Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ministarstvo demografije: Prioritet su sigurnost i zaštita djetetova zdravlja

01.04.2020. 18:29


Ministarstvo demografije pozvalo je u srijedu roditelje koji ne žive zajedno da u izvršavanju roditeljske skrbi vode računa o sigurnosti i zaštiti djetetova zdravlja te ih je upozorilo na obvezu postizanja dogovora i prilagođavanja osobnih odnosa mjerama zaustavljanja pandemije koronavirusa.
Neprepoznavanje djetetovih potreba za sigurnošću i zaštitom zdravlja predstavlja povredu njegovih prava i upućuje na mogućnost poduzimanja drugih adekvatnih mjera obiteljsko-pravne i kaznenopravne zaštite, upozoravaju u priopćenju.
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku napominje kako izvršenje sudskih odluka o ostvarivanju osobnih odnosa djeteta s roditeljem nije u nadležnosti sustava socijalne skrbi, već pravosuđa.
Podsjećaju na odredbe Obiteljskog zakona prema kojima roditelji imaju pravo i dužnost ravnopravno, zajednički i sporazumno ostvarivati roditeljsku skrb te su dužni i odgovorni skrbiti se o zdravlju djeteta, a roditelj koji ne stanuje s djetetom ima pravo i dužnost ostvarivati odnose s djetetom.
Osobni kontakti putem elektroničkih medija
Ukoliko ostvarivanje osobnih kontakata roditelja koji ne stanuje s djetetom nije u skladu sa svim propisanim mjerama Nacionalnog stožera ili bi se time povećao rizik od zaraze, preporučaju da se osobni kontakti odvijaju putem elektroničkih medija ili telekomunikacijskih sredstava (telefon, Skype, WhatsApp, Viber i sl.). Roditelj s kojim dijete stanuje u tom razdoblju dužan je to omogućiti djetetu u što većem  opsegu, navodi se u priopćenju.
 
Ako roditelji nisu u mogućnosti samostalno postići dogovor centar za socijalnu skrb će prvenstveno savjetodavnom stručnom pomoći, odnosno upućivanjem u obiteljski centar koji provodi usluge savjetovanja nastojati postići dogovor između roditelja.
Roditeljima koji traže stručnu pomoć oko postizanja dogovora vezano uz sadržaje roditeljske skrbi ili trebaju stručnu pomoć i upute na koji način reagirati i organizirati život s djecom u situaciji socijalne izolacije i posebnih mjera zaštite radi zaustavljanja pandemije mogu se javiti i direktno u obiteljske centre ili posredno putem nadležnih centara za socijalnu skrb.
Usluge koje provodi obiteljski centar u ovom periodu mogu se provoditi isključivo putem elektroničkih medija i telekomunikacijskih sredstava (Skype, WhatsApp, Viber i sl.), a provode ih stručnjaci zaposleni u podružnicama obiteljskih centara, napominju u priopćenju.