Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Još 4 novooboljela od koronavirusa u Zadarskoj županiji; Najviše oboljelih u dobi od 50- 60 godina, njih 15; Jedna pacijentica i dalje na JIL COVID-u u jako teškom stanju

01.04.2020. 09:10


Od jutros imamo 4 novooboljelih od koronavirusa što je ukupno 39 na području naše županije, na jutrošnjoj konferenciji za novinare istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vicković.
Osim toga naglasio je kako se od danas uvodi Odluka o izdavanju propusnica fizičkim osobama koje nemaju registriran OPG kako bi mogli obrađivati svoje vrtove, voćnjake, odnosno trajne nasade koje imaju.
– Novost je ta da će te potvrde izdavati stožeri općina u kojima se nalazi ta njihova parcela,. Primjerice, u Preku imate vinograd, ja šaljem zahtjev u Preko jer oni najbolje znaju da li ta osoba ima ili nema parcelu na tom području. U zahtjevu treba navesti naselje, katastarsku česticu i katastarsku općinu parcele. Osim toga jučer smo se čuli s Nacionalnim stožerom vezano uz propusnice osoba koje nemaju mjesto prebivališta u sredinama u kojima se nalaze njihovi najbliži, odnosno  osobe kojima su dužni donijeti lijekove i hranu. Te propusnice od danas će izdavati također te općine u kojima se nalaze osobe kojima je potrebita hrana i lijekovi. Tako će ta općina izdati propusnicu, ali prije toga šalje suglasnost Županijskom stožeru. Ovo sve radimo prema uputama Nacionalnog stožera, naglasio je Vicković.
Šef epidemiološke službe, dr. Alan Medić dao je informacije o osobama koje su obuhvaćene mjerama samoizolacije.
– S današnjim danom pod mjerama samoizolacije je 656 osoba,  jučer smo ih stavili 20 pod ove mjere jer su im takve bile preporuke. Imamo 4 novooboljele osobe, što nam je ukupno 37 osoba s područja Zadarske županije plus ona dva iz Ličko-senjske županije koji su testirani kod nas. Od ove 4 osobe tri smo mogli dovesti u kontakt s osobama koje su bile u Biogradu, ali nisu iz Biograda i nisu djelatnici biogradske bolnice. Ova četvrta mlađa osoba nema veze s Biogradom, nju su zarazili ovi kontakti iz Ličko – senjske županije. Što se tiče dobne strukture oboljelih  u Zadarskoj županiji, do 19 godina nemamo niti jednog oboljelog, u dobi od 20 – 30 godina je 6 oboljelih, u dobi od 30-50 godina ih je troje,  od 50-65 ih je 15 i to nam je najbrojnija skupina, od 65 – 80 je 6 oboljelih, a iznad 80 ih je 5, tako da možemo reći kako 74 % oboljelih spada u ove starije dobne skupine, naglasio je Medić.
Ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina je rekao kako se čekaju nalazi još 21 osobe čiji rezultati bi trebali biti poznati danas tijekom dana.
– Trenutno na odjelu COVID-a u OB Zadar leži 17 pacijenata. Jedna pacijentica u JIL COVID je i dalje u jako teškom stanju. Što se tiče liječnika, imamo 2 liječnika i dalje pozitivna i u dogovoru s epidemiološkom službom kako je naznačeno, za jednu liječnicu čija su dva nalaza negativna ćemo vidjeti daljnje postupanje. Ukupno je 28 liječnika u samoizolaciji, 33 medicinske sestre te jedan nezdravstveni djelatnik, odnosno ukupno 62 djelatnika OB Zadar, kazao je Čulina.
Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, ukupan iznos donacija zadarskoj bolnici do sada je 2. 700.000 kuna na što bi se priključio još Grad Zadar s iznosom od 1.000.000 kuna, dakle ukupno 3.700.000 kuna.
 


Uskoro opširnije …