Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

MARIJO RUKAVINA RUX Na Ravnice stiže 50-ak natjecatelja

01.04.2019. 17:45
MARIJO RUKAVINA RUX Na Ravnice  stiže 50-ak natjecatelja


"Powerlifting natjecanje je disciplina snage cijelog tijela, a  sastoji se od tri razlicite vježbe. Čučanj, koji je sam po sebi poprilično  zahtjevna disciplina gdje moraju biti snažne noge te stup cijelog trupa.  zatim imamo bench press ili potisak s klupe, koji je i najomiljenija vježba  u teretanama koja pokazuje koliko je snažan gornji dio tijela, prsa, triceps, leđa i ruke. Posljednja disciplina je "deadlift" ili mrtvo dizanje, koje  je po mnogima najbolje mjerilo snage, gdje natjecatelj pokušava povući  s poda svoj maksimum i tako pobijediti svog suparnika – objasnio je Marijo Rukavina Rux, alfa i omega powerliftinga u Gospiću i  predsjednik  kluba Rux Gospić te višestruki prvak Hrvatske u bench press-u i rekorder  Balkana u dvije kategorije te tri različite federacije. U kategoriji do 100kg   podiže bench press 220 kilograma što je najveca podignuta kilaža u povijesti hrvatskog powerliftinga kada uzmemo u obzir tjelesnu i podignutu kilažu. U kategoriji do 110kg podiže bench press 227.5 kg po GPC pravilima, a uz to je i vlasnik dvije svjetske licence WUAP i GPC federacije  koje su mu dodijeljene da potiče i promovira powerlifting u cijeloj Hrvatskoj
– Svaki natjecatelj u svakoj disciplini ima tri pokušaja, a za ukupan zbroj računaju se tehnički ispravno i najveće  podignute kilaže u svakoj disciplini. Tako se može dogoditi da powerlifter od 100 kilograma, iz čučnja digne 300 kg, iz bencha 200 kg, a u  mrtvom dizanju  300 kg. I na taj način dolazimo do sveukupno 800 kg. Natjecat će se po  dobnim skupinama i kilogramima. Svakako valja i istaknuti da imamo i  pojedinačna natjecanja u mrtvom dizanju i bench pressu. Nisu svi natjecatelji kompletni, stoga mogu izabrati jednu ili više disciplina za natjecanje i odmjeravanje snaga. Inače ovaj sport je najsličniji olimpijskom dizanju utega, traži veliku koncentraciju, disciplinu i odricanje. Treba se  zdravo hraniti, nema alkohola, nema cigareta. Kada izađeš vani, propustiš pet-šest treninga. Ako negdje kiksaš – stagniraš. Ili ideš u minus.


Uskoro u Zadru
A ovaj sport, koji je izuzetno atraktivan za gledanje, uskoro će se  predstaviti u Zadru. Za nešto više od mjesec dana na Ravnicama će se  održati zanimljivo natjecanje koje će organizirati baš Marijo Rukavina.
– GPC "Croatia open cup" će se održati u Zadru 11. svibnja ove godine  u Sportskoj dvorani na Ravnicama. Radi se o Otvorenom prvenstvu Zadra, koje je otvoreno za sve, a to su ujedno i kvalifikacije za Europsko i  Svjetsko prvenstvo po GPC verziji.
Zašto se odabralo Zadar?
– Zadar sam izabrao iz više razloga. Prije svega u susret mi je izašao  moj prijatelj i natjecatelj Igor Šokota, koji je prvak Hrvatske u bench  press među veteranima i koji će mi biti desna ruka u organizaciji ovog  natjecanja, pošto ja živim u Gospiću. Dvoranu nam je odmah ustupio i  gradonačelnik Zadra Branko Dukić, a Zadar sam izabrao i radi blizine  aerodroma, jer natjecatelji vole putovati avionom, da prije stignu i izbjegnu umor. Osim toga nimalo manje važna nije činjenica da vučem korijene iz Zadra, odnosno iz Vrsi, odakle mi je majka.


Minimalno 50 natjecatelja
Koliko očekujete natjecatelja?
– Minimalno 50. Svih dobnih skupina, od kadeta, do mastera.
Iz kojih zemalja će natjecatelji stići u Zadar?
– Za sada imamo potvrde da nam stižu natjecatelji iz Slovačke, Španjolske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i naravno iz Hrvatske.
Gdje je u ovom trenutku Hrvatska na karti powerliftinga?
– Mi smo tek u začecima ovog sporta. Na žalost powerlifting još kod  nas nije niti medijski niti financijski podržan i radi toga još ne kotiramo  dobro. No, s druge strane, u odnosu na prije sedam ili osam godina, napredak je zaista velik.
Vjerujete li da u Zadru postoji potencijal za ovaj sport.
– Grad Zadar vidim kao budući centar powerliftinga. Ovo je tek  početak, a vjerujem da već pri kraju godine radimo na još jednom natjecanju i to znatno većem. Natjecanje koje će se sada održati je samo  uvod, odnosno kvalifikacije za hrvatske powerliftere za europsko i svjetsko prvenstvo po GPC-u. No, i ovo natjecanje će biti itekako ozbiljno,  pošto se prijavilo nekoliko svjetskih prvaka u različitim disciplina i kategorijama.




Šokota: Očekujem i Zadrane na  natjecanju
Igor Šokota je najtrofejniji "bench presser" Zadarske županije do sada. Od 2016  drži dva rekorda u dvije težinske kategorije, kako u veteranima, tako i u open kategorijama. Šokota je zaposlenik teretana na Ravnicama i osoba koja na sebe podnijeti  velik dio organizacije.
– Kako i sam nastupam za RUX team iz Gospića, čast mi je što u Zadar stiže ta organizacija i što će se dogoditi ovo natjecanje koje organizira moj prijatelj Marijo Rukavina. U Zadar će stići velika imena i rekorderi powerliftinga i to će biti najbolja  promocija ovog sporta – kazao je Igor Šokota, koji vjeruje da će se natjecati i pet-šest  Zadrana.
– Sigurno će nastupiti Luka Banić, koji također nastupa za RUX i koji je prvak Europe i treći na svijetu u body buildingu. Javio se i Benedikt Nikpalj, poznato ime u  svijetu sporta, koji vozi i bob. Osim toga sigurno će se okušati i još neki momci, od  kojih se dio još nikada nije natjecao.
Kakav interes publike očekujete?
– Veliki. Mnogo ljudi vježba u teretanama, prate powerliftere i kada čuju da jaka  imena dolaze u Zadar, sigurno će doći to pogledati.