova intrigantna dvojezična hrvatsko-engleska izložba, koju struka  ubraja među vrhunska znanstvena i izložbeno-muzejska postignuća  prošle godine i koju uvrštavaju u jednu od 10 preporučenih u Hrvatskoj,  nailazi na nepodijeljene pozitivne reakcije publike koja preko raznolikih  izložbenih eksponata može doznati puno toga o magiji, mističnoj vještini kojom su ljudi od davnina nastojali steći natprirodne sposobnosti i  postići željene rezultate.
– Izložba sadrži oko 150 predmeta vezanih uz razvoj magije, koji potječu s različitih lokaliteta i vremena pronalaska kojima posjetitelji dobivaju uvid u tajanstvenu i sveobuhvatnu umjetnost magije u antičkom Rimu, kaže dr. sc. Kornelija A. Giunio, te ističe kako je, sudeći po velikom  interesu građana, navedena tema zaintrigirala ne samo ljude od struke,  već i druge građane koji možda i nisu redoviti posjetitelji muzeja i  izložbi.
Izložba ove zadarske arheologinje pruža sveobuhvatan uvid u svijet  praznovjerja starih Rimljana koji su vjerovali u razne čarobnjake i vještice. S obzirom da su pridavali veliku važnost i astrologiji, izložba obuhvaća i dio o starorimskoj astrologiji.


Falus najčešći amulet starih Rimljana
Izloženi su tako brojni amuleti, predmeti kojima se pripisivala nadnaravna moć i koji su Rimljane čuvali od zlih sila i nesreća, poput amuleta  egipatskog boga Ozirisa, ogrlice s perlama koje "imaju oči", raznih privjesaka, zvona koja su se stavljala na ulazna vrata kuća i dr., a jedan od  najčešćih amuleta starih Rimljana bio je falus. U svakodnevnom životu  Rimljana muški spolni organ simbolizirao je snagu koja odbija zle sile, te  je imao važnu ulogu u odvraćanju od nesreće, zaštite od bolesti ili uroka,  pa je često viseće zvonce pred rimskom kućom bilo u obliku falusa. Na  izložbi je izloženo više ovakvih predmeta od falusa – zvončića i privjesaka. Pojedini praznovjerni običaji, poput neustajanja na lijevu nogu ili  nošenja potkove za sreću, zadržali su se do današnjih dana, dok su neki  drugi danas nepoznati.
Tako su, primjerice, Rimljanima pčele bile glasnici dobrih vijesti, a  protiv uroka nosili su ogrlice s tzv. perlama "s očima", dok je nesreću i  smrt donosio huk sove. Inače, predmeti za zaštitu od zlih sila nalazili su  se češće u ženskim i dječjim grobovima jer se smatralo da je njima zaštita potrebnija.
Ova rijetko viđena izložba, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, nakon Zagreba bit će izložena u Muzeju ninskih starina, a tijekom ljeta gostovat će u Arheološkom muzeju Narona u Vidu kraj Metkoviću. Jesen je  pak predviđena za Arheološki muzej Istre u Puli.
Osim samog obilaska izložbe, koja posjetiteljima otvara magični svijet  starog vijeka, mnogi ne propuštaju kupovinu i detaljnog, na 120 stranica  tiskanog dvojezičnog kataloga čija je autorica također Kornelija A. Giunio.