Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Misija im je potaknuti mlade na aktivno građanstvo

01.04.2019. 15:13
Misija im je  potaknuti  mlade na  aktivno  građanstvo


Europski parlament mladih Hrvatske dio je krovne organizacije Europskog parlamenta mladih, nevladine i neprofitne organizacije  koja okuplja mlade diljem Europe, a putem koje mladi organiziraju događanja za mlade. Oni vole debatirati i raspravljati sa svojim vršnjacima  o aktualnim političkim temama i u Zadru, u Osnovnoj školi Petra Preradovića, trenutno sudjeluju na 29. nacionalnom zasjedanju koje je okupilo 130 sudionika iz 17 europskih država (Hrvatske, Portugala, Azerbejdžana, Norveške, Nizozemske, Belgije, Srbije, Italije,…). Od njih 130,  68 sudionika je iz Hrvatske.
Krovna tema zasjedanja je „Rise and shine, it's up to you to define.“  (Probudi se, tvoje je vrijeme). Ona ujedinjuje teme kojima se pokušava  ukazati na problem neaktivnosti mladih u zajednicama, zemljama i Europskoj uniji općenito i potaknuti mlade na aktivno građanstvo dijeljenjem mišljenja i iskustava. Na zasjedanju je bilo devet različitih odbora, a svaka od tema na neki način je povezana s krovnom temom.


Međukulturno upoznavanje i razvijanje tolerancije
Iako su članovi EPMH-a još uvijek mladi i u sustavu edukacije (srednja  škola, fakultet), pružaju savjete izvršnim tijelima (Vladi RH, Europskom  parlamentu), a glavni ciljevi su im međukulturno upoznavanje sudionika zasjedanja i razvijanje tolerancije spram različitih kultura. Također  potiču aktivno građanstvo, motiviraju mlade da se aktivno bave aktualnim problemima društva, a koji se tiču i njih.
Sve to ispričali su nam jedni od organizatora 29. Nacionalnog zasjedanja EPMH-a u Zadru, Ljubica Jurlina, Antonio Kranjčec i Karlo Sintić,  zaslužni za to da cijelo zasjedanje funkcioniralo savršeno te da se delegati osjećaju što ugodnije (brinu za smještaj, hranu i sl.).
– Zasjedanje je službeno počelo u četvrtak 28. ožujka u Osnovnoj školi  Petra Preradovića, a traje četiri dana. U petak, drugi dan zasjedanja, delegati su raspravljali o ukupno osam tema, između ostalog o borbi protiv  neplaćenog rada studenata, kako pomoći samohranim roditeljima kod  zaposlenja, o korištenju umjetne inteligencije u svim sferama ljudskog  života, kazao je Antonio Kranjčec dodavši kako im je ovo treći put u Zadru. Prvi put su bili 2016. na Međunarodnom forumu, jednom od najvećih hrvatskih zasjedanja ikad. Drugi put je bilo na regionalnom zasjedanju, i treći put na aktualnom, nacionalnom zasjedanju.
– Glavni cilj nacionalnog zasjedanja je upoznati Hrvate s različitim  kulturama, zato i jesmo našli toliko nacionalnosti, pozvali ih da se  međusobno upoznamo, raspravljamo i da čujemo druga mišljenja, ljude  s različitim stajalištima te da probajmo pronaći zajedničku temu i Hrvate koji će nas predstavljati na sljedećim međunarodnim zasjedanjima u  Valenciji, Hamburgu i Milanu, objasnio je Kranjčec.


Jako dobra mreža ljudi 
Ljubica Jurlina, 19-godišnja Zadranka, uključila se u EPMH prije dvije  godine, i to sasvim slučajno, preporukom prijateljice. Sudjelovanje na regionalnom zasjedanju u Zadru potaknulo je u njoj veliki interes i osjećaj  zajednice, volonterstva te pomaganja drugima da je od tada aktivna članica u organizaciji zasjedanja.
– Kao mladoj osobi koja nije aktivna u političkoj sferi, sve su mi ove teme u početku bile zastrašujuće. Ali kada su se prezentirale na zanimljiv  način i kada sam pronašla poveznice koje su direktno djelovale na mene,  na moje odluke vezane za određene probleme, kao i ostali, pronašla sam  interes u ovome, počela se zauzimati za probleme i stavove i aktivirala se  u društvu, kazala je Jurlina dodavši kako bi svima preporučila da postanu članovi EPMH-a.
– EPM je jako dobra mreža ljudi. Mnogi ljudi koji su svoju karijeru započeli dolaskom u EPM, kasnije su postali uspješni poduzetnici i sl. Kroz  našu udrugu godišnje prođe oko 40 tisuća mladih. S većinom ostaneš u  kontaktu što je jako korisno za buduće poslovanje mladih osoba i poticanje njihove samoinicijative i kreativnosti, pojasnila je Jurlina.
Svaki odbor prezentira što je napravio i na kraju se, putem glasovanja,  odlučuje koji su odbori napravili dobar posao. Sve rezolucije koje prođu  šalju se Saboru i Europskom parlamentu kao prijedlog za rješenje  određenih pitanja kao glas mladih o tim problemima u Europi i svijetu.




EPM u više od 40 država
Europski parlament mladih djeluje u više od 40 država te organizira više stotina  raznovrsnih događaja godišnje. Osnovan je 1987. godine te je za svoj rad osvojio  medalju Theodor Heuss i nagradu udruge European Movement. Glavna je posebnost  ove organizacije kako je u svim elementima vode mladi ljudi, srednjoškolci i studenti. Trenutno broji više od 200 volontera, a u Hrvatskoj je osnovana 1994. godine.
Na zasjedanjima EPM postoji nekoliko odbora. Svaki odbor obrađuje neku aktualnu temu vezanu uz EU i njezinu politiku. Delegati, zajedno sa svojim odborom,  obrađuju tu temu te je pripremaju za predstavljanje na Generalnoj skupštini. Na Generalnoj skupštini morate pokazati svoju oštroumnost te pratiti kako ostali odbori  predstavljaju svoje teme kako biste bili što bolji u debati o njihovoj temi, ali i odlično  pripremljeni što se vaše teme tiče kako biste je čim bolje mogli obraniti. Sve se odvija na engleskome jeziku.