Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TREĆI SUSRET Mladi iz europskih škola u Zadru će kritički analizirati Uniju

01.04.2019. 15:07
TREĆI SUSRET Mladi iz  europskih  škola u  Zadru će  kritički  analizirati  Uniju


U Gimnaziji Vladimira Nazora Zadar danas je svečano otvoren treći susret sudionika međunarodnog projekta "The image of the EU  in the post-truth Era" ("Slika EU u vremenu naknadne istine"), kojemu  je domaćin ova zadarska gimnazija, jedini sudionik iz Hrvatske.


Pozitivna iskustva
Na ovoj posljednjoj transnacionalnoj aktivnosti učenja, poučavanja i  osposobljavanja na navedenom projektu, koji se odvija u okviru Erasmusa +, uz zadarske domaćine sudionici su još učenici španjolske škole  IES Binissalem s Mallorce, švicarske škole Kantonsschule Musegg iz Luzerna, te škole Gesamtschulle iz njemačkog grada Bruehla, koja je ujedno nositelj projekta. Cilj projekta je razvijanje medijske kompetencije  učenika kroz kritičku analizu rada Europske unije, a posebno za vrijeme  trajanja izborne kampanje za skorašnje europske izbore.
Na otvorenju susreta, koje je održano u Multimedijalnoj dvorani Gimnazije Jurja Barakovića, gostima iz škola partnera obratio se i poželio dobrodošlicu ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević.
Izrazivši nadu kako će na ovom susretu učenici steći dodatna pozitivna iskustva za daljnje školovanje i život, ravnatelj je kazao da učenike  čeka zanimljiv program, ali uz radni dio i slobodno vrijeme u kojem će  imati prilike upoznati Zadar.
– Zadar je prijestolnica srednje Dalmacije, grad duge povijesti i bogat  povijesno-kulturnim znamenitostima, te se nadam da ćete se u njega jednog dana vratiti, kazao je ravnatelj Šimičević i ukratko predstavio Gimnaziju Vladimira Nazora kao najstariju zadarsku gimnaziju i, kako je rekao, jednu od najboljih škola.


Tjedan dana radionica i zadataka
– U našoj školi obrazovale su se generacije Zadrana koji su stečena  znanja ugradili u razvoj naše zajednice, rekao je Šimičević i zahvalio profesorima ove škole na sudjelovanju u projektu – koordinatorici projekta u  Gimnaziji Vladimira Nazora Sandri Šango, Suzani Matković, Tihani Magaš i Dariji Mrdalj.
– Posebna zahvala ide našim učenicima koji su ugostili učenike – sudionike iz prijateljskih zemalja, čime smo još jednom pokazali da su Hrvati otvoreni i gostoljubivi, rekao je Rade Šimičević.
Svečanost otvorenja ovog zadarskog susreta uveličao je i nastup zbora  Gimnazije Vladimira Nazora pod vodstvom Ive Mustać-Klarić.
Inače, ovo je posljednji radni susret u sklopu ovog projekta, na kojem  će učenici, podijeljeni u grupama, u tjedan dana odraditi brojne radionice i zadatke, te svoj rad i istraživanja prezentirati ostalim učenicima  uključenima u projekt.
Prvi susret svih sudionika ovog međunarodnog projekta održan je u  njemačkom gradu Bruehlu, gdje im je domaćin bila škola Gesamtschulle, a drugi na španjolskom otoku Mallorci u školi IES Binissalem iz istoimenog mjesta.
Završni oproštajni susret održat će se u švicarskom Luzernu.